Spolu desať koncertov na dvoch pódiách, tri koncerty vo festivalovej električke, niekoľko pouličných hudobných predstavení, workshopy, tanečný dom, detský program, verejné diskusie, ale aj dvojdňová odborná konferencia - to všetko patrilo k festivalu, ktorého druhý ročník sa konal minulý týždeň v Bratislave.

Premiéra filmu Ťažká duša od Mareka Šulíka a Jany Belišovej, ktorý je venovaný prenosu hudobných tradícií medzi Rómami na východnom Slovensku, bola posledným podujatím tohtoročného World Music Festivalu Bratislava. Ten sa konal v hlavnom meste od 21. do 24. septembra. Nielen vďaka protagonistom filmu, ale aj vďaka všetkým účinkujúcim na pódiách sa mohli návštevníci festivalu presvedčiť o tom, že hudba môže odovzdávať mnohé emócie, ktoré spájajú ľudí bez ohľadu na to, z akej krajiny či etnickej skupiny pochádzajú.

Zahraničných hostí prekvapil záujem o workshopy

Moderný mestský človek má stále viac možností ako sa zabaviť. Z pohľadu zahraničných hostí bolo až prekvapivé, koľko mladých ľudí si v Bratislave zvolilo tradície našich predkov, ktoré sa buď v autentickej forme alebo obohatené o rôzne iné prvky stávajú centrom záujmu fanúšikov folklóru, ale aj tzv. world music.

Účastníci World Music Festivalu Bratislava sa tak mohli hneď v úvodnej časti jeho programu niečo naučiť o tanci a hudobnom štýle pizzica priamo od členov skupiny Kaláscima, prípadne si zatancovať tance z Raslavíc a Šuňavy pod vedením skúsených lektorov tanečného domu v KC Dunaj. Aktívne sa do programu festivalu zapojili aj zahraniční delegáti konferencie, ktorí sa v piatok popoludní v Zichyho paláci naučili spievať horehronskú pesničku pod vedením Jany AmbrózovejĽudovej hudby Miša Nogu.

World Music Festival Bratislava 2017 Zdroj: Jaroslav NovakFestival zaplnil hudbou aj ulice Bratislavy

Taliansky temperament v Bratislave, slovenský v BBC

V piatok na Hlavnom námestí zaujala početných divákov nielen pomínaná juhotalianska Kaláscima, ktorej hudobný štýl tarantela sprevádza mýtus o liečivých schopnostiach, ale aj domáci intepreti - ethnojazzový Ľubomír Gašpar Cimbal Project, desaťčlenné zoskupenie KarpaTon pod vedením Miša Smetanku, či najväčšie hviezdy domácej world music scény - členovia skupiny Banda. Tá bude koncom októbra reprezentovať Slovensko aj na prestížnom veľtrhu WOMEX v Katoviciach. 

V sobotu bol program oproti pôvodnému scenáru trochu kratší (skupina Ľudové Mladistvá nemohla vystúpiť), ale diváci mohli obdivovať hráčsku a vokálnu techniku Karin Sarkisjan a jej tria a vystúpenie Kataríny Málikovej s jej ansámblom a programom Pustvopol. Katarína Máliková, KarpaTon a Ľudová hudba Miša Nogu sa objavili aj v rozhlasovej reportáži Simona Broughtona z festivalu vo vysielaní britskej BBC s názvom World on 3.

Hviezdny galakoncert v Ateliéri Babylon

Vyvrcholením programu bol galaprogram, na ktorom v sobotu večer vystúpilo poľské duo Karolina CichaBart Pałyga s piesňami národnostných menšín z poľsko-bieloruského pohraničia a dvojica výnimočných inštrumentalistov - francúzsky kontrabasista Renaud Garcia-Fons a turecký hráč na tradičný nástroj kemenče Deryan Türkan.

Poslednou kapelou bolo bulharské zoskupenie Oratnitza, ktorej "ethnobass" divákov prinútil zdvihnúť sa zo stoličiek a tancovať. Spokojnosť s hudobnými aj mimohudobnými zážitkami vyjadrili nielen domáci fanúšikovia, ale aj zahraniční hostia. "Dúfame, že o rok sa znova stretneme pri liečivej etno hudbe, ktorá prekračuje hranice v myslení, cítení a vnímaní," uviedli organizátori festivalu.

Čaromoro, World Music Festival Bratislava 2017 Zdroj: Jaroslav Novak

World Music Festival Bratislava sa konal aj vďaka podpore z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý je Generálnym partnerom podujatia. Partnermi podujatia boli Bratislavský samosprávny kraj, mesto Bratislava, Bratislava-Staré mesto, Stredoeurópska nadácia, Ars Bratislavensis, Hudobný fond, SOZA, BTB/Bratislavská organizácia cestovného ruchu, Ministerstvo dopravy a výstavby, Národné osvetové centrum, Ústav etnológie SAV, Ústav hudobnej vedy SAV, Kontakt, Regal Rooftop, Vinárstvo Vladár a syn, DFS Gerulata, LaPortella, Maribondo a iní.

Text: Vladimír "Potkan" Potančok
Foto: Jaroslav Novák