Anglický dídžej a producent Mark Ronson vyzdvihol počas Splendour In The Grass Festivalu, ktorý sa konal od 24. do 26. júla v Austrálii, textársky talent zosnulej speváčky Amy Winehouse. 39-ročný rodák z Londýna označil muzikantku za "jednu z najlepších textárok tejto generácie".

Zároveň pochválil dokument o interpretke s názvom Amy (2015). "Keď vidíte tie slová na filmovom plátne, spomeniete si, aké boli úžasné, dokonca texty z obdobia, keď som s ňou ešte nepracoval, napríklad slová piesne Stronger than Me," uviedol hudobník v rozhovore pre noviny The Guardian. Ronson, ktorý so speváčkou strávil približne desať dní, keď jej pomáhal produkovať album Back to Black (2006), takisto povedal, že by s ňou chcel zažiť viac spoločných chvíľ.

Film o Amy Winehouse: Zabili ju tí, ktorých najviac milovala?


Mark Ronson začínal ako dídžej v New Yorku. V roku 2003 vydal debutový album Here Comes The Fuzz, po ktorom nasledovali nahrávky Version (2007), Record Collection (2010) a Uptown Special (2015). Na konte má tri ceny Grammy. Vyslúžil si ich raz ako Producent roka a dva razy ako producent spomínaného albumu Back to Black a tiež skladby Rehab, ktorá pochádza z tejto štúdiovky. Taktiež získal dve BRIT Awards. Počas kariéry spolupracoval aj s mnohými ďalšími interpretmi ako napríklad Sean Paul, Macy Gray, Christina Aguilera, Robbie Williams, Adele, Duran Duran, Bruno Mars či Paul McCartney. 

Amy Winehouse vydala debutový album s názvom Frank v októbri 2003. Nahrávka si vyslúžila pozitívne reakcie a Winehouse následne získala dve nominácie na BRIT Awards. O tri roky neskôr vyšla jej spomínaná druhá štúdiovka Back To Black, ktorá sa stala najpredávanejším albumom roka 2007 vo Veľkej Británii. Vzišiel z nej aj hit You Know I'm No Good a nasledovalo šesť nominácií na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom päť z nich premenila na sošky.

V roku 2009 sa tak dostala do Guinnessových svetových rekordov ako britská interpretka s najväčším počtom cien Grammy. Po týchto úspechoch však nasledoval prudký pád - Winehouse niekoľkokrát nedokázala dokončiť svoje vystúpenia, zabúdala texty piesní i mená členov kapely a často bola viditeľne pod vplyvom alkoholu. V júni 2011 po fiasku na belehradskom koncerte zrušila celé európske turné. Speváčka zomrela 23. júla 2011 vo veku 27 rokov. Príčinou úmrtia bola konzumácia veľkého množstva alkoholu.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: AP Photo/Keystone, Steffen Schmidt

Súvisiaci interpreti: Amy Winehouse