V piatok 31. januára štartuje v Liptovskom Mikuláši v poradí už 16. jazzová, a tak trochu aj nejazzová sezóna. Na úvod tohtoročnej klubovej časti Mikulášského Jazzového Festivalu s názvom Jazz v meste sa v klube Route 66 predstavia hneď dve kapely - sólový počin Mariána Slávku s názvom vLáska a projekt Jakuba Ursinyho Teatro Fatal.

Album vLáska vznikol v roku 2017, keď si autor jedného večera sadol za klavír a zložil si všetko sám. Aj hudbu, aj texty. Pôvodne to mala byť jedna dlhšia pesnička, no je z toho 9 krásnych skladieb. Je z nich cítiť inšpirácia Marekom Brezovským, Jarom Filipom, Mariánom Vargom a Dežom Ursinym. Marián dlhé roky hrával v IMT Smile, neskôr bubnoval v rock’n’rollovej kapele Tomáša Slobodu Sound Like This a tiež v jazzovejšom projekte Žena s ovocím. Dnes pôsobí v kapelách Longital, Talent Transport alebo oživenom muzikáli Deža Ursinyho Peter a Lucia.


Teatro Fatal je hudobné teleso Jakuba Ursinyho, ktoré začalo aktívne fungovať od 2010, kedy vznikol aj debutový album Divadlo Frizúr. Jedna zo skladieb sa stala titulnou piesňou animovaného filmu režiséra Mateja Snopeka Posledný autobus, ktorý sa preslávil aj v za hranicami Slovenska. Po nahratí CD Peter a Lucia nastal vhodný čas vrátiť sa k autorskému projektu Teatro Fatal, a tak v roku 2019 v štúdiu lvgnc vzniká nový album s názvom Kolmica.

Okrem klavíra a spevu (Jakub Ursiny) hrá na albume na gitaru, syntetizátory a spev Tomáš Michalčák, na basu jeho dvorný súputník Štefan Tomko a na bubny Marián Slávka. Na piatkovom koncerte zaznejú staršie skladby, ako aj celý nový album a niekoľko skladieb z dielne Deža Ursinyho a Ivana Štrpku. Na bubny na koncerte zahrá Dominik Špuler (spoluhráč vychádzajúcej hviezdy Blanch), žiak Mariána Slávku ktorého nahradil pre jeho zaneprázdnenosť. Jakub Ursiny sa tiež venuje odkazu svojho otca Deža Ursinyho - koncertuje s projektom Kubo Ursiny & Provisorium, s muzikálovým projektom Peter a Lucia a vydáva v reedíciách otcove albumy na vinyloch.


Okrem každomesačných klubových koncertov sa obyvatelia Liptova a návštevníci regiónu môžu tešiť aj na tradičný letný jazzový festival. Jeho 16. edícia sa bude v tomto roku konať od piatku 24. do nedele 26. júla na viacerých miestach v Liptovskom Mikuláši. Organizátori opäť pripravujú pestrý lineup a prvé mená predstavia už čoskoro. Pre viac informácií sledujte festival na sociálnych sieťach Facebook.com/mikulasjazzfest a Instagram.com/mikulasjazzfest.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Maretta.