Každoročne začíname článok o odovzdávaní MTV Video Music Awards tým, ako MTV už nie je to, čo bývalo. Kým pominulé ročníky priniesli len zopár momentov, na ktoré sa bolo treba pozerať cez prsty, rok 2017 bol vrcholom kŕčovitej šou. Za všetko sa treba poďakovať nielen hostiteľke večera Katy Perry, ale takmer každému, kto prišiel.

Skalní diváci galavečerov z dielne lifestylovej televízie pre mladých MTV obdržali v uplynulú nedeľu tú najdiétnejšiu porciu "zábavy", akú kedy televízna stanica mohla ponúknuť. Kým k obligátnym ingredienciám Video Music Awards (VMA) doposiaľ patrila čo najväčšia obscénnosť, megalomanské vystúpenia a trápne pokusy o štipľavý humor, v 34. ročníku sa k nim pridala aj vysoká koncentrácia nepodstatných hviezdičiek reality programov stanice a navzájom podobných raperov prehnaných generátorom mien Lil ... (zvyšok ľubovoľne doplň). To všetko na úkor skutočných popových ikon či nezabudnuteľných momentov, ktorými bola táto udalosť kedysi preslávená.

Politika namiesto pódiového porna

Program vyzeral spočiatku sľubne. Večer v kalifornskej aréne The Forum otvoril Kendrick Lamar. Ako to u amerického rapera býva v posledných rokoch zvykom, nesmel chýbať laser, oheň a text o policajnej brutalite páchanej na Afroameričanoch. Predviedol medley skladieb D.N.A. a Humble. zo svojej ešte stále aktuálnej nahrávky DAMN. (2017). Z umelca s najvyšším počtom nominácií sa napokon nielen vďaka tomuto číslu stal kráľ večera. Z ôsmich možných trofejí prevzal šesť. Vďaka videoklipu k druhému menovanému singlu triumfoval v kategóriách Video roka, Najlepšie hip-hopové video, Najlepšia réžia, Najlepšia výprava, Najlepšie vizuálne efekty a Najlepšia kamera.


Lamar rovno v úvode chtiac-nechtiac stanovil politický kontext celého šouprogramu, ktorého sa po ľahko odignorovateľnom vystúpení Eda Sheerana s raperom Lil Uzi Vertom, chytila hostiteľka večera Katy Perry. V sprievodnej dokrútke sa tvorcovia pohrali s myšlienkou toho, čo by sa stalo, keby 32-ročná speváčka pobudla istý čas vo vesmíre a vrátila by sa do súčasnej spoločensko-politickej klímy. Na pódium sa zniesla z vrchu celej miestnosti v skafandri za hyperaktivity parostrojov. Neodpustila si zopár narážok na to, ako si Američania vybrali riešenie na svoje každodenné problémy v osobe Donalda Trumpa alebo hračke nazvanej fidget spinner. Taktiež si ako prišelec z vesmíru chcela vybrať vhodný outfit. "Náhoda" tak chcela, že jej padol do oka kostým z aktuálneho seriálu o utláčaní žien Príbeh služobníčky (Handmaid's Tale).

Počiatočnú štafetu ťažkopádnosti ešte prevzala Paris Jackson, dcéra zosnulého Kráľa popu Michaela Jacksona. "Uvedomujete si, aký obrovský vplyv by sme mali, keby sme dali dohromady naše hlasy? Musíme týmto nacistickým povýšeneckým debilom ukázať, že nemáme žiadnu toleranciu voči ich násilu, nenávisti a diskriminácii. Musíme im čeliť!" uviedla kategóriu Najlepšie popové video využívajúc slová príznačne používané súčasným americkým prezidentom.

Paris Jackson, MTV VMA 2017 Zdroj: Jordan Strauss/Invision/APParis Jackson v zákulisí MTV VMA 2017 - viac fotiek z galavečera

Taylor Swift "zedla" americký šoubiznis

Ani sa nedá povedať, komu všetkému ukázala Taylor Swift svoj pomyselný stredný prst. Mohlo to byť aj organizátorom hudobnej frašky. Počas večera síce odhalila oficiálny videoklip k svojmu novému singlu Look What You Made Me Do, avšak neposkytla žiadne exkluzívne číslo, ba čo viac, do Inglewoodu ani neprišla.

Iným adeptom na hnev TayTay mohla byť jej spevácka rivalka Katy Perry. Zákopovú vojnu vedú už od čias singla Bad Blood, kde Swift spieva o tom, aké boli kedysi priateľky. Perry reagovala singlom Swish Swish, čím de facto sparodovala videoklip k spomínanej skladbe. Referencie z prvého singla nahrávky Reputation, ktorú interpretka hitu Shake It Off plánuje vydať 10. novembra, tak mohli byť adresované aj kolegyni ako ďalšia odpoveď. Iným recipientom mohla byť aj dvojica Kimye (Kim Kardashian a Kanye West, pozn. red.), ktorá plavolasú speváčku nazvala falošným hadom.

Hudobná snímka z dielne režiséra Josepha Kahna začína cintorínom, kde sa divákovi dostáva do pozornosti náhrobný kameň s textom: "Tu leží reputácia Taylor Swift". Počas úvodných beatov novej progresívnej skladby sa spod zeme začne vyhrabávať speváčka s mŕtvolnou vizážou. V prestrihoch sedí na tróne v spoločnosti hadov, havaruje s Grammy v ruke, ale tiež stojí na piedestáli v tvare písmena T a udupáva všetky svoje staré alter egá. Tie sa na konci videa ešte rozprávajú, pričom repliky tvorí väčšinou kritika jednotlivých období. Swift si tým sama "nakladá" za svoje falošné obdobie, keď hrala country, ale napríklad aj za večne prekvapený výraz tváre, keď žala jedno ocenenie za druhým. Z tohto vyplýva, že tretím recipientom odkazov tohto videa za jeden večer sú aj médiá.

Prečítajte si: Taylor Swift pošliapala svoje staré ja a zlomila rekord Adele na Youtube


Podprahový odkaz vyslala svojej niekdajšej členke aj dievčenská skupina Fifth Harmony. Štvorica stále nesúca názov podľa pôvodného počtu členiek sa svojsky rozlúčila s Camillou Cabello, ktorá sa rozhodla vydať na samostatnú dráhu. Vo vesmírnej choreografii k singlom AngelDown s raperom Gucci Mane nechali piatu členku jednoducho odfúknuť. Za tieto tri sekundy sú aktuálne najvďačnejší tvorcovia internetových vtipov.


Ikonická Pink a chorá Lorde

Počas najnudnejšej noci hudby si väčšiu pozornosť zaslúžili ešte dve vystúpenia. Jedným z nich bola zmes najväčších hitov americkej speváčky Pink. Tohtoročná laureátka ceny Michael Jackson Video Vanguard Award predviedla v siedmich minútach repertoár pozostávajúci zo singlov Get the Party Started, Raise Your Glass, So What, Just Give Me a Reason, Fuckin' Perfect, Don't Let Me Get Me, Blow Me (One Last Kiss), ale aj aktuálnu novinku What About Us. Samozrejmosťou bolo, že sa choreografia nezdržiavala len na pódiu, ale aj vo vzduchu, a to najmä na začiatku, keď sa z jedného pódia preniesla na druhý pomocou "lietajúceho" auta.


Cenu za celoživotný prínos MTV prevzala 37-ročná interpretka z rúk zabávačky a komičky Ellen DeGeneres. Vo svojej ďakovnej reči opísala na príbehu so svojou šesťročnou dcérou dôležitosť umelcov, ktorí majú odvahu byť iní. "Všetkým tu prítomným umelcom, som vami nesmierne inšpirovaná. Ďakujem, že ste sami sebou a svietite nám na cestu," poďakovala Pink. Svoju vďaku vyjadrila aj stanici MTV, a to napriek tomu, že sa v minulosti vyjadrovala o vystúpeniach na MTV VMA ako o odpade.

Zdanlivo nepochopiteľné bolo číslo Novozélanďanky Lorde. Iba 20-ročná umelkyňa zapla rádio a začala tancovať do rytmu piesne Homemade Dynamite zo svojho druhého štúdiového albumu Melodrama. Veľká nádej popovej hudby, ako ju nazval David Bowie, beztak vzbudzuje svojimi netradičnými choreografiami záujem, tentokrát bol však dôvod úplne iný. Na Twitteri napísala, že ju postihla chrípka do takej miery, až potrebovala infúziu. Napriek tomu aspoň vyšla na pódium.


Nemastnú-neslanú šou svojou prítomnosťou obohatili tiež Thirty Seconds to Mars. Jared Leto na červenom koberci sľuboval použitie ultramodernej technológie pri živom prevedení novinky Walk On Water. V tomto prípade bola inováciou iba termocitlivá kamera. K slovu sa dostal tiež v momente pocty Chesterovi Benningtonovi z Linkin Park a Chrisovi Cornellovi. Potenciál pre nezabudnuteľnú rockovú poctu organizátori úspešne pochovali, a tak po pár vľudných slovách o hudobníkoch, ktorí zosnuli len nedávno, nasledovala repríza vystúpenia kapely Linkin Park z MTV VMA 2010.

MTV Video Music Awards už dávno stratili akúkoľvek prestíž alebo relevanciu. Byť divákom galavečera sa oplatilo iba kvôli vystúpeniam, o ktorých sa hovorilo, písalo, určovali trendy a posúvali spoločnosť. Z posledného ročníka však nedýcha len to, že to nebaví divákov, ale pomaly už ani organizátorov.

Prehľad víťazov a víťaziek MTV Video Music Awards 2017

Video roka: Kendrick Lamar - Humble

Umelec roka: Ed Sheeran
Najlepší nový umelec: Khalid
Najlepšia spolupráca: Zayn & Taylor Swift - I Don't Wanna Live Forever
Najlepšie popové video: Fifth Harmony ft. Gucci Mane - Down
Najlepšie hip-hopové video: Kendrick Lamar - Humble
Najlepšie tanečné video: Zedd and Alessia Cara - Stay
Najlepšie rockové video: Twenty One Pilots - Heavydirtysoul
Najlepšia réžia: Kendrick Lamar - Humble
Najlepšia choreografia: Kanye West - Fade
Najlepšia výprava: Kendrick Lamar - Humble
Najlepší strih: Wyclef Jean - Young Thug
Najlepšie vizuálne efekty: Kendrick Lamar - Humble
Najlepšia kamera: Kendrick Lamar - Humble
Skladba leta: Lil Uzi Vert - XO Tour Llif3

Autor: Marek Majzon
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP