Fanúšikovia skupiny Desmod čakali šesť rokov na jej nový radový album. Kapela medzitým vydala akustickú výberovku Javorový album (2012) aj klasickú Výberovku (2013) s najväčšími hitmi. Nový album Molekuly zvuku zverejnila zadarmo v deň narodenín klávesistu skupiny a producenta nahrávky Martina Cibulku.

Po Horkýže Slíže je Desmod v krátkom čase už druhou nitrianskou kapelou, ktorá sa rozhodla celý svoj nový album po dlhšej tvorivej odmlke sprístupniť poslucháčom bezplatne na Youtube. "Povedali sme si, že keď si album vydávame sami, nebudeme si dokazovať, kto koľko predá CD nosičov. A tak sme ho fanúšikom ponúkli zadarmo, nech si ho napočúvajú a nech ho majú kedykoľvek po ruke, či už v telefóne, v tablete alebo na počítači," vysvetľuje spevák a líder kapely Mário "Kuly" Kollár.

Ako dodáva, Molekuly zvuku vznikli aj vďaka neutíchajúcej podpore a záujmu fanúšikov. "Album si vyslovene vypýtali fanúšikovia, chceli od nás nové pesničky. Album má dobré ohlasy. Dva texty napísal Vlado Krausz a to k skladbe Čierna skrinka a k balade Vŕba. Ostatné texty som napísal ja a Martin Cibulka, ktorý je nielen hudobné ale aj básnické črevo. Hudba je spoločná, nápady vždy prináša celá kapela. Producentom je Martin - mladá krv, ktorá vie pracovať so zvukmi. Tak dostal od nás veľký priestor," predstavuje novinku Kuly. Jeho slová potvrdzuje už úvodné intro, ktoré naznačuje posun k modernejšej produkcii.


Okrem Kulyho a mladého klávesáka sú aktuálne členmi kapely aj gitaristi Rišo Synčák a Rasťo Toman, basgitarista Dušan Minka a bubeník Ján Škorec. Súčasťou albumu sú aj skôr zverejnené skladby Máj, AnjelChýbanie. Posledná menovaná sa už od konca minulého roka pohybuje na vrchných priečkach rebríčka najpočúvanejších domácich skladieb v slovenkom éteri a kapela k nej v lete predstavila aj videoklip. Zaujímavé je, že kým audio verzia má na Youtube viac než tri a pol milióna prehratí, verziu s vizuálom si zatiaľ našlo len 13-tisíc fanúšikov.

Desmod v októbri a novembri predstaví nové skladby na turné. Molekuly zvuku Tour pozostáva z ôsmich koncertov v Česku a siedmich na Slovensku a štartuje už 5. októbra v Brne. Na českých koncertoch bude predkapelou skupina Levitate, domáce odohrajú Nitrania spolu s českou kapelou Jelen, s ktorou na album nahrali spoločnú pieseň Plný dom. "Teraz si pripravujeme playlist a všetky vychytávky. Musí to byť pekné nielen pre uši, ale aj pre oči," uzatvára spevák.

Molekuly zvuku Tour - slovenská časť:

27. 10. - Michalovce, Chemkostav Aréna
28. 10. - Košice, Angels Aréna
3. 11. - Hnúšťa, Mestská športová hala
4. 11. - Ružomberok, Športová hala Koniareň
7. 11. - Banská Bystrica, Športová hala Dukla
8. 11. - Martin, Športová hala Podháj
17. 11. - Nové Zámky, Športová hala Milénium


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych weboch kapely www.desmod.skwww.facebook.com/desmod.sk.

Foto: Martin Fridner