Legendárny spevák a gitarista Vladimír Mišík, ktorý minulý rok oslávil 70. narodeniny aj vypredaným koncertom v Ateliéri Babylon, sa po viac ako roku vracia do Bratislavy, aby so skupinou Etc... potešil svojich fanúšikov. Keďže na Slovensku už nekoncertuje veľmi často, je to vždy sviatok pre všetkých zúčastnených.

Koncert v Dome kultúry Devín sa uskutoční vo štvrtok 17. mája a ako malé prekvapenie večera pripravili organizátori ešte jedno hudobné vystúpenie. Divákom sa predstaví folk-rock-punková kapela s prvkami world music a gypsy soundu Slniečko alebo Punto & rybacé hlavy. Veselá partička z Piešťan je na scéne je už viac ako tri desaťročia a na svojom konte má osem radových albumov. Hneď od začiatku sa charakteristickým rysom jej tvorby stala špecifická hudobná produkcia, ale najmä texty spievané v írečitej "pieščančine" a osobitý humor.

"Všetky albumy boli nominované na Grammy, ale nakoniec nič nevyhrali, lebo porota nerozumela textom v nárečí, ktoré nechápe nikto, kto sa narodil ďalej ako 25 km od svetoznámeho kúpeľného mesta Piešťany... Po každom albume, ktorý sme vydali, sme čakali, že sa staneme konečne slávni. Stal sa opak: boli sme neznámejší a neznámejší," hovorí s úsmevom kapelník Peter Remiš

Vstupenky na koncert Vladimír Mišík & Etc... + Slniečko sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Ani po sedemdesiatke nepoľavuje

Vladimír Mišík je už desaťročia zárukou vysokej kvality a hudobného, muzikantského ale aj textového majstrovstva. Jeho hudobná cesta viedla od začiatku 60-tych rokov cez viaceré kapely, za všetky spomeňme  Komety, The Matadors, Blue Effect či Flamengo. V polovici 70-tych rokov založil skupinu Etc..., s ktorou s rôznymi personálnymi obmenami - v posledných rokoch však v stabilnej zostave: Pavel Skála, Petr Kulich Pokorný, Jiří Veselý, Jiří Zelenka, Vladimír Pavlíček - koncertuje dodnes.

Počas svojej bohatej kariéry sa podieľal na viacerých zlomových a dnes už kultových albumoch československej rockovej a bigbítovej scény. Patria medzi ne hlavne albumy Meditace (s Blue Effectom, 1970) a Kuře v hodinkách (s Flamengom, 1972), ktoré dlhé roky patrili k zberateľským raritám a nedávno vyšli vo veľmi úspešných reedíciách na CD aj na LP. V reedícii vyšiel po 40 rokoch rovnako aj prvý eponymný album Vladimír Mišík (1976).

A i keď zdá, že na ďalší radový autorský album po veľmi vydarenom CD Ztracený podzim (2010) si budeme musieť ešte chvíľu počkať, Vladimír vôbec nezaháľa a pracuje, pokiaľ mu to jeho zdravie dovolí, na plné obrátky. V uplynulom roku fanúšikov potešil celovečerným autobiografickým dokumentom Nechte zpívat Mišíka, v ktorom poodhalil nielen svoj muzikantský, ale aj súkromný život a svoju hudobne nadanú rodinu. Jeho českí priaznivci potom mali možnosť vidieť rodinu Mišíkovcov v ojedinelom koncertom projekte Family Jam, kde sa na jednom pódiu za spievodu skupiny Etc... stretli Vladimír, jeho synovia Adam, Maťo, dcéra Barbora a manželka Eva.


V minulom roku vyšla k jeho životnému jubileu v treťom rozšírenom vydaní aj reedícia knihy rozhovorov Ondřeje Bezra s Vladimírom Mišíkom Byl jsem dobrej. Okrem doplnenia aktuálnych udalostí zo spevákovho života prináša aj rozhovory s ľuďmi zo spevákovho bezprostredného okolia, doteraz nevydané Mišíkové piesňové texty a bohatý fotoarchív.

Úplne čerstvou novinkou je reedícia albumu Pár tónů, které přebývají, ktorý len pred pár dňami vyšiel vôbec po prvýkrát na CD. Ide o záznam koncertu z Malostranskej besedy z roku 1980, ktorý vyšiel pred takmer 30 rokmi len na vinyle. Toto komponované predstavenie hudby a textu predstavuje ojedinelé spojenie básní Václava Hráběho, mladého a tragicky zosnulého mimoriadne nadaného básnika, recitácií Mirka Kovaříka a hudobného improvizovania a piesní Vladimíra Mišíka.

Okrem toho všetkého je Vladimír Mišík stále koncertne aktívny, aj keď prevažne v Českej republike. Pri jednej z mála príležitostí ho na jar môžete opäť vidieť aj na Slovensku. A tak tí, ktorí majú radi jeho krásne piesne s vynikajúcimi textami odohrané zo srdca a s tým najväčším muzikantským majstrovstvom, príďte do Domu kultúry Devín. Vladimír Mišík spolu s Etc... a skupinou Slniečko pripravia pre všetkých krásny večer plný pozitívnej energie, dobrej nálady a nezabudnuteľných nápevov.

Prečítajte si: Vladimír Mišík: "Koncerty ma stále bavia, hoci už som dôchodca"

Vstupenky:  Predpredaj.sk 


Redakciu Hudba.sk informovala za organizátorov koncertu Beáta Rožárová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: TASR - Michal Svítok

Súvisiaci interpreti: Slniečko, Vladimír Mišík