Queens of the Stone Age nevydávajú albumy, ktoré by sa na seba veľmi podobali. Ani novinka, na ktorej spolupracovali s producentom Amy Winehouse Markom Ronsonom, nie je výnimkou. Je ale dobrý?

Magnet týždňa

Queens of the Stone Age v piatok vydali očakávaný album Villains. Ako to už býva, veľa fanúšikov spomína na staré časy (ktoré boli pre nich samozrejme lepšie), chýba im Nick, či Dave. Iným vadí, že novinka je príliš tanečná, či strašne krátka (album má iba deväť skladieb). S mnohými týmito vecami sa dá aspoň čiastočne súhlasiť. Villains sa nebude páčiť každému. Celkovo je to ale skvelá doska s mnohými hitovicami, ktoré si určite nájdu stále miesto v setlistoch kapely. Počuť naživo napríklad The Way You Used To Do bude dobrá párty. Bonusom sú aj výborné doplnkové veci, ktoré kapela zverejnila. Ako napríklad upútavka vo forme reklamy na parfém, či rozhovor s predošlými albumami QOTSA. (pm)


Počúvajte celý album na Youtube alebo na Deezeri:



Šrot týždňa

Prophets of Rage vydajú v polovici septembra svoj debutový rovnomenný album. Cez týždeň na svojej Youtube stránke zverejnili nové video s názvom Radical Eyes, v ktorom sa púšťajú najmä do ultra-pravice. Keďže je pomerne násilné, do troch dní ho Youtube po sťažnostiach užívateľov zablokoval, čo Morello a spol. pohotovo využili a vydali vyhlásenie, že ich nikto neumlčí, bla bla bla, a video zverejnili na Facebooku. Medzičasom je však už naspäť aj na Youtube. (pm)


Novinky

Druhú skladbu z albumu Concrete and Gold nám cez týždeň priniesli Foo Fighters. The Sky Is the Neighborhood je pomalá pop rocková vec, ktorá vynikne najmä keď ju budete počúvať veľmi nahlas. Alebo naživo. Nový album tu bude už o pár týždňov a ja osobne sa už teším, čo nám zas partička okolo Davea Grohla prinesie. PS: vo videoklipe k novinke si zahrali aj Daveove dcéry Violet a Harper. (pm)


Ak by ste od Mastodon čakali normálne video, zrejme ich ešte nepoznáte. Veľmi čudesné pohyblivé obrázky páni priniesli aj k skladbe Steambreather. Slovami je veľmi ťažké ich popísať, takže si ich budete musieť pozrieť. (pm)


Jednou z najkrajších piesní Ghost je jednoznačne chválospev He Is, pompézna balada s tým najsilnejším refrénom široko-ďaleko. Teraz úspešný singel z dva roky starého albumu Meliora poctili nemenej krásnym klipom, v ktorom majú krásni anjeli krstiny i prvé sväté prijímanie v jednom záťahu. Nechýba zber peniažkov, pokladanie ctihodných rúk i zázraky. Jednoducho nádhera. (ak)


Druhá zverejnená novinka po údernej The Sin and the Sentence je od Trivium sklamaním. The Heart from Your Hate je generický rockový slaďáčik, ktorý znie ako typická rocková rádiovka. Po prvom vypočutí si z nej nebudete pamätať nič. Kapela oznámila vydanie nového albumu The Sin and the Sentence, ktoré je naplánované na 20. októbra. (ak)


Nový Belphegor, to je vznešene apokalyptická trieskanica pre všetkých nihilistov bez rozdielu. Black/death metalová smršť na šesť minút, vzývajúca staroegyptské božstvo skazy - Apophisa. Nechajte sa na začiatok pracovného týždňa strhnúť ukážkovou černotou Made in Austria. (ak)


Daniel Cavanagh, člen anglickej Anathemy, vydáva debutový sólový album zvaný Monochrome. Hlavný skladateľ progressive rockovej legendy odobral zopár osobnejších skladieb, ktoré sa mu nehodili na poslednú štúdiovku The Optimist a s podporou kolegov i vydavateľstva Kscope nahral hudbu pod vlastným menom. Zverejnená skladba The Exorcist pôsobí, ako bonusovka z vyššie spomenutého albumu, ale optimista nemôže byť exorcista... Vypočujte si príjemne anathemovský slaďák, znejúci veľmi familiárne. (ak)


Večne nahnevaní Arch Enemy ponúkli videoklip zachytávajúci zadymený kameňolom z vtáčej perspektívy, umyté vlasy členov kapely a tiež šmoulinku Alissu White-Gluz, spievajúcu odušu spasenú. The Eagle Flies Alone pochádza z albumu Will to Power, ktorý budete môcť počúvať od 8. septembra. Kapela v rámci turné k albumu zahrá i v Bratislave s podporou nemenej nahnevaných Ukrajincov Jinjer. Buďte pri tom. (ak)


Bývalý bubeník islandských Sólstafir má nový projekt Katla., s ktorým vydáva debutový album. Pôjde o temno-rockovú nahrávku s napínavou atmosférou a podobne ako jeden z najväčších islandských vulkánov, i hudobná Katla bude vrieť a bublať. Skladba Hyldýpi znie veľmi sľubne. (ak)


Poľská post-rocková banda Tides from Nebula vyrazí s novým albumom Safehaven na jesenné európske turné. Po ceste sa zastaví aj 29. októbra v Bratislave a o deň skôr v Košiciach, kde ako support uvedie najlepšiu európsku post-rockovú formáciu, o ktorej ste nikdy nepočuli - fantastických Maďarov Képzelt Város. Neviem, ako je to s Tides, ale toto bude určite prvý koncert maďarských post-rockerov na Slovensku. Priaznivci gitarovej melanchólie, čaká vás fantastický zážitok. (ak)


Členovia Wolves in the Throne Room venovali novú skladbu priateľom a obetiam oaklandského požiaru, ktorý prepukol 2. decembra minulého roku. V budove zvanej Ghost Ship, združujúcej umelcov najrôznejších žánrov a odvetví vtedy zahynulo 36 ľudí. Epická desaťminútovka Angrboda je súčasťou novinky Thrice Woven, ktorá vyjde 22. septembra. (ak)


Haluz týždňa

Dvaja gitaroví kolegovia Andy Xiong a Ben Bouissieres majú Youtube kanál Happy Metal, na ktorého videách pretvárajú známe tvrdé hiťasy do durovej tóniny a pôvodne temné skladby tak dostávajú nový, akoby šťastnejší výraz. Pozrite si nižšie video k dogabanej slayerovskej North of Hell a majte šťastnejší pondelok! V záchvate dobrej nálady si môžete dať aj Paranoid, nesmrteľných Death, alebo Painkiller od Judas Priest. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters, Queens of the Stone Age