Najúspešnejšia česká rocková kapela novodobej histórie sa po 20 rokoch vracia k projektu Lucie v opeře, tentokrát s výraznejším využitím symfonického orchestra a novými aranžmánmi svojich hitov. V rámci turné sa kapela už 20. októbra predstaví aj v Bratislave.


Z turné Lucie v opeře zároveň vznikne nahrávka najúspešnejších skladieb, ktoré ešte pred Vianocami vyjdú vo forme nového albumu, spolu so špeciálnymi bonusmi v podobne vybraných sympho remixov najväčších hitov, spracovaných úspešnými mladými českými a slovenskými producentmi.

Graficky štylizované, retrospektívne lyric video k remixu legendárneho hitu Černí andělé z roku 1991 vytvoril pre kapelu v spolupráci s Michalom Dvořákom, Vítek Čermák, uznávaný režisér, kameraman, tvorca videoklipov, animácií a VFX, dlhodobý spolupracovník HBO, a spolutvorca projektov Vivaldianno Shining Venice alebo iMucha show. Zaujímavosťou je, že všetky fotografie použité vo videoklipe si môžete zakúpiť a prezrieť v knihe Lucie: Fotografity, ktorá vyšla v decembri 2021.


História skladby Černí andělé

"Demo piesne Černí andělé som nahrával na moju basgitaru Aria PRO 2 na magnetofónový kazeťák. Písal sa rok 1990. Pretože som vtedy mal iba basgitaru, nahrával som to pre správnu gitarovú ilúziu spomalene a až potom púšťal v reálnej rýchlosti," spomína s úsmevom basgitarista P.B.Ch.

"Blížil sa čas nahrávania albumu In The Sky, tak na nás David Koller apeloval, že by sme mali čo najskôr dokončiť text. S Robertom sme spojili príjemné s užitočným a išli text spoločne písať do vinárne U Rarášků na Mikulandskej ulici. Na tejto ulici mimochodom skúšala skupina Lucie v pivnici u Michala Dvořáka. Následne mi pri skúškach napadla tá basová figúra, ktorá song upevňuje. David potom dostal nápad urobiť aranžmán v duchu Sisters of Mercy, pretože sme si v tej dobe veľa išli na gotike, na čo Michal Dvořák naprogramoval špeciálne sample bicích práve v tomto duchu. Bol to silný motív a song tak dostal jasnú, dynamickú štruktúru s direktívnymi bubnami, ktoré tomu dali výslednú silu," dodáva P.B.Ch.

Pôvodná verzia skladby z roku 1991:


Lucie v opeře Tour aj v Bratislave

Skupina Lucie odohrá koncrerty s filharmóniou po dlhých dvoch dekádach, počas ktorej zažila dlhú pauzu a následne úspešný návrat na scénu. Na jesennom halovom turné odohrá svoje hity aj nové piesne v doposiaľ nepočutých aranžmánoch Českým levom oceneného Kryštofa Marka so sprievodom Filharmonie Hradec Králové. Podmanivé spojenie zvuku rockovej kapely a symfonického telesa upevní originálna scénografia podčiarknutá najmodernejšou svetelnou šou.

Lucie v opeře Tour 2022 začína už dnes, 28. septembra, v Ostrave a skončí sa 5. novembra v Brne. Na koncerty sa môže tešiť aj publikum v Prahe, Pardubiciach a tiež v Bratislave na Zimnom štadióne O. Nepelu, kde sa kapela predstaví 20. októbra. Vstupenky zakúpené na pôvodne plánované dátumy turné v roku 2021 zostávajú platné aj na nové termíny koncertov.

V porovnaní s koncertom Lucie v opeře, ktorým kapela nadchla publikum ešte v roku 2002, prichádza teraz s ešte väčším projektom. Fanúšikom sľubuje takmer dvojhodinový prierez svojou tvorbou s unikátnym prevedením, aké doteraz ešte nepočuli. Spolu zaznie až 24 piesní, medzi ktorými nebudú chýbať kultové hity ako Chci zas v tobě spát, Oheň, Medvídek a samozrejme Černí andělé. Lucie však okrem notoricky známych melódií zahrá aj nové skladby. Setlist doplní inštrumentálna verzia skladby Lucy in the Sky With Diamonds od The Beatles.

Väčšina piesní (22) zaznie v novom symfonickom aranžmáne dirigenta Kryštofa Marka, držiteľa ceny Český lev za hudbu k filmu Masaryk. "Jeho aranžmán posunul Lucie v opeře o úroveň vyššie," tešia sa zo spolupráce členovia kapely a dodávajú, že k dvom piesňam urobil aranžmán aj skladateľ Michal Nejtek. Filharmonie Hradec Králové v takmer 50-člennom obsadení orchestra a speváckeho zboru bude kapele na pódiu rovnocenným partnerom, fanúšikovia sa tak môžu tešiť na jedinečný zážitok.

Ten ešte znásobí unikátna dynamická scéna, ktorej príprava zabrala takmer rok. Sú v nej použité najnovšie technológie z oblasti zvuku aj vizuálnych efektov a zároveň osvedčené divadelné princípy. "Unikátna scénografia, umiestnenie orchestra, projekcia. Svetelný dizajn od Lukáša Patzenhauera. Proste, aby to bola šou, na ktorú ľudia nezabudnú," dodávajú hudobníci.

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Lucie