Svojim zraneniam, ktoré utrpel cez víkend, podľahol v utorok v New Yorku jeden z tvorcov programu MTV Unplugged Jim Burns. V stredu to oznámila televízia MTV, agentúra AP a ďalšie médiá.

Autora jedného z historicky najúspešnejších televíznych hudobných programov v sobotu zrazil taxík, keď prechádzal so psom cez Piatu avenue na Manhattane. Polícia najprv informovala, že Jim Burns sa pohyboval v sprievode vodiaceho psa, rodinní priatelia však následne médiá informovali, že nemal problémy so zrakom a pes bol jeho domácim miláčikom.

Polícia oznámila, že taxikár, ktorý televízneho producenta zrazil, zostal po nehode na mieste činu. Burns utrpel závažné poranenia hlavy a na tretí deň po nešťastnom incidente, v utorok 26. decembra, im podľahol. "Jeho prelomová práca spolutvorcu obľúbeného programu Unplugged naďalej rezonuje u publika po celom svete. V myšlienkach a modlitbách sme s jeho rodinou a milovanými," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa stanice MTV.

MTV na vrchole popularity a vplyvu

Burns stál pri zrode obľúbenej série koncertov MTV Unplugged spolu s Robertom Smallom. Program, v ktorom sa interpreti predstavili s akustickými a komornejšími verziami svojich skladieb, na televíznych obrazovkách debutoval v roku 1989 a jeho vysielanie korelovalo s vrcholom obľúbenosti a kultúrneho vplyvu hudobnej stanice MTV. Relácia lámala rekordy v sledovanosti najmä na začiatku 90-tych rokov. Jedno vydanie trvalo spravidla hodinu a bolo záznamom unplugged koncertu známeho interpreta.

Z týchto vystúpení následne v mnohých prípadoch vznikali aj oficiálne albumy, z ktorých niektoré sa v predajnosti vyrovnali v tom čase najúspešnejším radovým štúdiovkám. Napríklad Eric Clapton zo svojho MTV Unplugged albumu predal 7,7 milióna kusov. Medzi najpopulárnejšie koncerty odvysielané pod hlavičkou MTV Unplugged patrili aj vystúpenia skupín ako Nirvana, R.E.M., Aerosmith, Pearl Jam, The Cranberries, The Corrs, speváčok Lauryn Hill, Mariah Carey alebo Alicie Keys, či spevákov Roda Stewarta a Paula McCartneyho.

Program sa vysielal pravidelne v rokoch 1989 až 1999. Od roku 2000 sa vysielal už menej často a po roku 2009 sa nové diely objavovali už len príležitostne, aj to často iba na internete a nie v televíznom vysielaní. V roku 2017 ohlásila MTV návrat tohto formátu do večerného vysielania, ku ktorému malo dôjsť v septembri, doteraz však odvysielala len dva diely, pričom v jednom sa predstavil spevák Shawn Mendes a v druhom skupina Bleachers.


Zdroj: SITA (AP, Mtv.com, archív)
Ilustračné foto: archív MTV