Populárna česká rocková skupina Kabát sa rozhodla vrátiť Českého slávika organizátorom z agentúry Musica Bohemica. Dôvodom sú správy o ich zasahovaní pri sčítavaní hlasov. Členovia kapely, ktorá v sobotu vo svojej kategórii získala Zlatého slávika, sa proti postupu agentúry v pondelok ráno ohradili a požiadali ju o vyjadrenie.

Neskôr skupina Kabát avizovala, že ak do začiatku utorkového večerného koncertu v pražskej O2 Aréne nedostane prijateľné vysvetlenie, ocenenie vráti. "Nebudeme súčasťou manipulácie. Nechceme hrať túto nefér hru. Nie je to však nič proti hlasom zaslaným našimi fanúšikmi. Tie si samozrejme veľmi vážime," citoval slová frontmana Josefa Vojteka spravodajský portál Expres.cz.

O čo vlastne ide? Organizátori ankety Český slavík z agentúry Musica Bohemica pri analýze hlasovania zistili, že skupine Ortel, ktorá je spájaná s pravicovým extrémizmom, a jej lídrovi Tomášovi Ortelovi sa dostalo podpory nad rámec fair play. Rozhodli sa preto, že tak formácii, ako aj jej spevákovi zarátajú namiesto tohtoročných hlasov počet bodov z vlaňajška, kedy podobné porušenie pravidiel súťaže zistené nebolo. Skupina Ortel vďaka tomu tento rok skončila na druhom mieste medzi skupinami a jej líder na treťom medzi spevákmi. O rozhodnutí použiť minuloročný počet hlasov organizátori informovali na konci oficiálne zverejnenej výsledkovej listiny, ktorú zverejnili až po skončení slávnostného udeľovania cien.

Za bezprecedentný zásah do výsledkov ankety sa na organizátorov aj napriek kontroverznej povesti Ortelu od nedele valí vlna kritiky a nevôle českých médií a fanúšikov. Neobišla ani Kabát, mnohí začali rockerov na sociálnej sieti už cez víkend vyzývať, aby sa zlatého ocenenia vzdali. Kapela sa preto rozhodla organizátorov konfrontovať a žiadať vysvetlenie. Zároveň však pripustila, že cenu môže prijať nazad, ak Musica Bohemica preukáže férové sčítanie hlasov, a takisto aj v prípade, ak sa ukáže, že počet hlasov, ktoré Kabát získal, bol vyšší ako v prípade tohtoročného skóre Ortelu.

Prečítajte si tiež: Medzinárodný škandál českého Slávika: Švédsky spevák im riadne naložil... Toto je štýl komunistov!

Pravidlá porušil fanklub Tomáša Ortela

Usporiadateľom Českého slávika dali Kabáti ultimátum na vyjadrenie do utorka 19:00, kedy sa začal posledný koncert v rámci ich jesenného halového turné (reportáž a foto z Košíc). Vyjadrenie prišlo okolo 18:00, jeho plné znenie nájdete vo viacerých českých médiách (napr. Expres.cz, Blesk.cz a iné). Agentúra v reakcii zdôraznila, že ako organizátor má právo zasiahnuť, ak dôjde s využitím sociálnych sietí k organizovanému hlasovaniu na podporu istého subjektu, a to nad mieru stanovenú vo verejne dostupných pravidlách. Práve to sa podľa riaditeľa Musica Bohemica Jaroslava Těšínského stalo v prípade istého premotivovaného fanklubu speváka Tomáša Ortela a jeho kapely.

"Porušenie pravidiel organizátor odhalil pri široko zdieľanom profile (Facebookovej stránke, pozn. red.) Tomáš Ortel Českým slavíkem, kde sú konkrétne výzvy, aby jednotlivci hlasovali z viacerých mobilov, alebo koho nemajú dávať na druhú a tretiu pozíciu. Podľa údajov na tomto profile bolo takto oslovených viac ako 50-tisíc adresátov. Takúto akciu organizátor jednoznačne vyhodnotil nielen ako porušenie pravidiel, ale ako nefér voči fanúšikom ostatných interpretov a skupín, ktorí dodržujú pravidlá a podobné akcie neorganizujú. Keby sme toto pripustili, zmení sa hlasovanie v ankete na súboj fanklubov o to, ktorý z nich dokáže rôznymi akciami zohnať väčší počet hlasov," stojí v stanovisku šéfa agentúry.

Ďalej v reakcii na výzvu Kabátu uvádza, že podľa pravidiel majú organizátori možnosť interpreta alebo kapelu buď úplne vyradiť zo súťaže alebo jej odobrať časť hlasov. Organizátori však nedokážu zistiť, ktoré hlasy prišli na základe neférových výziev fanklubu, preto sa rozhodli použiť "skóre" z ročníka 2016. "Toto riešenie považujeme za spravodlivé. Zodpovednosť za toto rozhodnutie nesie jednoznačne usporiadateľ. Z porušenia pravidiel v žiadnom prípade neobviňujeme skupinu Ortel, ani akúkoľvek konkrétnu osobu. Vzhľadom k anonymite sociálnych sietí to mohol byť prakticky ktokoľvek," dodáva Těšínský.

Kabátu stanovisko nestačí, otázky má aj Gott

Ani dnešné vyjadrenie, v ktorom organizátori v podstate iba podrobnejšie zopakovali predtým prezentované vysvetlenie odobratia hlasov, však skupinu Kabát nepresvedčil, aby svoje rozhodnutie prehodnotila. České médiá o tom krátko pred začiatkom spomínaného koncertu informoval manažér kapely Radek Havlíček. Rockeri naďalej požadujú zverejnenie skutočného počtu hlasov skupiny Ortel, bez ohľadu na to, že fanklub "Tomáš Ortel Českým slavíkem" nabádal k neférovému viacnásobnému hlasovaniu. Ak bude mať Kabát i tak viac hlasov, ocenenie prijme naspäť.

"Slávika teraz musíme vrátiť naspäť agentúre Musica Bohemica a agentúra má priestor na to, aby všetkým vysvetlila, koľko tých hlasov naozaj bolo, koľko ich vyradila a prečo ich vyradila. Ak má oporu v tom, že to bolo oprávnené, tak musí vysvetliť, čo to znamená. Použitie hlasov z minulého roka je to najhoršie riešenie, aké mohlo nastať," uviedol Havlíček. Podľa neho skupina nechce z tejto nepríjemnej situácie pre seba vytrieskať extra publicitu a teatrálne vracať sošku pred objektívmi fotografov, ide však o princíp a vlastné čisté svedomie hudobníkov. "Kabát nie sú Rychlé šípy, ale nechceme, aby na nás niekto ukazoval, že máme niečo, čo nie je naše. Nejde o žiadne gesto ani podporu kohokoľvek," zdôraznil manažér kapely.

Ako informuje Český rozhlas, o škandáli chce s usporiadateľmi diskutovať aj Karel Gott, ktorý tento rok získal už svoju 42. trofej. "Osobne sa chcem stretnúť s riaditeľom organizátorskej agentúry Musica Bohemic, pánom Jaroslavom Těšínským. Verím, že mi celú situáciu vysvetlí," uviedol Gott pre ČTK. Odrátanie hlasov Ortelu a jeho frontmanovi by sa totiž okrem kategórie Skupina, v ktorej vyhral Kabát, mohlo týkať aj kategórií Spevák a Absolútny víťaz. V nich zvíťazili Karel Gott a Lucie Bílá, ktorá sa stala Zlatým slávkom v kategórii speváčok.

Najväčším paradoxom najnovšej "kauzy Ortel" je, že samotný Ortel sa od Českého slávika už pred takmer dvoma mesiacmi verejne dištancoval a na odovzdávanie cien skupina vôbec neprišla. Napriek tomu je po roku opäť témou číslo jeden, podobne ako vlani, kedy spevák skupiny Gipsy.cz Radek Banga na protest proti verejnej akceptácii skupiny podporujúcej xenofóbiu a rasizmus odišiel z hľadiska a v českej spoločnosti sa spustila podobne búrlivá diskusia ako teraz. Len s tým rozdielom, že teraz sa už nediskutuje o radikálnych postojoch v textoch Ortelu, ale o tom, či Český slavík celé toto fiasko vôbec prežije. Možno by aj bolo lepšie, keby skončil, veď ani ten slovenský už dnes nikomu nechýba...

Zaspomínajte si: Kto zabil Slávika? Alebo už to sám nevydržal a spáchal samovraždu?

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: TASR, Expres.cz, Blesk.cz, iDnes.cz, iRozhlas.cz)
Foto: Jozef Fekete