Spevák a hudobný producent Petrofski vydáva debutový album nesúci názov Donkichotský Ideály. V ôsmich piesňach balansujúcich na pomedzí synthpopu, new romantics, dancepopu a electropopu sa zvukovo aj vizuálne pohráva s nostalgickou estetikou a popkultúrou osemdesiatych rokov.


Romantické electropopové beaty s nádychom retra slúžia ako kulisy pre charizmatický prejav mladého interpreta, ktorý na osobitých tanečných podkladoch koketuje s chytľavými popovými melódiami a hĺbavými textami. Singel Milován bol zaradený do tohtoročného ročníka súťaže Štartér Radia Wave, v ktorom zožal pozitívne ohlasy poroty.

"Songom, ktorý v štúdiu budí silné emócie, zostáva osemdesiatkovými synťákmi poháňaná disco bomba Milován od Petrofskiho. Zatiaľ najbližšie z českej alternatívy k Petrovi Mukovi mal Lukáš Grygar. Petrofski mu teda robí solídnu konkurenciu a v jeho pozícii ho veľmi ohrozuje."


Petrofski bol tiež zaradený do ankety Denníka N Aké sú najväčšie objavy a single roka 2022 podľa českých hudobníkov?, a to slovami Mateja Burdu: "Baví ma Petrofski, ktorý je súčasnou reinkarnáciou Petra Muka a kapely Oceán. Jeho depešácky romantický synthpop má štýl, tvár, super sound, koncept aj názor." Vizuálny smer albumu si vzal na starosť slovenský audiovizuálny umelec Adam Mogyorosi, ktorý okrem zhotovenia artworku natočil aj štyri tematické videoklipy, a to k nahrávkam Milován, Osudem Souzený, Babylon a Donkichotský Ideály.

"Donkichotský Ideály je moja prvá albumová nahrávka, ktorá vznikla približne rok a pol späť v čase covidovej pandémie. Nudu a čiastočnú frustráciu som prirodzene ventiloval v hudbe - mal som veľa času na premýšľanie a nájdenie svojej hudobnej identity. V tomto období som totiž objavil kúzlo osemdesiatych rokov a začal doslova hltať kapely typu Depeche Mode, Erasure, Pet Shop Boys alebo Duran Duran. Pri tvorbe projektu som koncepčne nasledoval danú osemdesiatkovú víziu od zvuku, názvu piesní až po finálne vizuály za účelom vzájomnej komunikácie všetkých aspektov artefaktu," hovorí autor.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Petr Ričánek.