Horúci kandidát na českú nahrávku roka zaznie aj v Bratislave. V utorok 26. novembra zakončí ojedinelý a dočasný projekt Zvíře jménem Podzim svoje jesenné turné k novému albumu Září v Slovenskom rozhlase v rámci relácie Pohoda_FM Live. Pôjde o jediný slovenský koncert partie hudobníkov okolo Jakuba Königa v tomto roku.

Projekt Zvíře jménem Podzim, ktorý možno opísať ako orchester priateľov monumentálnej melanchólie, už v piatok 1. novembra odštartuje svoje turné. Stane sa tak na dlho očakávanom koncerte a krste v pražskom Paláci Akropolis, ktorý formácia vyplní hmlou a hudbou. Kapelu potom v priebehu novembra čaká ešte ešte ďalších osem koncertov od nemeckých Drážďan, cez Plzeň, Brno či Zlín až po Bratislavu.

Skvelou správou pre fanúšikov je, že jediný slovenský koncert bude zdarma, keďže je súčasťou relácie Pohoda_FM Live, ktorá pravidelne raz mesačne prináša priamy prenos z vystúpenia v Štúdiu č. 5 v Slovenskom rozhlase. Dátum, je 26. novembra a začiatok koncertu je kvôli vysielaniu presne o 20:00. Odporúčame však prísť skôr, keďže kapacita je obmedzená a občas sa stane, že sa niektorí záujemcovia do sály nedostanú.


Výnimočný album so slovenskou účasťou

Novinka 15-členného orchestra, ktorú sme vám ešte v septembri predstavili exkluzívnym streamom deň pred jej vydaním, vonia čímsi magickým a súčasne hlboko ľudským. Zároveň však prekvapuje aj svojím elektronickým vyznením, o ktoré sa popri hlavnom autorovi projektu a kapelníkovi Jakubovi Königovi veľkou mierou zaslúžili Aid Kid a slovenský producent Jonatán "Pjoni" Pastirčák.

"Každý sa nás pýta, ako to chceme urobiť naživo, až som sa tým na chvíľku nechal vyľakať. Ale potom sme sa pustili do poriadneho skúšania a ten strach zo mňa za chvíľu spadol. Počas tých troch rokov, čo spolu hráme, sa z nás totiž stala naozajstná kapela. Oveľa zomknutejšia svorka, než sme boli na začiatku. A aj keď to je miestami boj, veríme, že by to zase mohol byť velikánsky zážitok. Som naozaj vďačný tej obrovskej súhre okolností, energie a udalostí, že môžeme byť pri tom. Buďte s nami," hovorí König.


V Prahe aj s nemeckou pesničkárkou June Cocó

Klasický tím z vlaňajších a predvlaňajších vystúpení posilnia Ore Gone a Tasya Nafigina, členky Lunchmeat kolektívu, ktoré sa spoločne s VJkou Lindou Arbanovou postarajú o vizuálnu stránku koncertov. Vo foyer Paláca Akropolis, kde "zviera" ožije už o pár dní, prebieha už od začiatku októbra výstava posledných Königových obrazov na tému Zvíře jménem Podzim, ktoré nadväzujú na ilustrácie z rovnomennej knihy, aktuálne vystavované v kutnohorskom GASKu (Galerie Středočeského kraje).

Dôležitou postavou spojenou s pražským krstom albumu Září bude tiež očarujúca nemecká pesničkárka June Cocó, ktorá slávnostný večer 1. novembra o 19:30 svojím vystúpením odštartuje. Rodáčka z Lipska svoju prvotinu The Road vydala už v roku 2015, za svoj skutočný debut však pokladá až album Fantasies & Fine Lines, ktorý vyjde 15. novembra. Témou jej novinky je hľadanie a nachádzanie samého seba, čo ju prirodzene spája s tvorbou "zvieraťa". Návštevníkov pražského krstu privíta jej precítený spev a tóny piana.


Posledný rok

Po jesennom turné formácia plánuje ešte vystúpenia na vybraných letných festivaloch v roku 2020 a do roka svoj život definitívne ukončí. "Radi by sme si nechali spomienku na tú krásnu vec, ktorú sme spoločne zažili. A zbytočne ju nenaťahovali, nerozrieďovali, nepretvárali. Tiež sa nám narodilo veľa detí... A tak budeme naďalej svoj čas venovať hlavne svojím materským kapelám a povinnostiam," uzatvára Jakub König.

Zvíře jménem Podzim - Zářící tour 2019: 

1. 11. - Praha, Palác Akropolis - krst albumu September (+ June Cocó)
2. 11. - Rejvíz, Penzión Rejvíz
7. 11. - Brno, klub Metro
9. 11. - Drážďany (DE), klub Tonne
14. 11. - Tloskov, Hudobný klub Rádia Tloskov
15. 11. - Ústí nad Labem, Hraničiar
16. 11. - Plzeň, Buena Vista Club
23. 11. - Zlín, Mestské divadlo Zlín - Studio Z
26. 11. - Bratislava | Slovenský rozhlas - Pohoda_FM Live

Vypočujte si album Září na Deezeri:



Biografia

Jakub König
 píše knižky aj scenáre, kreslí komiksy a ilustrácie a malé obrázky necháva zväčšovať na velikánske plagáty. Tiež nakrúca a strihá videoklipy. Ale to, čo napĺňa jeho život predovšetkým, je hudba. A hudba sa tiež odráža vo všetkom, čo robí. V súčasnosti hrá v dvoch kapelách. Jednou je jeho zamaskované alter ego Kittchen. Na internet postupne vystavil tri albumy - Menu (2011), Radio (2013) a Kontakt (2015). Prvý nahral sám na vstavaný mikrofón počítača, s druhým a tretím mu pomohol spoluhráč Tomáš Neuwerth. A po spoločnej šnúre sa k nim v roku 2018 pridal aj mladý elektronický producent Aid Kid.

Druhá Jakubova kapela Zvíře jménem Podzim je skôr orchester, prizval totiž k spolupráci 13 ďalších priateľov-hudobníkov z blízkych kapiel. V roku 2017 na Indies Scope vyšiel eponymný album, ktorý mal byť pôvodne jediným. Nakladateľstvo Paseka potom vydalo rovnomennú knihu, ktorá rozvíjala príbeh skrytý za jesennými pesničkami. Najsilnejším zážitkom ale boli koncerty, kde sa to všetko prepojilo a zapadlo do seba. A tu niekde to malo pôvodne skončiť.

Lenže Zvíře žije sa rozhodlo žiť ďalej svojím vlastným životom. Königove ilustrácie z knihy sa stali základom niekoľkých výstav a na ich vernisážach sa vyliahlo "Malé Zvíře" - kombinácia čítania, hudby a projekcie. A trochu nečakane sa objavilo aj pár pesničiek, ktoré podľa vône úplne nespochybniteľne patria do revíra jesennej svorky. Teraz sa teda Zvíře lúči albumom Září. Aktuálnu zostavu tvoria Jakub König, Marie Kieslowski, Ondra Mikula (Aid Kid), Marie Puttnerová, Ondřej Mataj, Andrea Jarolímková, Ondřej Zátka, Veru Linhartová, Tomáš Neuwerth, Terézie Kovalová, Tomáš Obermajer, Tereza Štětinová, Tereza Kunderová, Linda Arbanová a Markéta Monsportová.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Správu sme upravili a doplnili. Novinky kapely môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.zvirejmenempodzim.cz a facebook.com/zvirejmenempodzim.

Foto: Tereza Kunderová