27. októbra 2014 uplynul presne rok odo dňa, čo zomrel legendárny hudobník Lou Reed. Pri tejto príležitosti zverejnil John Cale videoklip k novej verzii skladby If You Were Still Around, v ktorom spomína na svojho dlhoročného priateľa a hudobného súputníka.

Lou Reed zomrel vo veku 71 rokov na zlyhanie pečene. Jeho smrť zarmútila fanúšikov po celom svete a zároveň sa dotkla aj jeho hudobníckych kolegov. "Svet stratil úžasného skladateľa a básnika. Ja som stratil môjho kamaráta zo školského dvora," napísal vtedy John Cale.

Presne rok po smutnej udalosti sa Cale rozhodol zverejniť videoklip k piesni If You Were Still Around, ktorú pôvodne nahral v roku 1982 na svoj album Music For A New Society. "Mola a Sviečka sa stretli. Rozhodli sa, že budú priateľmi. Všetci so zaujatím sledovali ich rozpravu - najmä tí, čo mali radi riziko. Jedného dňa však prišiel silný dážď. Mola nevedela lietať a Sviečka zhasla. Všetci sa v trpkej úzkosti smiali a vinili dážď. Väčšina však tušila hlbšiu pravdu - Sviečka zostala zapálená a Mola bude vždy v jej blízkosti," napísal Cale pri príležitosti zverejnenia videa.

Lou Reed zomrel 27. októbra 2013 v obci Amagansett v štáte New York. Dožil sa 71 rokov. Lekár Charles Miller z clevelandskej nemocnice potvrdil, že spevák zomrel v dôsledku problémov s pečeňou, ktorú mu transplantovali v máji. Hudobníčka Laurie Anderson zverejnila po manželovej smrti v týždenníku The East Hampton Star otvorený list, v ktorom napísala, že Reed zomrel, keď sa pozeral na stromy a rukami cvičil tai-či.


Zdroj: Nme.com, archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/OfficialJohnCale

Súvisiaci interpreti: John Cale, Lou Reed