Richard Müller predstavil v stredu večer svoju knihu s názvom Texty. V novinke prináša väčšinu textov piesní, ktoré písal na svoje sólové albumy, pre skupinu Banket i pre iných interpretov.

"S výnimkou nejakých piatich až siedmich textov, ktoré som z rozličných dôvodov nemal chuť do knižky dávať, je tam vlastne skoro všetko, takže ten záber má veľkú moc a silu," povedal počas večera Richard Müller.

Fanúšikov neklamem, slová sú pravdivé

Svoje texty podľa vlastných slov píše celkom autenticky, preto obvykle reflektujú jeho osobný život. "Drvivá väčšina tých textov veľmi úzko vychádza z nejakého môjho presvedčenia a pocitu. Existuje pár, pri ktorých som mal obavu, či ich zverejniť, napríklad Nahý 2 je taký. O tom som rozmýšľal, že ho vlastne nikdy nechcem vydať, no potom ma kolegovia presvedčili, že to stojí za to, že to je dobrá vec, tak som to vydal a stalo sa z toho niečo také ako hit. Ja nemám veľmi rád to slovo..."

"A inak si myslím, že ľudia, ktorí ma majú radi, berú do úvahy nejakú moju autenticitu a veria mi, veria tomu, čo napíšem a sú presvedčení o tom, že ich neklamem a nevymýšľam si texty, ktoré by vychádzali z neviem čoho - len tak nejako pokusmo," zamyslel sa spevák, ktorý k väčšine textov v knižke zároveň pridal aj vlastné rukou písané poznámky.


Po grafickej a obrazovej stránke sa o knižku postaral Marián Hirc. "S Majom sme všetko asi päťkrát po päť hodín korigovali a vždy sme nachádzali chyby. V tejto chvíli sa bojím len toho, že tam aj fanúšikovia budú nachádzať chyby, to by som bol strašne nerád," vyznal sa Müller. "No hlavne by som chcel, ak by sa s tým fanúšikovia stotožnili. Aby mali pocit, že ich neklamem a uverili tomu, že tie texty a slová sú úprimné a pravdivé," poznamenal obľúbený interpret.

Krst knihy sa uskutočnil už v polovici októbra na bratislavskom koncerte v športovej hale Pasienky v rámci úspešného turné s Michaelom Kocábom a Ondřejom Soukupom (reportáž). Koncerty ešte stále pokračujú, do 22. decembra trojica zavíta ešte do Michaloviec, Popradu, Spišskej Novej Vsi, Sniny, Prešova, Košíc, Uherského Hradišťa a Brna.

Šansóny a iné piesne - zostávajúce koncerty: 

1. 12. - Michalovce, Mestské kultúrne stredisko
3. 12. - Poprad, Dom Kultúry
4. 12. - Spišská Nová Ves, Dom kultúry Mier
6. 12. - Snina, Dom kultúry
7. 12. - Prešov, Kino Scala
8. 12. - Košice, Spoločenský Pavilón

Vstupenky:  

Zdroj: SITA (Hudba.sk edit)
Foto: Ivo Kiapes

Súvisiaci interpreti: Richard Müller