Laury Pergolizzi známa ako LP písala piesne pre popové hviezdy ako Cher, Christina Aguilera či Rihanna, kým sa pred dvoma rokmi definitívne presadila s vlastným superhitom Lost On You. Ten sa stal po lete 2016 štvrtou najvyhľadávanejšou piesňou v aplikácii Shazam a patril medzi najhranejšie skladby aj v slovenskom éteri.

Laura Pergolizzi začínala ako pouličná muzikantka v New Yorku, keď ju ešte koncom 90. rokov objavil David Lowery z kapely Cracker. David sa producentsky podieľal na jej debute Heart-Shaped Scar  z roku 2001. Napriek veľkému talentu si však na svoje najväčšie chvíle musela počkať ešte ďalších 15 rokov.

Druhý album Suburban Sprawl & Alcohol vydala v júni 2004. Pracovala na ňom aj s Lindou Perry (speváčka skupiny 4 Non Blondes). Skôr než sa výraznejšie presadila ako speváčka však prišli skladateľské úspechy. Napríklad pre Rihannu napísala pieseň Cheers (Drink to That), ktorú barbadoská hviezda označila za jednu zo svojich najobľúbenejších. V roku 2012 sa LP prvýkrát výraznejšie presadila s vlastnou piesňou Into the Wild, na ktorú nadviazala s koncertným EP  Into the Wild: Live at EastWest Studios. V roku 2014 nasledovala tretia štúdiovka Forever for Now.


V septembri 2015 vydala pieseň Muddy Waters, ktorou Netflix uzatvoril štvrtú sériu seriálu Orange Is The New Black. Skutočný zlom v jej kariére však prišiel až o dva mesiace neskôr s piesňou Lost On You. Tá sa dostala na čelo rebríčkov v dvanástich krajinách vrátane Slovenska a Česka. Oficiálny videoklip a live verzia piesne majú na Youtube dohromady takmer 300 miliónov pozretí a ďalších 100 miliónov prehratí má pieseň na Spotify. LP podľa svojho prelomového hitu nazvala aj svoj štvrtý album Lost on You, ktorý vydala na konci roka 2016. Na vlne úspechu sa mohla viezť aj vlani, kedy ponúkla rozšírené reedície posledných dvoch albumov.

Obrovský záujem je aj o jej vystúpenia, na ktorých si môžu fanúšikovia naplno vychutnať jej charizmu, nezameniteľný hlas, typické popiskovanie a chytľavé melódie. Minuloročný jarný koncert v pražskom klube Roxy sa vypredal za päť minút, následne ju organizátori pozvali aj na Colours of Ostrava. Ešte predtým však premiérovo zavítala na Slovensko, podarilo sa ju získať organizátorom prešovského Dobrého festivalu (reportáž). Jej návrat na Slovensko však bude nepochybne vítaný.

Prečítajte si: Androgýnna speváčka LP dokazuje, že konvenčnú krásu k úspechu nepotrebuje


Príde aj legenda Ride, tUnE-yArDs či Everything Everything

Za posledný mesiac v lineupe Pohody 2018 pribudlo viacero zaujímavých mien. Jedným z nich je britská kapela Ride, ktorá sa krátko po svojom vzniku pred 30 rokmi stala jednou z najvýraznejších hviezd žánru shoegaze. Albumy Nowhere (1990) a Going Blank Again (1992) sú dodnes skloňované vo výberoch najlepších albumov žánru či celkovo deväťdesiatych rokov.

Vlani sa po neuveriteľnej 21-ročnej albumovej prestávke vrátili s novinkou Weather Diaries (2017) a tento rok na úspešný comebackový album nadviazali EP nahrávkou Tomorrow's Shore, ktoré je podľa Pitchforku dôkazom, že nezaspali na vavrínoch znovuzjednotenej legendy, ale zaradili sa k súčasným hviezdam ako Tame Impala či Caribou.


tUnE-yArDs hrali na Pohode už v roku 2014 a bolo to jedno z najpríjemnejších prekvapení toho ročníka. Český magazín Full Moon ho označil za "najlepší a najzábavnější koncert Pohody". Merrill Garbus a Nate Brenner v tom čase žali úspech so svojim tretím albumom Nikki Nack. V januári vydali štvrtú štúdiovku I Can Feel You Creep Into My Private Life, ktorý opäť predstavia aj na trenčianskom letisku.


Everything Everything majú na konte tri nominácie na Ivor Novello Award, tri albumy v TOP 10 britskej hitparády, nomináciu na Mercury Prize a s každým ďalším albumom čoraz lepšie recenzie renomovaných kritikov. Gitarová kapela z Manchesteru, ktorá miluje Aphex Twina, Michaela Jacksona i hviezdy R&B pride na trenčianske letisko ukázať, že aj pop sa môže v dobrých rukách stať umením.


Na 22. ročníku nášho najväčšieho festivalu si na svoje prídu aj fanúšikovia alternatívneho hip-hopu. Jedným z jeho najvýraznejších reprezentantov je kanadská kapela BadBadNotGood, ktorá kombinuje inštrumentálny hip-hop s jazzovými improvizáciami. Ich coververzie hip-hopových hitov sa stali virálnymi, vďaka čomu v krátkom čase spolupracovali s najväčšími menami žánra ako Kendrick Lamar, Tyler, The Creator, Earl Sweatshirt či Danny Brown, ale aj so zaujímavými umelcami mimo hip-hopovej scény ako sú Samuel T. Herring z Future Islands či Kaytranada.


Na Slovensku už dobre známym pojmom je Dälek - čistokrvná hip-hopová kapela s netradičným prístupom k podmazom pre svoje skladby. Hudobne sa pohybuje na pomedzí My Bloody Valentine, Public Enemy, Einstürzende Neubauten či Death Grips. Pred pol rokom vydala album Endangered Philosophies, o ktorom AllMusic napísal, že ide o triumfálny, spoločensky dôležitý album od majstrov industriálneho shoegaze hip-hopu. Dälek ho predvedú aj návštevníkom Pohody 2018, pričom sa k nim na pódiu pridá aj fenomenálny free-jazzový saxofonista Mats Gustafsson (známy najmä návštevníkom bratislavského festivalu NEXT).


Zatiaľ potvrdení účinkujúci Pohody 2018 (5.-7. júla):

The Chemical Brothers, Jamie Cullum, St. Vincent, Glass Animals, Jessie Ware, LP, Ziggy Marley, Kronos Quartet, SOJA, Danny Brown, Rodriguez, Ride, Aurora, Little Dragon, Everything Everything, Blossoms, BadBadNotGood, tUnE-yArDs, Fink, Calexico, El Gusto, Knower, La Femme, Charlie Winston, Helena Hauff, Scouting for Girls, Riot Days by Pussy Riot Theatre, Yasmine Hamdan, Confidence Man, This Is The Kit, Sophie, Bazzookas, Byetone, Idiotape, Ross From Friends, Onuka, Trosky, Jade Bird, Dälek, Reykjavíkurdætur, Zeal & Ardor, Bukahara, Donny Benét, Dälek, Re-TROS, KillASon, Daniel Brandt & Eternal Something, Housewives, Ifriqiyya Electrique, Mitch & Mitch, Tshegue, Rebel Babel, Coals, Schnellertollermeier, Lucidvox, Catastrofy, Papyllon...

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Pohodafestival.sk