V januári to bude už sedem rokov, odkedy Rihanna vydala svoj posledný štúdiový album Anti. Ten sa síce stretol s veľkým komerčným úspechom aj chválou hudobných kritikov, Rihanna sa však po jeho vydaní a následnom turné na dlhú dobu z hudobného sveta vytratila. Svoju novú skladbu Lift Me Up nahrala ako poctu pre zosnulého herca z filmového hitu Black Panter.

Rihanna nepochybne patrí medzi najúspešnejšie speváčky svojej generácie. Svoj prvý singel Pon De Replay vydala ešte v roku 2005 a do dnešného dňa vydala osem úspešných albumov a získala viac ako 230 hudobných cien, vrátane deviatich cien Grammy. 

Od roku 2016 sa Rihanna síce objavila v niekoľkých nahrávkach ako hosťujúci interpret, naposledy v roku 2020 v skladbe Believe It, ktorý nahrala spolu s PartyNextDoor, no svoju vlastnú hudbu odstavila na druhú koľaj. Stala sa z nej úspešná podnikateľka s kozmetikou a módou, vďaka čomu dnes jej majetok prekračuje 1,7 miliárd dolárov. Budúci rok však "RiRi" chystá veľký návrat na koncertné pódiá, čoho predzvesťou je aj jej nová skladba Lift Me Up.

Aktualizácia (23:45): Rihanna pár hodín po skladbe a lyric videu zverejnila videoklip, v ktorom sa striedajú jej zábery na pláži po západe slnka s filmovými scénami.


Pocta pre zosnulého kráľa

Speváčka novinku naspievala pre pokračovanie marvelovského filmového trháku s názvom Čierny Panter: Navždy Wakanda (Black Panther: Wakanda Forever), ktorý sa do slovenských kín dostane už o dva týždne. Komiksové filmy zväčša v hudobnom meradle nepútajú pozornosť mimo špecifickej cieľovej skupiny, to však nie je tento prípad.

Emotívna balada Lift Me Up možno nepoteší tých, ktorí od Rihanny čakali nejakú tanečnú či R&B bombu, no pre jej skalných fanúšikov určite nejde o žiadne sklamanie. Medzi najúspešnejšie skladby Rihanny v konečnom dôsledku dodnes patrí hit Diamonds, ktorý tiež dokázal zabodovať v konkurencii množstva rytmickejších hitov. 

Pieseň napísala Rihanna spolu s Ludwigom Göranssonom, ktorý je autorom hudby k filmu, a Ryanom Cooglerom, ktorý je jeho režisérom. Pieseň je o to emotívnejšia, že vznikla ako pocta zosnulému Chadwickovi Bosemanovi, ktorý stvárnil kráľa T'Challu, hlavného hrdinu prvého filmu.

Pre Rihannu ako spoluautorku skladby môže táto nahrávka priniesť ďalší míľnik v jej kariére. Na rozdiel od svojich slávnych súputníčok ako sú Adele, Beyoncé či Lady Gaga, totiž stále nevlastní Oscara. Vďaka tejto skladbe by však najprestížnejšiu filmovú cenu podľa hudobných kritikov mohla získať. "Očakávam, že skladba od Rihanny bude nominovaná na Oscara," napísal Kyle Buchanan z New York Times.


Návrat na koncertné pódiá

Máloktorá speváčka dokázala zdolať toľko rekordov ako Rihanna. Dlhé roky išlo o najpredávanejšiu hudobníčku, v roku 2011 dokonca dokázala desaťkrát v rámci jedného turné vypredať londýnsku O2 arénu. Niektorí ľudia ju dodnes označujú za afro-americkú verziu Madonny, ktorá svojho času tiež búrala všetky pravidlá. Na tom určite niečo pravdy bude. Na svojom poslednom albume Anti navyše Rihanna dokázala, že nie je len hviezdnou interpretkou tvorby veľkých skladateľských a producentských es, ale už aj sama sa stala rešpektovanou autorkou, ktorá si vo svojej tvorbe môže dovoliť riskovať na pomedzí rôznych hudobných žánrov. 

O to zaujímavejšie bude sledovať, akou cestou sa Rihannina tvorba ale aj popularita uberie v nasledujúcom roku. Fanúšikovia boli totiž zvyknutí, že v začiatkoch svojej kariéry vydávala novú hudbu každý rok. Teraz si naopak dopriala svoju zatiaľ najdlhšiu pauzu. Tá môže popovej hviezde uškodiť, ale v určitých prípadoch aj pomôcť k o to veľkolepejšiemu návratu.

V prípade Rihanny by to mohol byť ten druhý prípad, keďže jej značka je aj vďaka nehudobným aktivitám stále rovnako silná. Veľký návrat na scénu v roku 2023 bude mať určite rozbehnutý ukážkovo aj vďaka Super Bowlu, kde bude hlavnou hviezdou prestížnej polčasovej šou. Očakáva sa tiež, že krátko po najsledovanejšom televíznom koncerte Rihanna ohlási svetové turné. Uvidíme, či sa po rokoch opäť vráti aj na Slovensko. Zatiaľ prvý a poslednýkrát u nás zaspievala v roku 2007, kedy bola jej popularita ešte len na vzostupe. Hviezdu takéhoto formátu by určite mohli chcieť získať organizátori festivalu Lovestream, kde sa tento rok ukázala napríklad Dua Lipa.

Autor: Dušan Marko

Súvisiaci interpreti: Rihanna