Slovenská speváčka Jana Šimurdová, vystupujúca pod pseudonymom Bastien, vo svojom novom letnom singli s názvom Nezaspím spojila sily s úspešným producentom Tomim Popovičom. Sprevádza ho videoklip z dielne režiséra Pierra Lexisa, ktorý charakterizuje slnko, vietor vo vlasoch, letná láska a prázdninová pohoda.

Na Slovensku nie je výnimkou, že sa hudbe venujú aj ľudia, ktorí majú často celkom odlišné civilné povolania. Takým prípadom je i Jana Šimurdová. Už desať rokov žije v Ostrave, kde pracuje ako lekárka, konkrétne v oblasti estetickej medicíny. Zároveň sa v každej voľnej chvíli venuje svojmu srdcovému osobnému projektu pod speváckym pseudonymom Bastien. Cez deň ju stretnete v jej ambulancii a po práci píše piesne alebo vystupuje. Aký je život s dvoma tak odlišnými profesiami?

"Je to veľmi zaujímavé a dynamické na prepínanie v hlave. Ale za tie roky si človek už zvykne. V hudbe sa nechávate viesť emóciou a v medicíne musíte byť exaktnejší a vecnejší. Estetická medicína je však aj o cítení a ladení jednotlivých prvkov, takže trošku sa to predsa len spája," opisuje a dodáva, že k hudbe mala blízko už od útleho detstva. "Odmala som sa premávala pred zrkadlom, v ktorom som videla davy ľudí, s pančuškou na hlave a s podpätkami z lega, a spievala som 'akože anglicky' Kelly Family. Ako päťročnú ma teda zapísali na piano. V hudobnej škole som trávila toľko času ako málokto, bola som tvrdohlavá a učitelia  so mnou vzdali povinnú výučbu. Nechali ma hrávať a skladať si v koncertnej sieni na krídle celé hodiny. To bolo moje," spomína.

Popri hudbe ju však bavilo aj učenie v škole. Keď prišiel čas na voľbu univerzity, chcela ísť na Vysokú školu múzických umení, no nakoniec skončila na medicíne. Hudbe však zostala verná a novinka Nezaspím je po sérii coverov a vlastných piesní v angličtine, ktorý vydala minulý rok na debutovom albume Your Lady, už jej druhým singlom v rodnom jazyku. Ten prvý vydala ešte v máji, jej slovenskou prvotinou bola romantická skladba Bez retuší.


Návod ako nezaspať a neprepásť leto

S novým singlom Nezaspím zrýchlila a prináša ním pohodovú prázdninovú atmosféru a pocity spojené s letným obdobím. "Po mesiacoch obmedzení je akýmsi návovom ako neprepásť leto a užiť si každý zaujímavý moment, ktorý nám ponúkne. Ako píšem v texte, buď so mnou a nakreslíme si svoj plán na leto, možno s priateľmi a možno zažiť aj letnú lásku, nechám to na vás," hovorí Bastien na margo inšpirácie a odkazu, ktorý chce prostredníctvom pesničky vyslať medzi ľudí.

Rovnako ako predošlé piesne, aj túto si napísala sama, s pomocou kolegu, s ktorým vždy rada konzultuje svoje texty. "Text piesne som tradične konzultovala s perfektným človekom, textárom a spevákom Petrom Harazinom z českej kapely Nebe," dodáva. Produkciu piesne zverila do rúk Tomimu Popovičovi a jeho spolupracovníkovi, mladému producentovi Fillipianovi.

Ako prezrádza, Popoviča oslovila k spolupráci cez Instagram. "Napísala som mu správu a on odpísal. Dal mi šancu ako neznámej umelkyni, ktorej pieseň sa mu zapáčila. Som veľmi spokojná, kam moju tvorbu posúva. Dal mojim piesňam presne tú 'čerešničku na torte', ktorú to potrebovalo," pochvaľuje si spoluprácu, ktorá určite nebude ich poslednou. Už teraz totiž spoločne s Tomim pripravujú ďalšie piesne.


O videoklip sa postaral režisér Pierre Lexis zo spoločnosti Lexis Production, ktorý má na konte spolupráce s menami ako Peter Lipa, Sima či Separ. "S Pierrom som spolupracovala prvýkrát a dostal ma na svoju techniku a na scenár," hovorí speváčka, ktorá si dvojdňové nakrúcanie užila aj napriek tomu, že počas neho celý štáb čelil náletom premnožených komárov. "Toľko komárov pohromade som ešte nevidela, asi sa zbehli z celého Slovenska a prišli sa pozrieť na natáčanie. Inak sme si to veľmi užili, krásne auto, krásne slovenské prostredie, ani som netušila, že niečo takéto netradičné máme na Slovensku a k tomu fajn ľudia a vyšlo nám aj počasie - ideálna konštelácia."

Pasáže, v ktorých si Bastien vychutnáva jazdu v kabriolete po Záhorí, strieda príbeh páru, ktorý si užíva letné dni v Bratislave či v obľúbenej lokalite "slovenskej púšte" neďaleko Plaveckého Mikuláša. Ako vysvetľuje režisér, príbeh do klipu zakomponoval, pretože sa hodil k letnej atmosfére skladby a dodal jej medzinárodný vizuál. Prostredníctvom rasovo zmiešanej dvojice zároveň vyjadril jasný postoj k aktuálnej téme neznášanlivosti v našich zemepisných šírkach, ktorá v medziľudských vzťahoch nemá čo hľadať.

Na slovenských tvorcov videoklipov nedá dopustiť

Hoci Jana Šimurdová dlhodobo žije v Českej republike, pri réžii a nakrúcaní videoklipov jednoznačne uprednostňuje slovenské tímy, s ktorými má skvelé skúsenosti. "Z hľadiska videoprodukcie sa rada obraciam na Slovákov, páči sa mi trendovosť a nádych klipov. V tomto české spolupráce neobhájili svoje miesto. Takže Slováci u mňa vedú minimálne o dva body, a to žijem v Ostrave už desať rokov." Zároveň chce pokračovať aj v tvorbe slovenských pesničiek. "Mám ešte nejaké kúsky v šuflíku, ktoré vydáme. Črtá sa tiež nejaký featuring a mnohé skladby z albumu Your Lady ešte nedostali svoj vizuál a s kapelou im dávame nové zaujímavé aranžmány," menuje svoje plány.

Okrem singlov a videoklipov chystá tiež koncerty. Ten najväčší odohrá na konci prázdnin v Ostrave v Trojhalí Karolina. "Máme pripravený obrovský stage, tanečníkov, kapelu a celý ansámbel. Mám to rada vo veľkom," smeje sa a pozýva všetkých svojich priaznivcov. Svoje pesničky pritom zahrá inak, než ich ľudia poznajú. "Moraváci a Česi sú známi svojou záľubou v rocku. Tak sme moje piesne zaranžovali presne podľa ich gusta. Koncert bude 26. augusta o 19:00, vstupenky sú už v predaji na www.bokulturajede.cz. Verím, že sprísňujúce sa opatrenia v Česku, kvôli ktorým sa aktuálne rušia mnohé koncerty, nám už v tomto termíne dajú voľnejšiu ruku," dodáva na záver.

Jana Šimurdová alias Bastien Zdroj: archív speváčky

Biografia

Bastien, vlastným menom Jana Šimurdová, je rodáčkou z Čadce a už 10 rokov žije a pracuje v Ostrave, kam odišla kvôli štúdiu. Hudbe sa venuje od malička, viedli ju k tomu vždy rodičia, najmä otec. V detstve spievala v miestnom kostolnom zbore a už ako päťročná začala navštevovať ZUŠ. V ôsmich rokoch začala písať poéziu a recitovať lyrické básne na súťažiach. Blízky vzťah k lyrike rozvíjala ďalej, dodnes si vďaka tomu píše svoje skladby sama. Inšpiráciu našla v tvorbe z obdobia slovenského romantizmu, konkrétne v baladách Janka Krála, ktoré jej tvorbu ovplyvňujú dodnes.

Počas štúdia na Lekárskej fakulte pracovala v českom Rádiu Kiss, moderátorskej kariéry sa ale napokon vzdala, aby mohla venovať viac času a energie svojim hudobným projektom. V roku 2016 otextovala a vydala duet Muzika s rapperom Lowa. V roku 2018 promovala na Lekárskej fakulte Ostravskej univerzity a zároveň vydala singel Your Lady, ktorý sa o rok neskôr stal pilotným singlom jej rovnomenného debutového albumu. V roku 2018 nahrala tiež vokály na rapový album Stopař, na ktorom sa podieľala aj po textárskej stránke.

V roku 2019 vydala spomínaný debutový album Your Lady, ktorý si sama napísala, zhudobnila a podieľala sa na ňom tiež producentsky. Tento rok vydala svoj prvý singel v slovenčine Bez retuší, na ktorý v tých dňoch nadväzuje druhým slovenským singlom Nezaspím. Aktuálne navštevuje Akadémiu populárnej hudby v Ostrave, kde zároveň pôsobí ako lekárka.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálne stránke speváčky www.officialbastien.com.