Martin Krajčír bol dlhé roky vnímaný najmä ako gitarista a kreatívny líder známej post-rockovej partičky The Ills. Popri účinkovaní v tejto kapele sa však dlhodobo venoval aj svojmu elektronickému sólo projektu pod alter-egom Isobutane. Po niekoľkých albumoch a EP, ktoré vypustil do sveta svojpomocne a iba digitálne, prichádza tentokrát s novou nahrávkou aj na vinylovom LP.

Album nazvaný Mementos vychádza 29. januára na značkách Deadred / Starcastic. Ponúka jedenásť elektronických kúskov v rôznych tempách a náladách, ktoré vznikali v priebehu neskorej jari a celého leta roku 2020. Až na ôsmich skladbách sa podieľali zaujímaví hostia, hudobníci, ktorých Isobutane rešpektuje nielen hudobne, ale aj ľudsky. Dokopy sa mu tak podarilo zozbierať skladby, ktoré majú pevné spoločné jadro, no zároveň sa každá z nich môže pochváliť osobitou farebnosťou.

"Predstava kolektívneho albumu, akým je Mementos, ma lákala už niekoľko rokov, no vždy som bol buď ja príliš pohodlný alebo pozvaní ľudia príliš zaneprázdnení. Minulý rok však nanútil mnohým hudobníkom koncertnú pauzu, a tak toho času bolo trochu viac. Ideálna doba vyskúšať koncept, na ktorý som sa už dávno chystal," hovorí o svojom najnovšom počine Isobutane, familiárne prezývaný Iso.

Autumnist, Erik Šulc aj Päfgens

Na spoluprácu sa podujali naozaj zvučné mená slovenskej scény ako zakladateľ a mozog kapely Autumnist Vlado Ďurajka, Erik Šulc z Medial Banana, Miloš Bulík zo Space Cats, Miloš Rabatin z Pudingu Pani Elvisovej, či elektronický projekt arχ. Pod hudbu sa podpísali aj mená predtým spájané s kapelou The Ills, konkrétne bývalý gitarista Adam Kobyda a bývalý basgitarista Filip Drábek, ktorý sa na albume spolu s manželkou Jankou Kočišovou objavili so svojím projektom Päfgens. Špeciálnym zahraničným hosťom je mladý producent Larah z Mexika.

Skladby vznikali rôzne, podľa jednotlivých hostí a ich časového vyťaženia. "Najdlhšie sme si materiál posielali hore-dolu s Autumnistom, výsledkom je výrazne odlišná, industriálna nálada, ktorá na albume príjemne vyčnieva. Najväčšie prekvapenie mi prichystal Šulci, keď poslal kompletne naspievanú skladbu, ktorá sa stala jasnou voľbou pre prvý singel do rádia. Najmenej materiálu na odrazenie sa som dal arχovi, ktorý však skladbu neskutočne detailne rozpracoval. Potešili ma aj úplne odlišné harmónie, ktoré do spoločnej skladby vniesli Päfgens, či extrémna basgitara, ktorú nahral Miloš Bulík. Jediný, s kým som na spoločnej skladbe pracoval v spoločnej miestnosti bol Miloš Rabatin, v jeho prípade išlo o naozajstnú spoluprácu, keďže sme všetko spolu namikrofónovali, nahrali aj postrihali," približuje Iso pozadie celého projektu.

Mix a produkciu skladieb mal vo svojich rukách samotný Isobutane a o finálny zvuk sa v masteringovom štúdiu Gargle & Expel postaral Tomáš Karásek. Dizajnu obalu sa zhostil Matej Krivánek, ako titulnú foto použil záber, ktorý odfotil Isobutane. Mementos vychádza ako limitovaný červený vinyl a digitálne na všetkých známych streamovacích platformách a ako download zo stránok vydavateľstiev a aj Bandcamp profilu Isobutane. Distribúciu vinylov na Slovensku zabezpečuje Wegart.

Vydanie titulu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia (www.fpu.sk)

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Natália Husárová z Deadred Records. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Isobutane