Katka Koščová a český spevácky fenomén Vojtěch Dyk nahrali baladu Štědrý večer už pred vyše dvomi rokmi, no prvýkrát sa stretli až minulý týždeň pri televíznom prenose odovzdávania cien Nadácie Tatra banky. Tam si tento duet spolu zaspievali prvýkrát naživo v doprovode symfonického orchestra, ktorý viedol dirigent Braňo Kostka.

"My sme sa s Vojtom doteraz naozaj nikdy nestretli a ani sme spolu nijako nekomunikovali. To sú tie vymoženosti dnešnej digitálnej doby. Ja som svoj spev nahrala v Prešove a Vojtěch zasa v Prahe," smeje sa Katka Koščová. Slová piesne Štědrý večer napísal známy český textár Michal Horáček a o hudbu sa postarala Katka so svojim klavíristom Danom Špinerom.

"Pán Horáček napísal niekoľko desiatok textov, tzv. villonské balady, a nechal ich voľne zhudobniť komukoľvek, kto mal na to chuť. Tie zhudobnenia, ktoré sa mu páčili, použil na svojom dvojalbume Český kalendář a ja som veľmi rada, že môžem byť súčasťou tohto krásneho projektu," dodala prešovská speváčka.


Vojtěch Dyk v Bratislave pokrstí nový album Deska

Vojtěch Dyk sa na Slovensko vráti už o necelý týždeň - vo štvrtok 4. decembra v Bratislave pokrstí debutový sólový album s názvom Deska. Na nahrávke spolupracoval s brnianskym orchestrom B-Side Band, ktorý vedie Josef Buchta. Krst sa uskutoční o 16:15 v priestoroch kníhkupectva Panta Rhei v nákupnom centre Eurovea. Za krstných rodičov si 29-ročný rodák z Prahy vybral herečku Táňu Pauhofovú, opernú speváčku Adrianu Kučerovú a džezmena Petra Lipu.

"Náš album zakončuje etapu 'Bez štúdiového CD'. To je však jediná etapa, ktorú zakončuje. V športovej terminológii si teraz všetci obliekame dresy štúdiového hráča a tešíme sa na ďalšiu etapu. Či už to bude časovka alebo vrcholová etapa, to ukáže až čas a talent," prezradil Dyk. Po krste nahrávky čaká hudobníkov Deska Tour 2015, ktoré odštartujú 18. februára v Třebíči. Následne sa predstavia napríklad v Plzni, Brne, Ostrave, Pardubiciach, Zlíne, Prahe a ďalších mestách. V rámci turné zavítajú 9. apríla aj do Bratislavy. 

Vo vystúpení s Katkou Koščovou sa český spevák, známy ako veľký šoumen, prispôsobil intímnej nálade duetu a nesnažil sa zbytočne vyčnievať. Naplno to však rozbalil v závere galavečera, keď s orchestrom predviedol originálnu verziu štandardu Feeling Good.


Prvýkrát naživo a hneď s orchestrom, vol. 2 

Galavečer Nadácie Tatra banky, ktorý sa konal v Slovenskom národnom divadle, okrem duetu Katky Koščovej a Vojtěcha Dyka priniesol aj ďalšiu zaujímavú premiéru. Kapela Korben Dallas tam takisto v sprievode orchestra predstavila svoj duet s Janou Kirschner.

Skladba Spolu z aktuálneho albumu Banská Bystrica vyšla v júli spolu s videoklipom, no naživo v pôvodnej kapelovej verzii nikdy neodznela. Namiesto toho ju kapela predstavila s úplne novým aranžmánom s orchestrom pod vedením Braňa Kostku. S ním už Korben Dallas na pódiu raz stáli - v rámci festivalu Viva Musica! odohrali v júni so symfonickým orchestrom celovečerný program.

V pôvodnej verzii zrejme duet Juraja Benetina a Jany Kirschner nebudeme počuť ani 9. decembra v Ateliéri Babylon - speváčka je totiž už v Londýne a chystá sa na príchod druhého potomka. Spojenie Korben Dallas s Fallgrapp je však dostatočným dôvodom, prečo si predvianočný koncert netreba nechať ujsť.


Text: Hudba.sk; zdroj: Michal Pivovar za Katku Koščovú, SITA (Trio production, Vojtechdyktour.cz) archív Hudba.sk
Foto: RTVS/Youtube

Súvisiaci interpreti: Korben Dallas