Nebýva zvykom, aby sa hudobník po vysokoškolskom štúdiu klasickej hudby venoval progresívnemu rocku a metalu. Slovenský kontrabasista Róbert Grondžel, ktorý dlhé roky žije a pôsobí v Nemecku, je však výnimkou a popri pozícii vo významnom tamojšom symfonickom orchestri sa venuje aj hudbe, ktorú si zamiloval v mladosti.

Róbert Grondžel pochádza z východoslovenského mestečka Krompachy, no jeho druhým domovom sa stalo Nemecko. Predtým, než začal so štúdiom kontrabasu v Brémach, hrával na Slovensku v rôznych kapelách od folklóru cez country až po rock a metal. Najviac ho v mladosti bavila elektrická gitara, ku ktorej ho priviedlo počúvanie grungeových, hardrockových a metalových kapiel. Ako sám hovorí, je "typickým odchovancom MTV začiatkom deväťdesiatych rokov".

Už dvanásť rokov je vedúcim skupiny kontrabasov v symfonickom orchestri Beethoven Orchester Bonn, kde hrá repertoár starých majstrov od koncertných diel až po operu. Starú lásku k nie klasickej hudbe začal znova objavovať a rozvíjať pred pár rokmi, a keďže je dnes možné jednoducho si zariadiť domáce štúdio, bolo len otázkou času, kedy sa z jeho vášne pre tvrdšiu hudbu zrodia vlastné kompozície a nahrávky.

Silný debut v nemčine

Ako nám Róbert prezradil, rockovú gitaru si doma užíva ako kontrast k uhladenému štýlu klasickej hudby, pričom si sám programuje aj ostatné nástroje tak, aby to znelo ako celá kapela. Jeho rockový projekt dostal meno Galmus, čo je inšpirované názvom planiny a vrchu blízko jeho rodného mesta. Ako prvý singel zverejnil 19. marca na Youtube nedávno dokončenú skladbu Ihr Bonzen, v ktorom sa ako vokalista predstavil
 nemecký spevák Erik Hanberhauff.

"Mal som niekoľko gitarových riffov, ktoré som poslal Erikovi a ten veľmi spontánne, inšpirovaný energiou skladby, napísal text a zložil melódiu. Postupne sa song rozrástol a pribudla aj inštrumentálna medzihra s dotykom neoklasicizmu a kontrapunktu. Erik si za tému songu zvolil večnú nerovnováhu medzi chudobnými a bohatými v spoločnosti. Pieseň má názov Ihr Bonzen, čo v nemčine znamená niečo ako Hej papaláši," približuje hudobník debutový singel projektu Galmus.


Tí, ktorí sa zaujímajú o nemeckú rockovú a metalovú scénu, nenájdu v týchto zemepisných dĺžkach mnoho podobných hudobných počinov. Róbertova hudba skôr pripomína štýl anglických a amerických progresívnych kapiel. Moderným zvukom skreslenej gitary a bohatými aranžmánmi sa snažil vyrovnať tomu, čo dnes pozná a uznáva na hudobnej scéne. 

Výsledok je úctyhodný, najmä vzhľadom k tomu, že celá produkcia od nahrávania cez mix, ako aj efektný videoklip sú dielom jedného človeka. "Veľmi ma zaujíma možnosť produkcie v domácom štúdiu. Už ako 15-ročný som pri zakladaní svojej prvej kapely sníval o tom, aké by to bolo fantastické, keby som mohol nahrávať po sebe aj niekoľko rôznych nástrojov a poskladať potom všetko do jeden skladby. Dnes je to oveľa jednoduchšie, ako to bývalo niekedy. Je to pre mňa super relax, písať a aranžovať svoju vlastnú hudbu," dodáva Róbert Grondžel.

A aké sú jeho plány do budúcnosti? Prezradil, že po letných prázdninách plánuje vydanie celého albumu. Na sociálnych sieťach Instagram a Youtube ho môžete sledovať pod heslom grondzelmusic. Tešíme sa na ďalšiu tvorbu z dielne tohto všestranného muzikanta a budeme vás informovať o jeho novinkách.

Redakciu Hudba.sk informoval Róbert Grondžel. Správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív hudobníka