Britská speváčka a raperka so srílanskými koreňmi znovu provokuje. Vo videoklipe k singlu Borders, ktorý si sama režírovala, ako jedna z mála umelcov vyjadruje názor k utečeneckej kríze. Kým v texte nezostáva nič dlžná demokratickým politickým systémom, medzi megalomanskými zábermi ju možno vidieť cestovať spolu s utečencami.

M.I.A. opäť nesklamala. Ak sa totiž od niekoho v umeleckej brandži očakáva vyjadrenie názoru k spoločenským témam týkajúcim sa problémov krajín "druhej kategórie", tak je to práve od Britky s ázijským pôvodom a podrezaným jazykom. Ani vo svojom novom videoklipe k singlu Borders z pripravovanej piatej štúdiovky Matahdatah necenzurovala interpretka svoje názory. Tentoraz sa "obula" do vlád tých štátov, ktoré sa podľa nej správajú neprajne voči utečencom.

Kým po obsahovej stránke sa raperka sústreďuje na kontrast medzi modernou spoločnosťou a tradičnými ľudskými hodnotami, po tej vizuálnej svoje myšlienky ešte viac umocňuje. V aktuálnom videu cestuje "naprataná" spolu s utečencami v člnoch alebo rapuje, zatiaľ čo emigranti za ňou preliezajú ostnatý plot. Speváčka tým chce dať najavo nevraživosť, ktorej sa utekajúcim ľuďom dostáva.

  

Piata raperkina nahrávka by nemala byť len hudobným dielom, ale aj filmovým. Podľa tlačovej správy k projektu bude všetky videá režírovať a produkovať sama.

M.I.A. začala jeho propagáciu albumu krátkou hudobnou snímkou Matahdatah Scroll 1: Broader Than a Border. Video sa nakrúcalo na západe Indie a v Afrike, pričom zo strany Interscope Records silneli hlasy, aby sa video pre prípadnú "kultúrnu nevhodnosť" nezverejnilo. Obsahuje nielen skladbu Warriors z doposiaľ posledného albumu Matangi (2013), ale taktiež aj nový kúsok s názvom Swords


Autor: Marek Majzon (zdroj: TheGuardian.com, NME.com, Stereogum.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: M.I.A.