V utorok 27. marca v nočných hodinách zomrel vo veku 72 rokov gitarista a architekt Rasťo Vacho. Posledná rozlúčka s umelcom bude 3. apríla v bratislavskom krematóriu o 9:30. Za smútiacu rodinu o tom TASR informovala Ivana Guga-Vachová.

Rasťo Vacho (1946-2018) bol v rokoch 1969-1970 gitaristom slávneho art-rockového zoskupenia Collegium Musicum na čele s legendou slovenskej hudby Mariánom Vargom. Kvôli štúdiám pôsobil v zostave len krátko, no stačilo to na to, aby bol súčasťou prvej LP platne Collegium Musicum (1970).

Ešte pred príchodom do Collegia hral v rokoch 1967 až 1969 v skupine The Blues Five po boku Petra Lipu, Dušana Hájeka a Fedora Letňana (práve jeho neskôr nahradil v zostave Collegia). V tejto zostave v roku 1968 získali na 2. Československom beatovom festivale v Prahe ocenenie Objav roka. Vacho spolupracoval aj s jedným z najvýznamnejších československých súborov tradičného jazzu Traditional Club.   

Medzi jeho celoživotných priateľov a spolupracovníkov patrili také hudobné osobnosti ako Peter Lipa, Marián Varga, Janko Lehotský, Pavol Hammel, Dežo Ursiny, Dušan Húščava, Fedor Frešo, Dušan Hájek, Vlado Vizár a ďalší hudobníci. 
Významný bol aj jeho prínos v oblasti architektúry, kde bol autorom a spolutvorcom viacerých architektonických projektov a štúdií. Bol členom Slovenskej komory architektov.

"Spolu sme hrali v skupine The Blues Five, v roku 1969 sa Rasťo stal členom skupiny Collegium Musicum, to bol ešte študentom architektúry. Po skončení sa viac priklonil k profesii architekta, s hudbou však neprestal," uviedol Peter Lipa pre TASR. 

Vypočujte si debutový album skupiny Collegium Musicum:



Zdroj: TASR
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Collegium Musicum