Sestra zosnulého kráľa popu v poslednej dobe ani zďaleka nemala také úspešné single ako v 90-tych rokoch, novinkou však trafila klinec po hlavičke. S chytľavou skladbou Made For Now prekvapila Janet Jackson po krátkej materskej dovolenke, pričom svoje sily spojila s Daddym Yankeem, ktorý má prsty aj v minuloročnom globálnom megahite Despacito.

Americká R&B speváčka Janet Jackson v polovici augusta potešila všetkých svojich fanúšikov, ktorí čakali na jej novú tvorbu. Svoj posledný album Unbreakable vydala v závere roku 2015 a hoci v americkom aj kanadskom albumovom rebríčku debutovala na prvej priečke, o úspechu, na akí sme u nej boli kedysi zvyknutí, naozaj hovoriť nemožno. Z albumu sa na jej domácom americkom trhu predalo len niečo vyše štvrť milióna kópií.

Navyše ani jeden z trojice vydaných singlov (No Sleeep, Unbreakable, Dammn Baby) nedokázal spraviť dieru do sveta. Podobne neslávne dopadlo i turné, s ktorým mala Janet zavítať aj do Európy, no nakoniec bolo bez náhrady ukončené predčasne. Podľa oficiálneho stanoviska sa tak stalo kvôli tehotenstvu speváčky, zlé jazyky však už dávno predtým hovorili, že predajnosť pomerne drahých lístkov je v Európe žalostná.

Janet Jackson a Daddy Yankee, 2018 Zdroj: Facebook.com/JanetJacksonJanet Jackson a Daddy Yankee, nakrúcanie videoklipu Made for Now

Exotické spojenie kultúr

Úspech tanečnej novinky Made For Now, ktorej videoklip má za necelé dva týždne od zverejnenia už viac ako 25 miliónov prehratí, je preto pre 52-ročnú popovú ikonu veľkým zadosťučinením a môže jej pomôcť vrátiť sa na vrchol v dobe, ktorá speváčkam nad 30 príliš nepraje. Určite za to z veľkej časti môže práve raper Daddy Yankee, ktorý má ako hlavný interpret či hosť na konte viacero hitov súčasného reggaetónu a latin-popu, na čele s vyše päťmiliardovým fenoménom Despacito.

Janet so 42-ročným hudobníkom nakrútila aj svieže video, v ktorom dokázala, že sa po pôrode dokázala rýchlo vrátiť do formy a po tanečnej stránke môže konkurovať aj oveľa mladším ročníkom. Vo videoklipe sa okrem nej a Daddyho Yankeeho objaví aj množstvo tanečníkov z Jamajky, Ghany, Nigérie, Trinidadu či USA, čím ešte viac vynikne posolstvo piesne o vzájomnej láske a jednote kultúr. Za farebné kreácie môže kamerunská módna návrhárka Claude "Lavie" Kameni, ktorej sa aj z nie príliš vábnej speváčky podarilo vykresať len to najlepšie. 


Napriek tomu, že video hýri farbami a množstvom kostýmov z africkej kultúry, nejde o žiadne zábery z exotickej lokality. Zábery totiž vznikli v uliciach New Yorku a má ich na svedomí skúsený Dave Meyers. Ten má na konte desiatky hudobných klipov od umelcov ako Ariana Grande, Justin Timberlake, Rihanna, Katy Perry či Britney Spears. S Janet sa na pľaci prvýkrát stretol ešte v roku 2001 pri jej klipe All For You.

Prvé televízne vystúpenie od neslávneho Super Bowlu

Zdá sa, že veľké zmeny v súkromí - materstvo a následný rozvod s katarským miliardárom - paradoxne Janet Jackson po pracovnej stránke prospeli. So singlom Made For Now totiž vzbudila asi najväčší rozruch (v pozitívnom zmysle) za poslednú dekádu. Produkciu skladby mal na starosti anglický skladateľ a producent Harmony Samuels, ktorý v minulosti spolupracoval napríklad s Jennifer Hudson, Arianou Grande či Kelly Rowland.

Nahrávanie pritom začalo ešte v septembri 2017, kedy Janet zarezávala na svojom obnovenom americkom turné State of the World Tour. Od začiatku mala v hlave ideu piesne o láske, jednote a spolupatričnosti. Daddy Yankee bol k songu prizvaný práve z toho dôvodu, aby singlu dodal potrebnú latino energiu.

Chytľavá pieseň už zaznela aj naživo v televíznej premiére v nočnej šou Jimmyho Fallona. Pre Janet to bolo o to výnimočnejšie, že išlo o jej prvé televízne vystúpenie za posledných 14 rokov. Ak neviete, prečo bol práve rok 2004 pre jej kariéru prekliatím, pripomeňte si kauzu "Nipplegate".


Autor: Dušan Marko
Foto: reprofoto / Youtube