Od vydania prvého sólo albumu speváka, skladateľa, producenta a textára Miša Bieleho s názvom R.E.T.R.O. ubehlo už sedem rokov. Počas tohto obdobia sa autorsky podieľal na úspešných skladbách viacerých interpretov, no zostával v úzadí. Teraz konečne prichádza aj s novým vlastným singlom.

Hoci Mišo Biely o sebe ako spevák dlho nedával vedieť, aj počas posledných rokov dosiahol viacero úspechov, predovšetkým ako textár. Spolupracoval napríklad na skladbách Dominiky Mirgovej, Moniky Bagárovej, Martina Madeja, Samuela Tomečka a v neposlednom rade Márie Čírovej, pre ktorú napísal text k hitu Unikát aj k aktuálnemu singlu Dokonalý svet

V poslednom období sa objavil tiež na producentskom albume Petra Panna a hosťoval v skladbách ďalších známych mien slovenskej hip-hopovej scény. Dozrel teda čas, aby predstavil vlastnú sólovú novinku. Skladbu s názvom Uväznený ponúkol spolu s videoklipom a ide o jeho prvý vlastný hudobný počin od skončenia úspešnej éry formácie 4D, ktorú tvoril v rokoch 2012 až 2015 spoločne s Čistychovom, DNA a G-Bodom. Ich posledným singlom bola skladba Dážď nezastavíš, ktorej videoklip má dnes už viac ako dva milióny prehratí.


"Na 4D spomínam ako na skvelé obdobie, kde sme si všetci chalani užívali slobodu, klubové vystúpenia a pri točení klipov to bola neskutočná sranda. No potom som cítil, že si potrebujem trocha oddychnúť a načerpať ďalšiu hudobnú inšpiráciu", vysvetľuje Mišo Biely. Z členov 4D je momentálne najaktívnejší Čistychov, ktorý tento rok pod novým pseudonymom Čis T vydal úspešný sólový album. Nazval ho Yak Orol a je plný zaujímavých hostí, medzi ktorými v dvoch skladbách nechýba ani Mišo Biely.

On sám však zatiaľ album neplánuje, fanúšikom chce namiesto toho priebežne ponúkať nové single. "Mal som už možnosť vydávať album, bola to skvelá skúsenosť, no toto má viac baví. Určite Uväznený nie je moja posledná sólo vec, mám ich nachystaných mnoho, no vizuály budem vypúšťať postupne," hovorí spevák. Kým text skladby Uväznený si tradičnej napísal sám, hudobne sa o skladbu postaral producent Hoodini spolu s gitaristom Samuelom Kovácsom. Dôležitou súčasťou singla je vizuál, ktorý natočili režisér Adrián Kutný a kameraman Martin Faragula. Hlavnú ženskú postavu v klipe si zahrala modelka Soňa Štefková.


"Som rád za celý tím, ktorý sa podieľal na tejto skladbe. Je to taká moja osobná výpoveď, o to viac ma teší tento finálny vizuál. Skladba Uväznený znázorňuje takzvané emotívne väznenie, ktoré určite zažil každý z nás, keď sa po rozchode tá druhá strana posunie ďalej a vy ostávate 'závislý' na spomienkach a minulosti, ktoré v tú danú chvíľu považujete za to najlepšie, čo sa vám stalo. Treba ísť však ďalej a posunúť sa, netreba lipnúť na starých veciach. Sú fajn, ale vedia vás 'uväzniť'. Verím, že poteším svojich fanúšikov touto novou skladbou a neostanú uväznení len na mojich starých trackoch," hovorí s úsmevom Mišo Biely. 

Časť videoklipu nakrúcala v prírodných priestoroch malebného maďarského mestečka Lillafüred a vo východnej časti pohoria Bükk, kde vznikli nádherné zábery zo scenérie hôr či vodopádov. Druhá časť sa točila na Slovensku, v Arboréte Mlyňany. "Vybral som lokácie, ktoré vystihnú samotnú skladbu Uväznený. Sú to miesta, kde nie sú húfy ľudí, je tam ticho a samotný priestor evokuje u človeka, že potrebuje zastať a popremýšľať nad životom. Jedine mi bolo ľúto záberov z točenia vodopádu, keďže počas nakrúcania nám bola odcudzená technika vo výške 6000 eur. Každopádne tie hlavné slidy nám ostali a vznikla tak skladba s vizuálom, ktorá má dušu," spomína na nepríjemnú udalosť režisér Adrián Kutný.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Trellová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky Miša Bieleho môžete sledovať na Facebooku a Instagrame.

Foto: Youtube / Martin Faragula

Súvisiaci interpreti: Mišo Biely