Jedna z najúspešnejších súčasných slovenských rockových kapiel The Paranoid má problém. Jej spevák Igor Belaj oznámil, že končí. Čo bude s kapelou ďalej, je zatiaľ otázne. Zvyšní členovia sa zatiaľ nevyjadrili ani k tomu, ako chcú zrealizovať naplánované jesenné turné, pred začiatkom ktorého ich spevák opustil.

"Ocitol som sa vo fáze svojho života, kedy som si začal uvedomovať, ako veľmi sa naháňam, aby som niečo dokázal, aby som uspokojil potreby fanúšikov, potreby normálne fungujúcej kapely, potreby iných. Napriek mojej snahe už dlhšiu dobu sa mi to nedarí tak, ako predtým. Ale môj život nebude len o neustálom naháňaní sa. Aj ja mám svoje potreby a svoj svet, ktorý jednoducho nestíham a stíhať chcem," uviedol Igor Belaj na oficiálnej Facebook stránke skupiny v dlhom príspevku pre fanúšikov. Na jeho rozhodnutie sklamane reagovali stovky fanúšikov kapely.

Skupina The Paranoid vznikla v roku 2002 v mestečku Šurany neďaleko Nitry. Vtedajší členovia Igor Belaj, Ondrej Hnát a Martin Krišák k sebe pribrali v roku 2007 gitaristu Romana Birkuša. V tom období začali produkovať vlastnú tvorbu a rozširovať svoju fanúšikovskú základňu aj mimo svojho regiónu. O rok na to prišiel do zostavy nový basgitarista Patrik Sýkora, s ktorým skupina dosiahla svoj prvý veľký úspech, keď vyhrala národné finále súťaže kapiel Bast Beat. The Paranoid následne reprezentovali Slovensko na celosvetovom finále tejto súťaže v írskom Dubline.

V roku 2012 nastala ďalšia personálna zmena, tentoraz na poste bubeníka. Do kapely prišla nová krv, mladý talentovaný bubeník z Nitry Miloš Zaujec a v tomto zložení skupina pokračoval až doteraz. The Paranoid majú na jeseň a zimu pripravené koncerty, a tak je dosť možné, že speváka, ktorý bol zároveň jediným zakladajúcim členom v zostave, nahradí niekto iný. Zatiaľ sa však zvyšná trojica k situácii nevyjadrila.

Skupina The Paranoid má s Belajom na konte štyri albumy. Debut s názvom Posledný nádych vydala v roku 2010, za prelomový možno považovať druhý album Dva svety (2012), po ktorom získala zmluvu s vydavateľstvom Universal Records. Pod jeho hlavičkou uviedla kapela v roku 2014 na trh štúdiovku Sedem. Zatiaľ posledným albumom je Tu a teraz, ktorý vyšiel minulý rok.


Text: Peter Lehotský
Foto: TheParanoid.sk

Súvisiaci interpreti: The Paranoid