Dominika Mirgová v týchto dňoch postupne zverejňuje akustické verzie skladieb zo svojho posledného albumu Toto som ja. Či už patríte medzi fanúšikov tejto speváčky alebo ju moc "nemusíte", určite uznáte, že lepšie Dominika ešte počas svojej kariéry neznela ani nevyzerala.

Ak by sme úspech slovenských speváčok hodnotili len podľa čísel na Youtube tak medzi tie najpopulárnejšie patrí v posledných rokoch nepochybne Dominika Mirgová. Takmer všetky jej videosingle prekročili magickú hranicu milión pozretí, o čom môže mnoho slovenských interpretov len snívať.

Ešte v závere minulého roka Mirgová avizovala, že sa rozhodla nahrať akustické verzie skladieb zo svojho posledného albumu Toto som ja, ktorý vydala na jar minulého roku. Rodáčka z Trnavy si pre tento účel síce vybrala len štvoricu skladieb, no ide azda o tie najlepšie, ktoré jej spomínaný album ponúkol. Reč je o pesničkách Vzduch, Bez otázok, Jing JangJe to ako má.

Ako prvé video Dominika zverejnila vizuál k skladbe Bez otázok. Po necelých troch týždňoch má už viac než 100-tisíc pozretí a dokonca sa dlhú dobu držala v rebríčku trendov slovenského Youtube. Dovolím si tvrdiť, že v takejto podobe znie pieseň oveľa lepšie, než vo svojej štúdiovej verzii. Že si to myslia aj fanúšikovia speváčky, svedčia komentáre pod videom.


Ako druhú skladbu si 28-ročná blondínka vybrala duet "Jing Jang" (správne by bolo Jin Jang). Naspievala ho spolu s ADissom, ktorý sa výrazne podieľal aj na produkcii spomínaného albumu Toto som ja. Spojenie popovej speváčky a (spievajúceho) rapera na hudobnej scéne vždy fungovalo a inak tomu nie je ani v tomto prípade.


Dominike by zrejme jej fanúšikovia neodpustili, ak by v tomto prípade odignorovala svoj minuloročný hit Vzduch. Skladba si zozbierala skvelé recenzie nielen u fanúšikov, ale aj hudobných kritikov. Myslím si, že vôbec nie je prehnané tvrdiť, že ide o najlepšiu vec, akú doposiaľ nahrala. V akustickej verzii sa možno neubránite zimomriavkam. V hlase bývalej superstaristky by ste totiž len veľmi ťažko našli náznak nejakej neistoty alebo trémy. Táto verzia obľúbeného hitu dokazuje, že hlasovo Dominika skutočne patrí medzi najlepšie speváčky na Slovensku.


Mladá Trnavčanka je dôkazom toho, že SuperStar skutočne dokáže aj v našich končinách objaviť človeka, ktorý hudbou skutočne žije a narodil sa pre to, aby bol spevákom. V prípade poslednej zverejnenej nahrávky Je to ako má sa Dominika spojila s ďalšou talentovanou dvojicou. Reč je o speváčke Ronie a spevákovi Martinovi Císarovi, ktorí svoju karieru tiež odštartovali v talentovanej šou.


Škoda, že to nie je skutočná live session...

Napriek tomu, že Dominika v posledných rokoch začala vo svojich skladbách rapovať, pri nahrávaní akustických verzií sa na chytľavé rytmy hip-hopu vykašlala a stavila na neodškriepiteľnú silu svojho hlasu. V tejto polohe jej to veľmi svedčí, škoda, že výsledný dojem kazí nedbalosť pri nakrúcaní videí.

Kamera si hudobníkov veľmi nevšíma, no pozornému divákovi neunikne, že obraz v ich prípade často príliš nekorešponduje so zvukom. Je jasné, že nahrávky piesní vznikli v hudobnom štúdiu a na videách vidíme len miestami dosť rozpačité herecké výkony hudobníkov, ktorí nemajú na svojich nástrojoch ani mikrofóny. Celé by to bolo omnoho pôsobivejšie, keby išlo o skutočnú live session s jednotným obrazom a zvukom a keby boli videá natočené v autentickom prostredí nahrávacieho alebo rozhlasového štúdia. Na Slovensku je hneď niekoľko kvalitných štúdií, kde sa dá nahrať i nakrútiť dobre vyzerajúca "lajfka". Prostredie, ktoré si Dominika zvolila na natočenie sprievodných vizuálov, aj tak pôsobí zbytočne gýčovo, ešte viac to podčiarkuje nasvietenie a použité filtre.

Samotná Dominika však vyzerá skvele. Na nakrúcanie videí si obliekla jednoduché biele sako, ktoré doplnil prirodzený mejkap jej dvornej vizážistky Lucie Šenkovej a účes od kaderníka Jirka Blatného. Takáto sexi elegancia jej rozhodne svedčí viac ako zbytočne prekombinované kombinácie trendy kúskov a extravagantného mejkapu, akými sa prezentuje vo svojich videoklipoch. Otázkou tak ostáva, v akom duchu sa bude niesť ďalší album, ktorého vydanie Dominika avizuje už na tento rok.

Autor: Dušan Marko + Patrik Marflák (kritika videí v predposlednom odstavci)
Foto: Facebook.com/www.mirgovadominika.sk

Súvisiaci interpreti: Dominika Mirgová