Kanadská speváčka a gitaristka Alanis Morissette vystúpi na českom festivale Colours of Ostrava. Organizátori podujatia, ktoré sa uskutoční 12. až 15. júla v severomoravskej metropole, o tom v dnes informovali na Facebooku. Tridsaťsedemročná vegánka sa v rámci letného turné predstaví aj vo Viedni.

Jedna z najúspešnejších rockových speváčok 90. rokov vydala debutovú nahrávku Alanis v roku 1991, no na svetovej scéne prerazila až tretím albumom Jagged Little Pill (1995). Vďaka nemu získala štyri Grammy - v kategóriách Album roka, Najlepší rockový album a Najlepšia rocková skladba a Najlepší ženský rockový výkon za pieseň You Oughta Know. Na tejto nahrávke sa nachádza jeden z jej najväčších hitov Ironic, ale aj skladby You Learn, Hand in My Pocket a Head over Feet.

Ďalší zlatý gramofónik dostala za koncertné video Jagged Little Pill - Live (1997) a dva za skladbu Uninvited pre film Mesto anjelov (1998). Z jej ďalších albumov Supposed Former Infatuation Junkie (1998), Under Rug Swept (2002) a So-Called Chaos (2004) pochádzajú také hity ako Thank U, Joining You, Hands Clean, Precious Illusions alebo Everything. Interpretka roka 1996 podľa magazínu Billboard naposledy vydala album Flavors of Entanglement (2008).

Bývalá snúbenica herca Ryana Reynoldsa, ktorá sa príležitostne venuje herectvu, sa predvlani v Los Angeles vydala za rapera Maria "Souleyea" Treadwaya. V tom istom roku sa stala mamou. Syna Evera Imreho priviedla na svet 25. decembra 2010. Letné turné je jej návratom na európske pódiá po štyroch rokoch. Vo Viedni vystúpi 13. júla na open-air koncerte v Arene.

Alanis Morissette - Uninvited (live, 2010)

Colours of Ostrava 2012 - potvrdení interpreti: Björk, Antony & The Johnsons (v sprievode 40-člennej Janáčkovej filharmónie Ostrava), Parov Stelar Band, Bobby McFerrin, The Flaming Lips, Animal Collective, Zaz, Portico Quartet, Kronos Quartet, Orquesta Típica Fernández Fierro, Celso Piňa, Shtetl Superstars, Banco de Gaia, Hugh Masekela, Bassekou Kouyate, Amadou & Mariam, Staff Benda Bilili, Sauti Sol, Dan Bárta a Illustratosphere, Mňága a Žďorp, Laura a její tygři, Midi Lidi, Skyline, A Banquet,  Bonus, Hudba z Marsu, Billy Barman.

Festival sa bude po prvý raz konať v novom prostredí - v ostravskej Dolnej oblasti Vítkovíc - v industriálnom areáli, ktorý je od roku 2002 Národnou kultúrnou pamiatkou. Predpredaj štvordňových vstupeniek na 11. ročník festivalu odštartoval 1. novembra, lístky sa dajú kúpiť napríklad v sieti Ticketpro. Aktuálna cena 1 690 korún (v prepočte približne 67,50 eura) platí do vypredania šesťtisíc kusov, najneskôr však do 31. marca. Colours of Ostrava ponúkne v priebehu štyroch dní na desiatich scénach viac ako 150 koncertov, filmov, diskusií, workshopov, divadiel a vystúpení dídžejov.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Richard Drew

Súvisiaci interpreti: Alanis Morissette