Anglická speváčka Adele predala z druhého štúdiového albumu 21 (2011) v Spojených štátoch amerických už 10 miliónov kópií. Dosiahla tak diamantovú platňu, čo sa v ostatných dvadsiatich rokoch podarilo len niekoľkým interpretom.

Cez túto hranicu sa dostali napríklad kanadsko-americká speváčka Alanis Morissette s nahrávkou Jagged Little Pill (1995), americký boyband 'N Sync s albumom No Strings Attached (2000), mexický gitarista Santana so štúdiovkou Supernatural (1999) a tiež soundtrack k filmu Osobný strážca (1992). Napríklad Pearl Jam predali z albumu Ten (1991) 9,98 milióna kópií, a tak prekonanie magickej hranice je u nich na spadnutie.

Od roku 1991 sa cez 10 miliónov dostalo celkovo 21 nahrávok, no je nutné poznamenať, že v 90. rokoch a začiatkom 21. storočia sa albumy predávali oveľa viac. O to významnejší je najnovší míľnik Adele, pred ktorou naposledy získal diamantovú platňu americký R&B spevák Usher za album Confessions z roku 2004. Angličanke sa navyše ako jednej z ôsmich interpretov podarilo dosiahnuť 10 miliónov do dvoch rokov od vydania nahrávky.

"Dvadsaťjednotka" strávila celkovo už 80 týždňov v top 10 amerického rebríčka Billboard 200 a 24 týždňov bola na čele tohto rebríčka. Ide o najpredávanejší album roka 2011 v USA a je takmer isté, že najpredávanejším bude v tejto krajine aj tento rok. Vo Veľkej Británii je album už na piatom mieste v rebríčku najpredávanejších albumov všetkých čias.

Podľa magazínu Time je Adele, ktorá nahrala titulnú pieseň k najnovšej bondovke Skyfall (2012), jedným z najvplyvnejších ľudí súčasnosti. V októbri sa 24-ročná hviezda stala mamou. Otcom speváčkinho syna je jej partner Simon Konecki.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.hollywoodreporter.com a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: Adele.tv

Súvisiaci interpreti: Adele