V apríli vyjde reedícia debutového albumu Šansony (1966) speváčky Hany Hegerovej. Novinka sa dostane na trh v piatok 8. apríla pod názvom Šansony s Hanou Hegerovou pri príležitosti 50. výročia vydania pôvodnej štúdiovky.

Nahrávku s 12 skladbami uvedú do predaja v originálnom obale s fotografiou Josefa Koudelku z roku 1966. Album s čiernobielym záberom umelkyne totiž cenzúra bývalého režimu zakázala a Šansony v tejto podobe už nikdy nevyšli. V roku 1990 ich vydali v grafike edície Trezor, pričom v roku 2006 sa nahrávka dostala na trh v remastrovanej reedícii na CD s pozmeneným obalom od maliara Karla Laštovku.

Zoznam skladieb albumu Šansony s Hanou Hegerovou: 

1. Šťastné slunce (That Lucky Old Sun) 
2. Madony na kolotoči (Karuzela z Madonnami) 
3. Blázen a dítě 
4. Barová lavice 
5. Židovská máma (My Yiddische Momme) 
6. Noc (Schön wie die Lawona) 
7. Amfora 
8. Obraz Doriana Graye 
9. Píseň o malíři 
10. Kázání v kapli Betlémské 
11. Petr a Lucie (Mon Vieux Lucien) 
12. Mon Dieu

Vypočujte si celú pôvodnú nahrávku na Deezeri:

 
Hana Hegerová odštartovala spevácku kariéru v roku 1957 na pódiu v bratislavskom kabarete Tatra Revue. Po odchode do Prahy prijala angažmán v hudobnom divadle Rokoko. V rokoch 1961 až 1966 bola jednou z opôr dnes už legendárneho divadla Semafor, a to v predstaveniach Zuzana je zase sama doma, Šest žen či Dobře placená procházka. Neskôr rozbehla sólovú kariéru, v roku 1967 hosťovala i v parížskej Olympii.

Ako filmová herečka účinkovala aj pod režisérskou taktovkou Miloša Formana, a to konkrétne vo filme Konkurs (1963). V roku 2002 si od už zosnulého prezidenta Václava Havla prevzala medailu Za zásluhy. V roku 2013 uviedla na trh 3CD Zlatá kolekce 1957 - 2010, ktoré obsahuje aj hity ako Levandulová, Čerešne a mnoho ďalších. 

Zdroj: SITA (iDnes.cz, archív)
Foto: Supraphon

Súvisiaci interpreti: Hana Hegerová