V historickej budove Slovenského národného divadla sa dnes o 15:00 uskutoční posledná rozlúčka s jednou z najväčších osobností slovenského folklóru, s umeleckým vedúcim a choreografom Lúčnice Štefanom Nosáľom. RTVS prinesie ceremoniál v priamom prenose, predtým aj potom budú v rozhlase a televízii odvysielané archívne relácie venované jeho pamiatke.

Od 12:00 do 14:00 budú v historickej budove SND prebiehať kondolencie lúčničiarov a širokej verejnosti, o 14:30 sa očakáva príchod pozvaných hostí. Posledná rozlúčka sa začne o 15:00, verejnosť ju bude môcť sledovať na obrazovke pred budovou alebo v priamom prenose RTVS na Jednotke.

Poslucháči Rádia Slovensko si predtým už o 12:31 budú môcť vypočuť zostrih archívneho rozhovoru so Štefanom Nosáľom v rámci relácie Zrkadlenie. Po skončení priameho prenosu z SND budú na druhom verejnoprávnom televíznom programe postupne odvysielané programy Lúčnica - 60 rokov krásy, Profily: Štefan Nosáľ a Anjeli strážni Štefana Nosáľa.

Dnešný program RTVS pri príležitosti rozlúčky so Š. Nosáľom:

12:31 - Rádio Slovensko - Zrkadlenie so Štefanom Nosáľom 
15:00 - Jednotka - 
Posledná rozlúčka so Štefanom Nosáľom (priamy prenos)
16:25 - Dvojka - Lúčnica - 60 rokov krásy (hudobno-tanečný program venovaný výročiu Lúčnice)
17:45 - Dvojka - Profily: Štefan Nosáľ (dokument)  
20:10 - Dvojka - 
Anjeli strážni Štefana Nosáľa (rozhovor Aleny Heribanovej)

Okrem toho bude v sobotu 29. júla medzi 6:00 a 9:00 hosťom relácie Dobré ráno na Rádiu Slovensko riaditeľ Lúčnice Marián Turner.

Prečítajte si: Riaditeľ Lúčnice: Najväčší úspech máme v krajinách, kde o Slovensku ani nevedeli

Profesor Štefan Nosáľ zomrel v sobotu (22.7.) večer v Bratislave vo veku 90 rokov. Jeho život je spätý prakticky s celou históriou umeleckého súboru Lúčnica. Od roku 1949 v Lúčnici pôsobil ako tanečník, v roku 1951 sa stal umeleckým vedúcim a hlavným choreografom súboru Lúčnica. Vytvoril viac ako 100 choreografií a celovečerných programov. Jeho takmer 70-ročné kontinuálne umelecké vedenie Lúčnice, ktorá sa ako reprezentačné teleso, interpretujúce originálnu národnú kultúru, zaraďuje medzi najlepšie svetové súbory vo svojom odbore, je odborníkmi i širokou verejnosťou považované za svetový unikát. Okrem Lúčnice pôsobil Nosáľ desiatky rokov aj na pôde Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Ako jej absolvent začal v roku 1963 na VŠMU aj svoju pedagogickú kariéru, od roku 1982 s akademickým titulom profesor.

Správu o úmrtí profesora Nosáľa prijali s pohnutím aj najvyšší predstavitelia štátu. Prezident SR Andrej Kiska pripomenul, že Štefan Nosáľ spravil z folklóru dôležitú značku našej krajiny, ktorú právom obdivujú aj v zahraničí. Premiér Robert Fico (Smer-SD) skonštatoval, že odišla nezabudnuteľná postava slovenského folklóru s obrovským osobným prínosom. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v reakcii na správu o Nosáľovom úmrtí povedal, že slovenská kultúra stratila vzácneho človeka. Uznanie nad Nosáľovým dielom vyjadril i minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý poukázal na to, že Štefana Nosáľa charakterizoval výnimočný talent, súčasťou ktorého bola usilovnosť, pokora a múdrosť.

Medzi prejavmi kondolencie zaznela aj výzva Folklórnej únie na Slovensku, ktorá vyhlásila dnešný deň za Národný deň smútku slovenského folklóru. "Okrem minúty ticha na začiatku poslednej rozlúčky s profesorom Nosáľom, o ktorú prosíme celé folklórne spoločenstvo i priaznivcov, odporúčame, aby bol úvod folklórnych vystúpení či spoločenských stretnutí venovaný spomienke na Štefana Nosáľa," informoval TASR predseda Folklórnej únie na Slovensku, bývalý sólista Lúčnice Štefan Zima.

Zdroj: TASR + RTVS
Foto: TASR - Michal Svítok