Po dávnejšej spolupráci na skladbe Aventure prichádzajú speváčka a skladateľka Andrea Bučko a producent Duhan s ďalším spoločným singlom. Pre oboch ide o vybočenie z ich doterajšej tvorby a výsledkom je zaujímavý a uvoľňujúci žánrový mix.

Tvorba Andrey Bučko sa vyznačuje sugestívnym, citlivým prejavom a intimitou, ktorá najviac vynikne na koncertoch. Vo svojej komornej tvorbe mieša prvky jazzu, klasiky, indie, popu, folku či šansónu. Duhan zase vo svojej produkcii kombinuje elektroniku a trip-hop s prvkami funku, swingu a soulu, nebráni sa však ani experimentovaniu a spoluprácam s umelcami z iných žánrov.

"Skladba v sebe nesie spojenie swingu a trip-hopového, respektíve boom-bapového groovu s moderným nádychom," definuje novinku producent. Nejde pritom o jeho typický štýl, a tak isto je to aj v prípade speváčky. "Pre mňa je tá skladba vyslovene atmosférická. Nedeje sa v nej veľa a pritom deje. Dáva priestor uvoľneniu," hovorí speváčka a skladateľka, ktorej doterajšiu diskografiu tvoria albumy In the middle of (2012, spoločne s harfistkou Máriou Kmeťkovou), Polarity (2015) a Escape (2018).

"V kontexte mojej tvorby vnímam túto skladbu ako jeden z posledných trackov mojej trip-hopovej tvorby a akýsi míľnik, čiže uzavretie kapitoly určitých spoluprác, aby som sa naplno mohol venovať elektronike," dodáva Duhan, ktorý má na konte albumy Back to the Future (2014) a United Gravity (2018) a viacero remixov zahraničných aj domácich skladieb. Singel Inconnue vychádza pod Youtube kanálom FLawLesS TaStE a ako inštrumentálna verzia pod nemeckým labelom VinylDigital.


Päť rokov od beatu k pesničke

Hudobný podklad mal producent hotový už v roku 2014. Na pôvodnej spolupráci sa dohodol s inou šansónovou speváčkou, avšak nakoniec k nej nedošlo. Po nejakom čase oslovil Andreu, ktorú nahrávka zaujala. "Duhan sa mi po dlhšom čase ozval s tým, že by rád uzavrel istý cyklus jeho tvorby a zostal mu jeden motív, ktorý má rozrobený. Poslal mi ho, či by ma náhodou neinšpiroval. Inšpiroval ma, a tak vzniklo opäť čosi spoločné. Myslím, že aj u Duhana sa tu prejavuje trochu iný rukopis, ako zvykne. A u mňa úplne, keďže ja väčšinou skladám kľukatejšie a pre akustické nástroje. Teším sa, že si občas môžem z toho svojho sveta odskočiť do tvorivého sveta niekoho iného," vraví hudobníčka.

Duhan sa okrem produkčnej stránky postaral aj o celkový mix, mastering potom zastrešilo Dobrosláv Studio. "Mám systém, ako nestratiť nadhľad aj napriek tomu, že som danú skladbu počut x-krát a odhadnúť, kedy už nie je potrebné do toho vŕtať. Ak má umelec určitú víziu, nikto ju nepozná presnejšie ako on sám a častokrát nikto iný nie je tomu ochotný venovať toľko pozornosti," vysvetľuje svoj štýl práce.

Text napísala Andrea Bučko po francúzsky, a kedže v tomto jazyku už dlhšiu dobu nekomunikuje, bola to pre ňu výzva. Hudobný podklad v nej evokoval plynutie. Primárne vznikali rôzne popevky, ktoré si do skladby spievala - tak je to podľa jej slov u nej vždy. Až potom začala tvoriť text. V jednej časti plynulo prechádza z francúzštiny do angličitiny. Inšpirovali ju k tomu vokálne sample zo starých štandardov od Etty James a Elly Fitzgerald, ktoré jej Duhan v pôvodnej verzii poslal.

"Pieseň má minimalistický vibe a v niečom mi evokovala plynúci čas, cestu. A tak som cez veľmi jednoduchý, minimalistický text toto plynutie zachytila v myšlienke 'som odišla za tebou a zdolávam cestu. Viem, že ma tam niekde čakáš'. Prechádzam cez hory, lesy, v samote, až si uvedomím, že čím sme k sebe bližšie, tým viac cítim, že je to koniec. To sa občas stáva," hovorí speváčka.

Dvojica má už za sebou spoluprácu na spomínanom tracku Aventure, ktorý sa objavil na Duhanovom albume United Gravity a tiež aj na kompilácii nezávislých hudobníkov a vydavateľstiev Ostrov hudby 2. "Ak túto skladbu porovnám s našou pôvodnou spoluprácou, tak Aventure vnímam ako temnejšiu skladbu a Inconnue ako veselšiu. Obe však majú spoločného menovateľa, ktorým je podobný groove a text vo francúzskom jazyku, čo môže navodzovať pocit pokračovania," porovnáva producent.


Duhan v súčasnosti okrem dídžejingu hráva koncerty pozostávajúce z autorskej tvorby, na ktorých znie elektronika, syntetizátor a gitara, prípadne i saxofón. Andrea Bučko aktuálne pripravuje spoločne s Dominikou Kavaschovou nový album s názvom Morena, ktorý je nazvaný po divadelnom predstavení, kde účinkuje aj ako herečka. Bude to čisto slovenský album, čo je u nej novinkou, keďže doteraz tvorila albumy so skladbami aj v iných jazykoch.

Text: Dagmar Lauková Petrášová (Hudba.sk edit)
Foto: Gabriel Kuchta

Súvisiaci interpreti: Andrea Bučko