Óda na mopedy, bizarné choreografie a ešte bizarnejšie postavy sú súčasťou triumfálneho comebacku dvojice Macklemore & Ryan Lewis. Neoficiálna videoklipová odpoveď na Uptown Funk prichádza po raperovej úprimnej spovedi o otcovstve v skladbe Growing Up (Sloane's Song).

MacklemoreRyan Lewis dominovali hitparádam v roku 2012, kedy vyšiel ich prelomový album The Heist. Po troch rokoch chcú na jeho veľký úspech nadviazať novou nahrávkou, ktorá by mala vyjsť už tento rok a podľa najnovšieho singla Downtown sa zdá, že sú na dobrej ceste. Po tom, ako raper priznal svetu svoj strach z toho, či bude dosť dobrým otcom čerstvo narodenej dcérky Sloane, prichádzajú na rad "srandičky", ktoré sú u tejto dvojice rovnako silnou stránkou ako skladby postavené na emóciách a silnom posolstve.

Videoklip k singlu s funkovou atmosférou prelomu 70. a 80. rokov hneď na začiatku pripomenie Thrift Shop, vďaka ktorému svet spoznal excentrického rapujúceho zabávača. Ryan Lewis zobudí svojho "parťáka" spiaceho na mopede. Ten z reflexu prejde do choreografie, akú poznáme napríklad z klipu Uptown Funk Marka Ronsona a Bruna Marsa. Divák je ďalej svedkom toho, ako si Macklemore dvojkolesový stroj zakúpil a stane sa súčasťou veľkého pochodu v centre mesta. Medzitým sa fanúšik nevyhne ani súboju gangov v strede križovatky alebo prvej prepracovanej choreografii z dielne Massive Monkees v hlavnej úlohe s obhajcom práv homosexuálov.

Vo vyše päťminútovom videoklipe, na ktorého réžii sa podieľala samotná hudobná dvojica v spolupráci s Jasonom Koenigom (Can't Hold Us), sa mihnú aj legendy hip-hopovej scény ako Melle Mel z formácie Grandmaster Flash and the Furious Five, Grandmaster Caz, Kool Moe Dee či Eric Nally z rockového zoskupenia Foxy Shazam. Práve jemu sa ušlo najviac priestoru, keďže spieva "jacksonovským" hlasom refrén, pričom sa pri spomenutí slova downtown zakaždým "hodí o zem". Singel zaznie po prvýkrát naživo už túto nedeľu počas udeľovania MTV Video Music Awards


Macklemore, vlastným menom Ben Haggerty, a Ryan Lewis sa na hudobnej scéne pohybujú od roku 2009. Preslávili sa debutovým albumom The Heist ( 2012), z ktorého pochádzajú úspešné single ako Can't Hold Us (feat. Ray Dalton), Same Love (feat. Mary Lambert) a Thrift Shop (feat. Wanz). Duo získalo vlani v januári štyri ceny Grammy, keď ich vyhlásili za nováčika roka, skladba Thrift Shop triumfovala v kategóriách Najlepší rapový výkon a Najlepšia rapová skladba a štúdiovka The Heist zvíťazila medzi rapovými albumami.
  
Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Macklemore & Ryan Lewis