Necelé tri týždne zostávajú do začiatku tohtoročného vydania festivalu Viva Musica!, ktorý ponúkne počas júla a augusta desiatku výnimočných koncertov. V týchto dňoch organizátori zverejnili kompletný program, v ktorom môžete zažiť aj výnimočné spojenie hudby s významným dielom slovenskej kinematografie či dokonca s obľúbenou detskou knižkou.

Medzinárodný hudobný festival Viva Musica! 2021 sa uskutoční v dňoch od 17. júla do 14. augusta a prinesie desať koncertov na šiestich miestach v centre hlavného mesta v podaní slovenských umelcov. S tradičným festivalovým mottom Klasika inak organizátori aj tento rok ponúknu sólové recitály, komorné koncerty, starú i súčasnú hudbu, ale aj dva špeciálne projekty, ktoré prekračujú hranice hudby.

"Dramaturgia festivalu je každoročne zámerne pestro koncipovaná, aby si z ponuky koncertov vybral naozaj každý. Aj tento rok sa nám podarilo vyskladať krásny program, v rámci ktorého si, verím, prídu na svoje všetci milovníci dobrej hudby," hovorí riaditeľka festivalu, Janka Kubandová.

Storočnica prvého slovenského hraného celovečerného filmu

Medzi veľkolepé momenty festivalu tradične patrí záverečný koncert a inak tomu nebude ani tento rok. Tešiť sa môžete na projekciu filmu Jánošík (1921) so sprievodom orchestra, ktorá sa uskutoční v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom pri príležitosti 100 rokov od vzniku a premiéry tohto prvého slovenského hraného celovečerného filmu. Premiéra filmu bratov Siakeľovcov bola 25. novembra 1921 v Prahe, 1. decembra 1921 v Chicagu a 3. januára 1922 v Žiline.

Špeciálny koncert s premietaním filmu sa uskutoční 14. augusta o 20:00 v Slovenskom rozhlase.

"Projekcie filmov so živým hudobným sprievodom sme v rámci Viva Musica! festivalu v minulosti realizovali viackrát. Naposledy to bolo v roku 2017, kedy sme uviedli slávnu filmovú poému Karola Plicku Zem spieva s pôvodnou hudbou českého skladateľa Františka Škvora v sprievode symfonického orchestra. Teší ma, že pri príležitosti storočnice slovenského filmu môžeme v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom uviesť prvý slovenský celovečerný hraný film Jánošík (1921) v sprievode Orchestra Viva Musica!. Keďže sa jedná o nemý film, hudba v rámci nášho uvedenia vzniká priamo na objednávku festivalu," približuje jeden z očakávaných vrcholov podujatia Janka Kubandová.

Autorom hudby je Stano Palúch, huslista a aranžér, ktorý pre svoje mimoriadne umenie a univerzálnosť patrí medzi najvyhľadávanejších hudobníkov nielen u nás, ale aj v susednej Českej republike. "Pripravovaná hudba k nemému filmu Jánošík síce čerpá zo slovenskej tradičnej hudby, no nevyhýba sa ani iným žánrom. Dôležitý je pre mňa pocit, ktorý film v rôznych scénach vyvoláva, a ten môže byť dosiahnutý mnohorakými spôsobmi. Snažím sa, aby to bolo jednotné, zároveň pestré a aby sa divák nenudil," vysvetľuje Stano Palúch, ktorý sa počas samotného koncertu predstaví aj ako dirigent orchestra.

Film o Jánošíkovi bol nápadom amerických Slovákov

Plány na natáčanie filmu Jánošík začali v Chicagu, kam sa Jaroslav Siakeľ presťahoval pred prvou svetovou vojnou. Tesne po vojne ho poverila skupina Slovákov žijúcich v USA, aby s bratom Danielom urobili film, ktorý by zobrazil hrdinské epizódy z Jánošíkovho života. Pre nakrúcanie si vybrali okrem iného exteriéry v okolí Blatnice vo Veľkej Fatre, odkiaľ pochádzali. Režisér Jaroslav Siakeľ zveril úlohu Jánošíka vtedy už známemu divadelnému a filmovému hercovi Theodorovi Pištekovi. Predstaviteľka Aničky, Mária Fábryová, naopak, skúsenosti s filmovaním nemala, kamera jej dokonca naháňala strach.

Jánošík (1921) sa spočiatku premietal na Slovensku a v USA, najmä americkým Slovákom, záujem oň sa však postupne vytratil a upadol do zabudnutia. Film zostal majetkom producenta Jána Závodného, amerického Slováka, rodáka z Brezovej pod Bradlom, ktorý ho uložil do svojej garáže v Chicagu. Až v roku 1970 priniesol takmer celý zachovaný film (jeho tzv. americkú kópiu) osobne späť na Slovensko a daroval ho Slovenskému filmovému ústavu.

"Spolupráca s festivalom Viva Musica! je pre nás nielen cťou, ale vždy najmä potešením. Nespolupracujeme síce často, no keď už áno, ide o výnimočné projekty. Úloha dôstojne odprezentovať audiovizuálne dedičstvo, najmä keď sa jedná o také kánonické dielo, akým je mýtmi a legendami opradený Jánošík, je neľahká. Som si istý,že pripravovaná projekcia filmu s hudobným sprievodom s autorskou hudbou Stana Palúcha túto náročnú úlohu bezpochyby splní," dopĺňa Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra Slovenského filmového ústavu.

Pozrite si reportáž o nájdení kópie filmu Jánošík (1921) z relácie Ráčte vstúpiť (1975): 


Hlbokomorské rozprávky ožijú na pódiu už v júli

K očakávaným festivalovým premiéram patrí koncertné uvedenie knihy Hlbokomorské rozprávky slovenskej spisovateľky Moniky Kompaníkovej. Kniha s ilustráciami Veroniky Klímovej (Holecovej) vyšla prvýkrát v roku 2013 vo vydavateľstve Artforum a bola zaradená medzi najkrajšie knihy Slovenska. Hlavnými hrdinami príbehu sú ryba Biba a had Rado, ktorých dobrodružstvá už boli spracované ako bábkové divadlo i vo forme audio rozprávok. Tie prerozprával Robert Roth s hudobným sprievodom Vladislava Šarišského, a práve z audio knihy vychádza aj ich premiérové koncertné uvedenie na festivale Viva Musica!.

"S Vladislavom vo svojej práci radi podnikáme výlety do hĺbok. V hudbe, v divadle. Monikin text nás vrhol do mora. Textu," hovorí o pripravovanej premiére Robo Roth, ktorý sa na koncerte predstaví
nielen ako rozprávač, ale aj ako spoluautor piesní a spevák. Hudobnou oporou mu bude podmorská kapela v zložení Snežana Jović-Werner (akordeón), Ján Kružliak ml. (husle), Jozef Hepner (heligón) a Vladislav Šarišský (klavír, ústna harmonika, theremin), ktorý je zároveň autorom hudby, aranžmánov i hudobného naštudovania.

"Hlbokomorské rozprávky naživo s Robom Rothom a Vladom Šarišským budú určite veľkým zážitkom nielen pre deti, ale aj pre rodičov, pretože keď sa títo dvaja do príbehu naozaj ponoria, tak vás ľahko strhnú so sebou," dopĺňa autorka knihy Monika Kompaníková. Koncert sa uskutoční 22. júla o 18:00 v bratislavskej Starej tržnici, priamo pod sieťovou inštaláciou Numen/For Use, ktorá dotvorí ilúziu podmorského sveta.



Piesňový recitál s harfou i príbeh tragickej lásky s Judit Bárdos

Ponuku júlových koncertov doplní sólový recitál všestranne talentovanej klaviristky Kristíny Smetanovej, ktorá patrí medzi najvýraznejšie mladé hudobné talenty. Okrem hry na klavíri venuje aj kompozícii a spevu, ako sólistka spolupracovala so Slovenskou filharmóniou i Štátnou filharmóniou Košice a na svojom konte má niekoľko medzinárodných ocenení. Program zložený z diel Ravela, Rachmaninova, Respighiho a Suchoňa uvedie 28. júla o 21:00 na námestí pri obchodnom centre Eurovea na nábreží Dunaja. Vstup na koncert mladej umelkyne je bezplatný.


V línii výnimočných spojení bude festival pokračovať v auguste. Svetoznámy tenorista Pavol Bršlík, ktorý tento mesiac v Mníchove získal prestížny titul Bayerischer Kammersänger udeľovaný od roku 1955 bavorským Ministerstvom kultúry za vynikajúce umelecké počiny, sa festivalovému publiku v minulosti predstavil už viackrát, naposledy v roku 2018 na galakoncerte West Side Story pri príležitosti storočnice Leonarda Bernsteina. Tentokrát si k spolupráci prizval harfistu Michala Matejčíka, ktorý žije a pôsobí vo Viedni a patrí k zanieteným propagátorom tohto kráľovského hudobného nástroja nielen v rámci klasickej hudby, ale tiež v popovej a elektronickej hudbe.

"Veľmi ma teší, že po takom dlhom čase mlčania a prázdnych divadiel môžeme spolu s Michalom domácemu publiku predstaviť trochu nezvyčajnú formu spolupráce,“ hovorí o pripravovanom koncerte Pavol Bršlík. Výber z piesňovej tvorby Richarda Straussa, Franza Schuberta či Mikuláša Schneidera-Trnavského v špeciálnych úpravách pre spev a harfu zaznie na ich spoločnom koncerte 5. augusta vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici.


O dva dni neskôr, 7. augusta, festival uvedie projekt Lettere amorose lutnistu Jakuba Mitríka a jeho súboru pre starú hudbu Le nuove musiche, v rámci ktorého si k spolupráci prizvali herečku Judit Bárdos (Fair Play, Herec...). "Úprimne sa teším zo spolupráce s vynikajúcou herečkou Judit Bárdos, ktorá prednesie Ovidiov text, list kráľovnej Dido, venovaný Aeneovi. Spojenie antického textu a barokovej hudby, ktorá zaznie na historických nástrojoch v originálnej zvukovej podobe, je zárukou jedinečného zážitku, plného najrôznejších emócií ako radosť, prekvapenie, smútok, hnev i beznádej," hovorí o projekte Jakub Mitrík. Koncert sa uskutoční v historickej Záhrade domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici.


Hudba musí žiť aj počas pandémie

Tím festivalu Viva Musica! má s organizáciou "koronového" ročníka skúsenosti z minulého roku, kedy sa festival - hoci v menšej a svetovo slovenskej verzii - uskutočnil naživo s účasťou divákov ako vôbec jedno z mála hudobných podujatí na Slovensku.

"Máme za sebou náročný rok plný veľkej neistoty a obáv. Napriek tomu, že prípravy na festival znovu ovplyvnila a ešte stále ovplyvňuje korona kríza, teším sa, že sa v lete s našimi divákmi opäť stretneme na koncertoch. Som vďačná svojmu tímu, vďaka ktorému môžeme premieňať dramaturgické idey na konkrétne hudobné zážitky. Poďakovanie patrí aj našim partnerom, ktorí vnímajú dôležitosť kultúry v spoločnosti a i napriek zložitým časom ju podporujú," uzatvára riaditeľka festivalu Janka Kubandová.

Prečítajte si tiež: Viva Musica! festival bude opäť svetovo slovenský. V lete prinesie desať koncertov

Pozrite si aftermovie z ročníka 2020:


Kompletný program 17. ročníka festivalu Viva Musica!:

17. 7. - Nádvorie Starej radnice – Ajna Marosz & Solamente naturali 
20. 7. - Záhrada Domu Albrechtovcov – Pavel Haas Quartet 
22. 7. - Stará tržnica – Hlbokomorské rozprávky
23. 7. - Nádvorie Starej radnice – Stano Palúch: Premeny
27. 7. - Veľký evanjelický kostol – Zámečníková & Lapšanský 
28. 7. - Námestie pri Eurovea – Kristína Smetanová: Recitál (voľný vstup)
31. 7. - Nádvorie Starej radnice – Vladislav Šarišský: ANieL
5. 8. - Veľký evanjelický kostol – Bršlík & Matejčík 
7. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov – Lettere amorose
14. 8. - Slovenský rozhlas – Jánošík (1921)

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená. 

Viva Musica! festival sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislavy, pána Matúša Valla. Festival z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

Koncerty festivalu sa uskutočnia s dodržaním platných bezpečnostných a hygienických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR a Hlavného mesta SR Bratislava. 


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu poskytla Katarína Benczová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Všetky podrobnosti o festivale nájdete na stránkach www.vivamusica.sk a www.facebook.com/vivamusicafestival.