V piatok 15. marca sa v bratislavskom klube Hlava XXII zídu viacerí poprední slovenskí hráči na ústnu harmoniku. Na festivale s názvom Harmonikovica 2013 vystúpia Boboš Procházka, Ondrej Lazár Tkáč, bluesmani Ľuboš Beňa a Bonzo Radványi, Juraj Schweigert, Filip Puchert a kapela Pitný režim.

Erich "Boboš" Procházka je koncertným hráčom viac ako 20 rokov a ako virtuóz fúkacej harmoniky je aj vyhľadávaným štúdiovým  hráčom. Svedčí o tom spolupráca na viac ako 100 žánrovo rôznorodých štúdiových projektoch v štýloch ako blues, rock, pop, šansón, jazz ale aj metal. Jeho harmonika znie na albumoch interpretov ako Vidiek, Richard Müller, Peter Lipa, Pavol Hammel, Andrej Šeban, Hex, Janko Lehotský, Robo Grigorov, Jana Kocianová, Gabriel Jonáš, Fermata, Tublatanka, Szidi Tobias, Miro Noga, Peci Uherčík a veľa ďalších.

Ondrej Lazár Tkáč
 je
 vyštudovaný polygraf, kňaz, zabávač, milovník insitného umenia a najmä nenapodobniteľný harmonikár, o čom sa budú môcť presvedčiť aj návštevníci Harmonikovice. Predstaví sa aj známa dvojica slovenských bluesmanov Ľuboš Beňa a Peter "Bonzo" Radványi, ktorých posledné CD "Nemám hlad, nemám smäd" má dobrú odozvu aj v zahraničí. Napríklad v známom českom hudobnom mesačníku Rock & Pop dostal album 4 hviezdičky z piatich možných.

Juraj Schweigert 
je technicky vyspelý a "feelingový" hráč na ústnu harmoniku, hrá jazzovo-bluesové štandardy aj originálne kompozície.. Jeho hudobná formácia, v ktorej je harmonika a jazzová gitara podložená solídnou rytmickou sekciou, kombinuje prvky bluesu a swingu. Organizátorom a moderátorom festivalu je Filip Puchert. Vyrastal na Kube, kde čerpal z bohatej kubánskej hudobnej tradície, a hovorí sa o ňom, ze sa minulý rok vrátil z križovatky s harmonikou v ruke... Dávku energie na podujatie prinesie kapela Pitný režim, ktorá hrá vlastné skladby v štýloch rock, blues i punk. Údajne boli s Puchertom na križovatke tiež.

V rámci festivalu vystúpi aj tanečný súbor Latino Flash Miguela Mendeza. Tanečníci a taneččky sa predvedú v horúcich tropických rytmoch, pri ktorých sa divákom zrýchli tep. Súčasťou Harmonikovice budú aj zábavné súťaž o ústne harmoniky.

Harmonikovica 2013
15. marca 2013, Hlava XXII
Vstupné: 5 eur

Informácie pre Hudba.sk poskytol Filip Puchert, organizátor festivalu.

Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk