Exotická speváčka, herečka a modelka Zoë Isabella Kravitz, ktorá 1. decembra oslávila 28. narodeniny, zdedila veľmi slušný umelecký potenciál. Ak sú totiž vašimi rodičmi spevák Lenny Kravitz a herečka Lisa Bonet, inde ako v šoubiznise ani skončiť nemôžete.

Hoci sa manželstvo prominentnej dvojice skončilo rozvodom, nedostatočnou pozornosťou a podporou vrodeného talentu Zoë Kravitz nikdy netrpela. Už počas dospievania sa rozhodla zúročiť ho na viacerých frontoch a bolo iba otázkou času, kedy svoj talent ukáže v plnej sile. Dnes je z nej nielen úspešná herečka a speváčka, no očarila i svet modelingu.

Po mame zdedila herecké vlohy aj krásu

Charizmatická kráska nepatrí k ľuďom, pre ktorých je dosiahnuté vzdelanie jedným z najdôležitejších aspektov úspešného a z hľadiska kariéry naplneného života. Po ukončení štúdia na Miami Country Day School a Rudolf Steiner School v New Yorku sa prihlásila na State University of New York na odbor herectvo. Školu však nedokončila a už po prvom semestri sa presťahovala do Brooklynu s jasným cieľom pokračovať v budovaní sľubne našliapnutej hereckej kariéry.

Zoë Kravitz, 2016 Zdroj: Casey Curry/Invision/AP

Jej prvá skúsenosť pred kamerou totiž prišla ešte v čase štúdia na strednej škole, keď sa v roku 2007 ako herečka blysla vo filme Korenie života (No Reservations) po boku skvelej Catherine Zeta-Jones. V tom istom roku zažiarila aj v snímke Niet návratu (The Brave One), tentoraz vedľa famóznej Jodie Foster. Zoë si zahrala tiež v seriáloch Californication či X-Men: Prvá trieda. V roku 2013 sa objavila vo filmovej adaptácii knihy Veronicy Rothovej Divergencia a jednu z hlavných postáv stvárnila aj v minuloročnom trháku Šialený Max: Zbesilá cesta (Mad Max: Fury Road).

Napriek tomu, že Zoë meria iba 157 cm, môže sa pochváliť aj viacerými modelingovými úspechmi. Zdanlivý deficit kompenzuje vďaka silnej osobnosti a prirodzene peknej tvári reklamnými kampaňami a foteniami pre známe značky. Milovníčka tetovaní prezentovala módu návrhára Alexandra Wanga, stala sa tvárou parfumu značky Very Wang Preppy Princess, pre značku Swarowski vytvorila vlastnú líniu šperkov, spolupracovala s módnym domom Balenciaga a spolu s mamou boli tvárami kampane hodiniek a šperkov Calvin Klein.


V otcových šľapajach... Ale nie príliš

Z jej napredujúcej hudobnej kariéry má nepochybne najväčšiu radosť Lenny Kravitz. Nečudo, umelecké gény v sebe 28-ročná umelkyňa nezaprie. V roku 2013 založila elektro-popovú kapelu Lolawolf (názov kapely je zložený z mien jej dvoch súrodencov: Lola a Nokoa-Wolf Momoa). Jej členmi sú tiež klávesista James Levy a bubeník Jimmy Giannopoulos, ktorí spolu hrali v skupine Reputante, kým ich k spolupráci oslovila práve Zoë.

Prvé piesne spolu nahrávali v domácom štúdiu producenta Brucea Cohena v Hollywoode, ktorý je Zoëiným kmotrom. Vo februári 2014 vydali EP Lolawolf, nasledované albumom Calm Down o pol roka neskôr a ďalším EP Every Fuckin Day. Ako predkapela sprevádzali Lolawolf na turné britskú speváčku Lily Allen, raperku Azealiu Banks, skupinu Warpaint i škandalóznu Miley Cyrus. "Myslím si, že byť predkapelou je veľmi náročné. Hráte pred ľuďmi, ktorí vás vôbec nepoznajú a prišli si pozrieť koncert niekoho úplne iného. Robí vás to lepším umelcom," priznala Zoë Kravitz pre magazín Billboard.


S Miley si sadli

Práve niekdajšia detská hviezdička, známa ako Hannah Montana, sa objavila aj v kontroverznom videoklipe formácie Lolawolf. Ich prvý spoločný úlet nesie názov Bitch a ako už samotný názov naznačuje, nejde o žiadnu romantiku. Sporo odeté dievčatá si vo videu plnom nekvalitných domácich záberov fotografujú pozadie, fajčia marihuanu, hrajú karty a snažia sa verejnosti ukázať jeden deň v živote ľahkej ženy.

Hoci ani Lenny Kravitz nie je žiadny puritán a počas hudobnej kariéry sa dopustil mnohých výstrelkov, za tento počin svoju dcéru zrejme nepochválil. Spoluprácu sa dve slobodomyseľné kamarátky rozhodli napriek rozporuplným reakciám zopakovať a v júli tohto roku predstavili singel Teardrop. Ako povedal Jimmy Giannopoulos pre magazín Rolling Stone, v skladbe sa snažili spojiť melodickosť a tvrdosť.


S Miley Cyrus či bez nej, doterajšia hudobná kariéra Zoë Kravitz ukázala ako jej najväčšie prednosti nepredvídateľnosť a veľkú chuť experimentovať so zvukmi, exotickými rytmami a žánrami. Zaradiť ju do akejkoľvek hudobnej škatuľky je priam nemožné, ani v rámci elektro-popu neznie ako väčšina jeho typických predstaviteľov.

Eklektický a slobodný prístup k hudbe jej však zároveň bráni v dosiahnutí väčších úspechov, a tak je možné, že hudobná kariéra pre ňu zostane popri herectve a modelingu len vedľajším "chlebíčkom". Pre fanúšikov jej doterajšej tvorby je to však možno tá najlepšia správa. Ak by totiž prerazila v mainstreame, jej tvorba by takmer určite začala smerovať k ľahšie stráviteľnému popu.


Vypočujte si debutový album projektu Lolawolf:



Autorka: Danka Šoporová
Foto: Joel Ryan/Invision/AP (titulná fotografia), Casey Curry/Invision/AP (foto v článku)