V lete vystúpi poprvýkrát na Slovensku nemecko-nigérijská speváčka Nneka, ktorá vo svojej tvorbe vkusne mieša vplyvy hip-hopu, soulu, R&B či reggae. Mladá umelkyňa prirovnávaná k Lauryn Hill, Erykah Badu, Neneh Cherry či Macy Gray, sa predstaví 19. júla v bratislavskom Majestic Music Clube.

Základ vystúpenia bude tvoriť jej nový, v poradí už tretí album Soul Is Heavy (2012), ktorý ju podľa recenzentov katapultoval medzi najzaujímavejšie soulové speváčky súčasnosti. Samotná Nneka o ňom hovorí, že má viac "kapelový zvuk" a je mixom digitálnej a živej hudby. Podobne ako na predchádzajúcich nahrávkach, aj tu sa popri osobnejších textoch venuje i vážnym spoločenským témam ako korupcia, náboženstvo, či vojnové konflikty.

Predpredaj vstupeniek na koncert Nneky prebieha prostredníctvom internetovej stránky Orepole.sk. Prvých sto vstupeniek stojí v predpredaji 17 eur, neskôr sa bude cena zvyšovať.

Nneka - My Home

Tridsaťjedenročná speváčka, ktorej piesne sú v angličtine aj v nigérijskom jazyku igboštine, zaujala už svojím štúdiovým debutom Victim of Truth (2005). Týždenník Sunday Times ho označil za najviac neprávom prehliadaný album roku 2005 a za najlepšiu ženskú soulovo-hip-hopovú nahrávku od albumu The Miseducation of Lauryn Hill (1998).

Práve bývalú speváčku The Fugees spomína Nneka medzi svojimi najväčšími vzormi, spoločne s Bobom Marleym, Felom Kuti či raperom Mos Defom. Ďalšími spriaznenými dušami, s ktorými taletovaná speváčka často spolupracuje či koncertuje, sú napríklad The Roots či Damian Marley. V roku 2009 si zahrala na turné s Lennym Kravitzom.

Nneka Elise Egbuna sa narodila v nigérijskom Warri, kde žila až do svojich osemnástich rokov. V roku 1998 sa presťahovala do nemeckého Hamburgu, kde veľmi rýchlo zapadla do tamojšej hudobnej scény - na svetlo sveta ju však vytiahla až v roku 2004 dancehallová hviezda Sean Paul. Jej piesne reflektujú jej minulosť a život v Nigérii i západnej Európe a viaceré z nich sa sústredia na problémy kapitalizmu, chudoby a vojny.

Rozhľadení a scestovaní slovenskí fanúšikovia ju môžu poznať z rakúskeho festivalu Frequency, kde vystúpila minulý rok. Medzi jej najznámejšie piesne patria single The Uncomfortable TruthHeartbeat či Africans.

Nneka - Heartbeat

Nneka - Soul Is Heavy

Nneka - Africans

Informácie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Tauber z agentúry Ore Pole. Viac na www.orepole.sk.

Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Nneka