Jeden z najsledovanejších slovenských raperov Majk Spirit predstavuje nový klip k skladbe Zbojník. Pieseň je súčasťou dlho očakávaného druhého sólového projektu Majka Spirita s názvom Y, ktorý zahŕňa dva albumy Y Black a Y White. Predchádzajúce klipy k singlom z týchto albumov majú spolu už vyše 20 miliónov videní.

"Keď sme začali vymýšľať klip, po rozhovore s Michalom Nemtudom nám napadlo pozvať 'zbojníkov' hudobného priemyslu z rôznych žánrov. Ľudí, ktorí si išli za svojim, neprispôsobovali sa trendom a biznisu, vyšľapali si vlastnú cestu. Buď robíš umenie alebo umelé šablóny. Buď robíš biznis alebo si naozaj umelec. Všetci, ktorých som oslovil, zareagovali extrémne pozitívne. Prvého sme oslovili Riša a keď povedal 'áno', vedel som, že to dajú aj ostatní," konštatuje s radosťou Majk Spirit.

Sedem zbojníkov v tatranských výškach

Autorom klipu je mladý herec a režisér Michal Nemtuda a vznikal v extrémnych výškach či v jaskyni. Vo videoklipe sú použité aj zábery z pripravovaného celovečerného dokumentu Tatry, nový príbeh, ktorý by sa mal do kín dostať ešte tento rok. "Nakrúcalo sa na viacerých lokáciach po celom Slovensku, ale aj v susednom Poľsku, lebo aj Poliaci mali 'svojich, našich' zbojníkov. Viaceré zábery sú teda napríklad  z unikátnej soľnej bane Wieliczka pri Krakowe, ktorá v útrobách siaha až do hĺbky 327 metrov. Na Slovensku to boli samozrejme Tatry, kde sme vystúpili do výšky 2633 metrov nad morom. Nakrúcali sme aj v Belianskej jaskyni, ale tiež v kameňolome na západnom Slovensku," opisuje tvorbu videa Michal Nemtuda.

V klipe okrem Majka Spirita účinkujú aj ďalšie legendy slovenskej hudobnej scény. Zbojníčia Richard Müller, Peter Lipa, Robo Grigorov, Marek Rakovický z kapely Lavagance, Robert "Jury" Jurányi z kapely Konflikt a Martin "Maxo" Šrámek, ktorý je zároveň producentom piesne Zbojník a spieva v nej anglický refrén.


Spirit i tentoraz potvrdzuje pozíciu hlasu generácie. Práve fakt, že mladý hip-hoper nie je žiadnou povrchnou hviezdičkou slovenského šoubiznisu, bol pre Richarda Müllera dôvodom, prečo prijal ponuku na účinkovanie v klipe. "Vnímam Majka Spirita už dlhšie, či už to bola jeho formácia H16 alebo potom samostatná kariéra. Dokonca mám, myslím, všetky jeho CD-čka. Majkova hudba sa mi páči preto, že je to akýsi jemnejší hip-hop, ktorý má navyše určitú hĺbku," vyjadril Richard Müller názor na tvorbu svojho kolegu. 

"Keď som dostal pozvanie, aby som účinkoval v klipe, nevidel som žiaden dôvod, prečo by som sa do toho nepustil. Moje vnímanie Majka Spirita najlepšie vystihuje to, že keby sa niekedy robil o mne film a mal by som si vybrať, kto ma bude hrať, určite by som navrhol Majka Spirita. Je to veľmi talentovaný, príjemný, kultivovaný človek, ktorý si zaslúži, aby bol úspešný," vyznal sa Richard Müller. 

"Ďakujem srdečne všetkým zúčastneným umelcom, predovšetkým Richardovi Müllerovi za mimoriadnu a nevšednú poctu. Považujem si ju veľmi vysoko. Všetci vieme, čo tento človek znamená pre českú a slovenskú kultúru," uzavrel Majk Spirit. Skladbu si fanúšikovia budú môcť vypočuť spolu s novinkami z albumu Y White aj na turné White show + Liveband. Ide o sériu štyroch výnimočných koncertov k Bielemu albumu so živou kapelou.

White show + Live band 2015

20. november - Praha, Sasazu club
21. november - Brno, Sono centrum
12. december - Bratislava, Refinery gallery
19. december - Trenčín, Piano Klub

Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z Propaganda House.

Foto: Šimon Snopek

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit, Richard Müller