Bývalý bubeník americkej heavymetalovej kapely Slipknot Joey Jordison zomrel v pondelok 26. júla vo veku 46 rokov. Príčina úmrtia nebola zverejnená, jeho rodina však vo vyhlásení uviedla, že zomrel pokojne v spánku.

Na jeho úmrtie reagovala kapela Slipknot na sociálnych sieťach nastavením čiernej profilovej fotografie. Bubeník zomrel po viac ako desaťročí od smrti basgitaristu Paula Graya, ďalšieho zakladajúceho člena Slipknotu, ktorý zomrel po neúmyselnom predávkovaní sa liekmi proti bolesti.

Rodák z amerického štátu Iowa bol jedným z troch pôvodných členov skupiny Slipknot, ktorá vznikla v roku 1995. Jordison prispel k celosvetovej sláve tejto formácie na prelome tisícročí, keď sa rockové a metalové zoskupenia delili z popovými hviezdami o najvyššie priečky rebríčkov.

Skupina Slipknot, známa hororovými tvárovými maskami svojich členov, vstúpila na hudobnú scénu hlasnejšou, pochmúrnejšou a agresívnejšou verziou metalu, ktorá zaznamenala komerčný úspech a mala výrazný vplyv na neskoršie generácie hudobníkov, píše AFP. Formácia debutovala eponymným albumom v roku 1999. Na svojej tretej platni s názvom Vol. 3: (The Subliminal Verses) z roku 2004 spolupracovala s legendárnym hudobným producentom Rickom Rubinom a o dva roky nato získala svoju prvú cenu Grammy.Jordisona v roku 2010 zvolili čitatelia časopisu Rhythm za najlepšieho bubeníka za uplynulých 25 rokov.

Jordison odišiel zo Slipknotu v roku 2013. Neskôr vyhlásil, že mu diagnostikovali ojedinelé neurologické ochorenie, ktoré ovplyvňovalo jeho schopnosť hrať na bicích nástrojoch. Neskôr sa jeho zdravotný stav vďaka intenzívnemu fyzickému tréningu zlepšil, uviedol hudobník v nedávnych rozhovoroch. Medzi jeho ďalšie projekty patrili Murderdolls, Scar the Martyr, Vimic a Sinsaenum. Jordison hosťoval ako bubeník aj na koncertoch skupín ako Metallica či Korn.

Text: Hudba.sk (zdroj: bbc.com, TASR)
Foto: AP Photo/Armando Franca

Súvisiaci interpreti: Slipknot