Od čias prvého ročníka Superstar uplynulo už viac než desať rokov a možno bez výčitiek skonštatovať, že najdramatickejší posun, umelecký aj ľudský, počas nich spravil Róbert Mikla. Pozrite si v premiére silný klip k jeho prekvapivej sebareflexii v piesni Brehy.

Skladba totiž vznikla ešte v roku 2007, nevyšla však na žiadnom nosiči a dlhých osem rokov Róbert čakal, kým k nej nakrútil video. "Je to pre mňa veľmi zvláštna a symbolická pesnička, sám ju vnímam až magicko ezotericky. Pre niekoho reflektuje ostatný týždeň, či mesiac môjho života, no pre mňa celých uplynulých 35 rokov, čo som na svete. Ľudia v nej však nachádzajú aj odkazy určené priamo im. Bolo mi preto ľúto urobiť k takej piesni obyčajný klip, musel som počkať na moment, keď mi bolo jasné, že bude výnimočný," približuje Robo Mikla dlhé čakanie na videoklip.

Výrobu vizuálu napokon zveril mladému slovenskému režisérovi menom Randy Cold, ktorý už spolupracoval so skupinami Desmod, Inekafe alebo The Paranoid, no dokonca aj s nemeckou metalovou stálicou Helloween. "Skromne sa mi ozval, že tak trochu robí videá. Že aj jemu moja skladba Brehy zasiahla do života a že by k nej rád klip nakrútil. Poslal mi na ukážku svoje práce, páčili sa mi, hlavne spôsob, akým pracuje so strihom, a tak sme sa rýchlo dohodli," dopĺňa Róbert.

nakrúcanie videoklipu Brehy Zdroj: archív speváka

Opustený na Long Islande

Než však dohodu premenili na výsledok, ubehli ďalšie dva roky. Randy pricestoval za Miklom do New Yorku, kde v tom čase žil, a zberom materiálu strávil celý týždeň. A hoci by fanúšikovia čakali, že vrchovato využije známe scenérie slávneho mesta, rozhodol sa pre diametrálne odlišný postup. "Úvod a záver klipu sa nakrúcal v mojom byte, no väčšina záberov vznikla na Long Islande. Aj to je miesto plné ľudí, ale Randy to spravil tak, že to vyzerá, že sme na ostrove."

Ak vás prekvapí autentickosť Robovho výkonu v klipe, vedzte, že nemusel nič hrať. "Randy chcel, aby ma voda v člne unášala, po dvesto metroch som tak jednoducho musel vziať lanko do úst a niekoľkokrát s ňou plávať naspäť, kým bol spokojný. Veď sme nemali žiaden štáb. Nepotreboval som sa štylizovať, trpel som pritom ako pes," smeje sa s odstupom času.

Pesnička Brehy, v ktorej počuť aj ženský sprievodný vokál v podaní speváčky Svetlanny gitarové sólo Petra "Sancheza" Sanigu, sa pravdepodobne objaví na novom albume, ktorý Róbert Mikla plánuje vydať v roku 2016. Bude obsahovať doteraz nikdy nevydané piesne nahraté v rôznych štúdiách a doplní ich aj o niekoľko úplných noviniek.


Informácie a fotografie z nakrúcania pre Hudba.sk poskytla za Roba Miklu PR manažérka Eva Bacigalová.

Foto: Youtube / Randy Cold

Súvisiaci interpreti: Robo Mikla