Pred jedenástimi rokmi založil trubkár, krídlovkár, skladateľ a aranžér Kornél Fekete-Kovács Modern Art Orchestra (MAO). Svojou žánrovou flexibilitou a skvelými výkonmi si veľmi rýchlo získal medzinárodný rešpekt u tých najväčších osobností najrôznejších žánrov. Ako sprievodné teleso si ho napríklad v roku 2014 vybral na medzinárodné turné legendárny Ennio Morricone.

V portfóliu Modern Art Orchestra nájdeme spolupráce s ľuďmi ako Bob Mintzer, Dave Liebman alebo Wallace Roney, Rhoda Scott, Mike Garsona, Chrisa Pottea alebo Silje Neergarda, ale aj Mezzoforte, New York Voices či Harlem Gospel Choir. S rovnakou brilantnosťou ako jazz či pop jazz orchester tvorivo interpretuje aj vážnu hudbu – samostatný program je venovaný Bélovi Bartókovi, ktorého 75. výročie úmrtia si v tomto roku pripomíname. Bratislavské vystúpenie bude teda poskladané z pestrých ingrediencií, ktoré sú kompatibilné vďaka vkusu a schopnostiam kapelníka a jeho ansámblu.


Kornél Fekete-Kovács je umelec, známy po celej Európe. Absolvoval Akadémiu Ferenca Liszta v Budapešti. Okrem MAO vedie aj svoj vlastný kvartet a súbor Kornél Fekete-Kovács Shymphonyc. Počas svojej kariéry hral v niekoľkých známych medzinárodných formáciách ako napríklad IASJ Big Band Copenhagen, The European Broadcasting Union Big Band Amsterdam and Budapest, či the Brand International Music Workshop Orchestra a iných. Popri hudobníckych a kapelníckych aktivitách pôsobí aj ako pedagóg.

Bratislavský koncert Modern Art Orchestra sa bude konať v rámci City Sounds festivalu a bratislavského Kultúrneho leta 2020 31. augusta o 19:00 na Nádvorí Starej radnice zadarmo – ako dar všetkým fanúšikom dobrej hudby. Spoluorganizátorom je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a Múzeum mesta Bratislavy. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici.


Hosťami budú Michalidesová, Nikitin a Šrámek

V Bratislave vystúpi MAO v 18-člennej zostave, hosťami budú flautistka Sisa Michalidesová, saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek. Sisa Michalidesová je skladateľka, flautistka, kapelníčka a herečka. Má za sebou impozantné portfólio skupín, projektov, scénických skladieb a napísala aj knihu. Jej hudba je priamočiaro emotívna, bez póz a prejavov neúprimnej štylizácie.

Nikolaj Nikitin sa napriek pomerne mladému veku stal veľmi výraznou postavou slovenskej jazzovej scény, a to nielen ako saxofonista, ale aj ako skladateľ, kapelník a iniciátor zaujímavých projektov. Z celého radu ľudí, ktorých do nich integroval, treba určite spomenúť Miroslava Vitouša, zakladateľa skupiny Weeather Report a ľudí ako Gabriel Jonáš, Jozef Döme, Juraj Griglák, Michael Stewart a mnohí ďalší. Zaujímavé sú aj Nikitinove trans-žánrové projekty, zrealizované s dvojicou Robert Pospiš – Martin Sillay a ďalšími hudobníkmi z Európy i USA.

Ľuboš Šrámek je prominentný klavirista, ktorý sa primárne orientuje na jazz, ale necháva stopy aj v iných žánroch. Jeho portfólio spoluprác je obrovské a zahŕňa spolupráce v podstate s who is who slovenského jazzu a mnohými európskymi a zaoceánskymi hudobníkmi. S Nikolajom Nikitinom tvoria v posledných rokoch zohraný tandem, hlavne v rámci ich dua/skupiny Altar.

Podujatie finančne podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Nadácia Bratislavy a SOZA.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Matej Šálek.