Bratislavská hudobná a životná dvojica Shina a Daniel Salontay sa v posledných rokoch pod značkou Longital venovala hlavne netradičnému prepájaniu pesničiek a elektroniky. Už vo štvrtok (31.1.) však v Lofte ako predkapela oceňovanej britskej kapely Hidden Orchestra predstaví novú, čisto akustickú podobu koncertu.

Longital tvorí hudbu, ktorá má srdce, energiu a je zrozumiteľná pre široké publikum. Kombinácia ženského a mužského vokálu, poetické texty, progresívne gitarové umenie, či hra na gitare a base sláčikom však zároveň uspokojí aj náročného jazzového či alternatívneho poslucháča. Dano a Shina už trinásť rokov prekračujú nielen hranice hudobných žánrov, ale i slovenského hudobného teritória. Odohrali stovky koncertov v kluboch a na festivaloch v dvanástich krajinách Európy a v minulom roku si skúsili, aké to je zahrať na najprestížnejších showcase festivaloch - americkom SXSW Austin a kanadskom CMF Toronto.

Na koncert s Hidden Orchestra v Lofte si odskočia priamo zo svojho štúdia, kde vzniká hudba k animovanému filmu Sneh režisérky Ivany Šebestovej. V marci ich čaká spolupráca s Viliamom Klimáčkom na muzikáli Bubline v betóne pre scénu Elle Danse a vzápätí v apríli veľké akustické turné pod názvom Muzika Akustika Tour 2013. V zahraničných výbojoch potom otočia svoj kompas na východ - v máji precestujú krížom-krážom Ukrajinu a na jeseň pripravujú svoje prvé ázijské turné. Medzitým vychovajú a cez Facebook rozdajú tucty mačiatok, zahrajú množstvo obývačkových minikoncertov a pár festivalových megakoncertov, a ak sa v lete dobre urodí, snáď príde v tomto roku aj nový album.

Pre svoje prvé vystúpenie v roku 2013 si Longital prizvali dvoch mimoriadne veselých spolupracovníkov. O zvukový posun sa postará Dalibor Kocián -  multiinštrumentalista, buddhista, neurotik a hudobný schizofrenik, ktorý tvorí neľahko stráviteľnú elektronickú hudbu pod pseudonymom Stroon a hypnotizuje publikum v rôznych súboroch súčasnej vážnej a experimentálnej hudby, ale aj baví mládež ako koncertný člen Pudingu Pani Elvisovej. Na koncerte Longitalu obslúži vibrafón, piano a - síce len jeden, ale za to veľký - bubon. Hudbe Dana a Shiny dodá príchuť minimalizmu, jazzu a súčasnej vážnej hudby, pozrite si ochutnávku nižšie. O vizuálny zážitok z koncertu sa postará VJ K_freak, ktorý spolupracuje s Longital už niekoľko rokov a vracia sa aj v tomto roku ako legenda.


Hidden Orchestra patrí medzi najzaujímavejšie telesá spájajúce jazzovú inštrumentalitu s postupmi, štruktúrami a zvukmi elektronickej hudby, inštrumentálneho hip-hopu, či ambientu. Vo svojej tvorbe využíva dvoch perkusionistov, ktorých dopĺňa klávesák Poppy Ackroyd a líder Joe Acheson hrajúci sa so samplami. Formácia z Edinburghu debutovala albumom Night Walks (2010), ktorý britské BBC Radio 1 označilo ako album mesiaca. V novembri 2011 vyšlo EP Flight (2011), ktorá obsahuje aj remixy skladieb z debutového albumu. Najnovším materiálom je druhá štúdiovka Archipelago (2012) obsahujúca 10 piesní, ktoré formácia predstaví v Bratislave.

"Album Archipelago plynule nadväzuje na debut Night Walks (2010) tak, ako po dlhej, bezsennej a nepokojnej noci prichádza úsvit a nový deň. Je temný, ale aj optimistický, a množstvo hosťujúcich hudobníkov ho obohacuje o rôzne vplyvy (napr. Floexov klarinet v skladbe Hushed). Desaťtrackový album je dostatočne rôznorodý, aby poslucháča nenudil, a zároveň konzistentný, s veľmi charakteristickým zvukom a potenciálom osloviť fanúšikov Amona Tobina i The Cinematic Orchestra," napísala o novom albume Michaela Ivaničová, ktorá ho zaradila medzi 15 najlepších elektronických albumov roka 2012.

Naživo si ho môžete vychutnať už vo štvrtok 31. januára v bratislavskom klube Loft!.



Zdroj: PR, archív Hudba.sk
Foto: Longital.com - Jaro Ridzoň

Súvisiaci interpreti: Hidden Orchestra, Longital