Po sérii hosťujúcich projektov a nahrávok so známymi cover verziami prichádza Karel Gott s úplnou novinkou. Jeho dlho očakávaný jesenný album bude plný autorských skladieb a až na jednu výnimku spred dvoch rokov pôjde o jedinečnú zbierku piesní z pier talentovaných domácich autorov.

Autori preverení časom, ku ktorým neodmysliteľne patria Michal David, Boris Urbánek či Vašo Patejdl, poslucháčov potešia nielen baladami (Pátý den, Právě vchází, Láska, to je déšť) či piesňou pre Jiřího Štaidla (Kluk s velkou vášní), ale i chytľavým retrom z konca päťdesiatych rokov (Chci tě).

Maestro stavil na unikátny a pritom rokmi overený mix najbližších spolupracovníkov. Oslovil však i tých, ktorí sú známi svojou introvertnou povahou a texty píšu výlučne pre vlastné potešenie. O to radostnejšie vyznieva fakt, že tentoraz spravili výnimku.

Na albume sa tak hudobne i textársky objavia mená ako Michal Malátný, Gipsy.cz, Petr Bende, Martin Chodúr, Viktor Dyk alebo Ondřej Brzobohatý, ktorí ponúkli rafinovane pomalú pieseň (Pondělí), latino dancovku (Tak pojď se mnou), pieseň vhodnú na dlhé prechádzky (Dál jedu si svou), energiou nabité disco (Právě vchází) alebo šansónovku (Testament). Nahrávka bude obsahovať aj duet s Monikou Bagárovou (Místa, která znáš) či spoločnú skladbu s Olgou Lounovou (Dál za obzor).


Karel Gott vyrazí koncom tohto roka aj na veľké česko-slovenské turné, ktoré odštartuje 27. októbra v Žiline. Následne sa 29. októbra predstaví na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave a 31. októbra v Brezne.

V Českej republike navštívi Brno (12. novembra), České Budějovice (14. novembra), Plzeň (19. novembra), Pardubice (22. novembra), Třinec (24. novembra), Liberec (27. novembra) a Prahu (6. decembra).

Tracklist albumu Karel Gott - S pomocí přátel:

Chci zpátky dát čas (André Franke, Joachim Horn, český text Karel Šíp)
Tak pojď se mnou (Radek Banga) feat. Radek Banga
Obraz žen (Petr a Pavel ORM/Pavel Vrba)
Pátý den (Michal David/Karel Šíp)
Dál jedu si svou (Petr Bende/Tomáš Roreček)
Místa, která znáš (Viktor Dyk) + Monika Bagárová
Pondělí (Michal Malátný) + Michal Malátný
Právě vchází (Martin Chodúr)
Láska, to je déšť (Petr Chmela/Karel Šíp)
Doufej (Dieter Falk/Michael Kunze, český text Eduard Krečmar)
Kluk s velkou vášní (věnováno Jiřímu Štaidlovi) (Boris Urbánek/Radovan Šťastný)
Chci tě (Vašo Patejdl/Ľuboš Zeman)
Dál za obzor (Olga Lounová) + Olga Lounová
Testament (Ondřej Brzobohatý)

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon.

Foto: Martin Kubica/Supraphon 2014

Súvisiaci interpreti: Karel Gott