Populárna speváčka a skladateľka Zuzana Smatanová má nový singel Horou, v ktorom emotívne ospevuje podmanivosť slovenskej prírody. Hymnickú skladbu, ktorú nahrala s orchestrom Simple Lounge Orchestra pod vedením Milana Adamca a mužským speváckym zborom, dnes zverejnila spolu s videoklipom plným atmosféry.

Zuzana Smatanová sa po takmer roku od uvedenia úspešného singla V dobrom aj v zlom pripomína piesňou, ktorej sa veľkoleposťou nevyrovná žiadna iná skladba v jej diskografii. Vyjadruje v nej lásku k slovenským horám, ktoré sú pre ňu miestom úniku pred chaosom mesta. Autorkou hudby a textu, a tiež producentkou piesne, je ona samotná, na samotnom nahrávaní s ňou však spolupracovalo ďalších vyše 30 ľudí.

Veľkolepý zvuk, mužský zbor a najväčší slovenský nástroj

"Bolo len otázkou času, kedy napíšem pieseň o mojej láske k lesu. Pochádzam z krásneho prostredia Súľovských skál a už od detstva bolo pre mňa prirodzené tráviť s kamarátmi čas v lese. Teraz si v ňom čistím myšlienky, liečim dušu a hľadám vnútorný pokoj vždy, keď sa vrátim z mesta. Hora je pre mňa únik z chaosu, tam cítim, že som na mieste, kde vládnu úplne iné pravidlá, ktorým by sa mal človek pokorne podriadiť," vysvetľuje rodáčka z obce Súľov-Hradná tému skladby, ktorá je určite blízka mnohým Slovákom.

Tému, ktorá je pre ňu veľmi osobná a dôležitá sa hudobníčka rozhodla spracovať vo veľkom štýle. Spieva ju spolu s mužským speváckym zborom a v sprievode Simple Lounge Orchestra pod vedením Milana Adamca, ktorý je autorom aranžmánu skladby. "Moja predstava o tejto podobe pesničky bola jasná už keď som ju napísala. Vedela som, že v nej bude dominantný orchester a veľa vokálov, pretože vždy som chcela napísať pieseň, kde sa ozvú mohutné hlasy mužského speváckeho zboru. Do tejto piesne mi to sadlo ako uliate. V piesni sa ozvú aj originálne fujary - trombity, ktoré mi prišli nahrať štyria hráči z folklórneho súboru Javorník. Teším sa však aj na to, ako ju zahrám na koncertoch a festivaloch a ako ju prijmú fanúšikovia," dopĺňa 31-ročná speváčka.


Horou zaznie aj v dokumente Krajina bez tieňa

Ako prezradila pre agentúru SITA, pieseň Horou napísala už v januári 2015. "Posledné dva roky si v období Vianoc, keď mám po koncertoch, vypnem telefón a odídem mimo civilizácie. Nezapínam internet, chcem byť iba s rodinou a užívať si svoje súkromie. A toto býva také moje tvorivé obdobie, vtedy zrazu príde múza, osvieti ma a ja to využívam," uviedla hudobníčka, v ktorej sa nápad na pesničku zrodil celkom spontánne. "Jedného dňa som si proste zaspievala 'Horooou' a vravím si, že 'Čo? Tak si to teda nahrám...' tak som si to nahrala, prišla som ku klavíru a úplne prirodzene sa mi začala vinúť melódia, na ktorú som prirodzene začala písať text. Za pol hodinu to bolo celé urobené, až som nerozumela tomu, že sa môže niečo takéto stať," dodala.

Magickým momentom však nebol koniec. Týždeň na to ju totiž oslovili miestni lesníci Ľubo Kľúčik a Lojzo Kaššák, či by im neskomponovala skladbu k filmu o tamojších lesoch.
"Jeden večer mi zazvonili pri dverách dvaja páni, ktorí mi ponúkli spoluprácu na ich dokumente Krajina bez tieňa, aby som im napísala titulnú skladbu. Ich ponuka ma samozrejme prekvapila, pretože nemohli tušiť, že pred týždňom som dokončila pieseň s námetom, ktorý sa absolútne pre nich hodil. Nahrala som demo a dala im ho vypočuť. Nadšene ju prijali a stala sa ústrednou piesňou dokumentu, ktorý sa onedlho bude vysielať," prezradila speváčka.

Finálnu podobu pieseň dostávala počas nahrávania počas netypicky dlhého obdobia - od augusta 2015 až do apríla tohto roka. Zuzana si pri nej prvýkrát vyskúšala aj úlohu producentky. "Vždy doteraz som dohliadala na prácu producentov mojich pesničiek spoza ich chrbta, teraz som sa však rozhodla urobiť pieseň sama, čo bola pre mňa skvelá skúsenosť. Nahrávala som spolu so zvukárskou legendou Ivanom Jombíkom v jeho štúdiu a celé nám to trvalo osem mesiacov. Celkovo na piesni spolupracovalo 34 ľudí."

nakrúcanie videoklipu Horou Zdroj: Martin Ferenčík 
Nakrúcanie v chorobe a zatúlaný jeleň Mišo

Videoklip Horou nakrúcali pod vedením režiséra MartinSmékala (Fallgrapp, Adam Ďurica, Lenka Dusilová, The Paranoid...) v Kláštore pod Znievom a vo Vrícku. "Točenie bolo veľmi náročné. Prvý raz sme nakrúcali 21. decembra a večer sme zistili, že sme to robili celkom zbytočne, pretože nám zlyhala technika a museli sme ísť úplne odznovu. Po Vianociach som navyše ochorela, takže v klipe som chorá, mám zapálené priedušky, mám tam neuveriteľnú nádchu, bola mi hrozná zima a bola som veľmi vyčerpaná. Točili sme totiž od skorého rána do dvanástej v noci, bolo to šialené, najšialenejšie podmienky, aké som kedy pri natáčaní videoklipu zažila. Nedalo sa to zároveň odložiť, pretože som nechcela vo videoklipe sneh a kvôli atmosfére klipu som nemohla čakať do jari, takže som musela využiť tých pár decembrových dní," priblížila vznik videa.

Okrem speváčky si v ňom "zahrali" aj prirodzení obyvatelia lesa. "Predtým, ako celé natáčanie vypuklo, obehla som si nejaké terény a zohnala som si do klipu jeleňa. Strašne som chcela v klipe jeleňa, tak som rozhodila siete, či niekto nepozná nejakého skroteného, ktorého sa môžem aj dotknúť a prišiel mi kontakt na človeka, ktorý takého vlastní. Išla som teda za ním do Kláštora pod Znievom a stretla som sa s ním. Jeleň sa volá Mišo. Celý štáb z Prahy prišiel následne kvôli Mišovi do Kláštora."

"Účinkujú tam aj tri orly. Vyzerá to, že je len jeden, ale sú v skutočnosti tri. Bola to skvelá práca, aj keď práca so zvieratami je veľmi nevyspytateľná - ten jeleň nám napríklad odišiel. Tri dni ho nechali schválne vyhladovieť, nech je pri nás, nech ho môžeme kŕmiť a on neprišiel. A človek ho nemôže len tak zavolať, že poď sem... Bol proste niekde hlboko v hore a nevedeli sme, kde, tak sme museli do rána naňho čakať, kým sa rozhodol, že oukej, už som hladný, idem sa najesť... Inak to bolo s orlami, tie boli cvičené a stále si ich sokoliari volali, ale práca s jeleňom bola skutočne nezabudnuteľná," zasmiala sa speváčka. "Aj som sa ho trochu bála, predsa len je to divoké zviera a nevedela som, čo od neho môžem čakať. Bol úplne blízko pri mne a naozaj stačil krok a jeden pohyb a mohla som mať jeho parohy niekde v pľúcach. A orly ma mohli tiež ďobnúť... Všetko však našťastie dobre dopadlo a bola to pre mňa krásna práca," dodala. 

Zuzana Smatanová, nakrúcanie videoklipu Horou Zdroj: Martin FerenčíkPozrite si viac fotografií z nakrúcania klipu Horou

Zuzana Smatanová je pop-rocková speváčka-pesničkárka, ktorej profesionálnu kariéru odštartovala autorská súťaž Coca-Cola Popstar v roku 2003. Po víťazstve v nej ešte v ten istý rok nahrala svoj debutový album Entirely Good. O dva roky neskôr nahrala druhý album Svet mi stúpil na nohu. V roku roku 2007 vydala svoj prvý čisto slovenský album Tabletky odvahy a absolvovala prvé samostatné turné.  Na dvojalbume Gemini sa v roku 2009 opäť vrátila aj k angličtine, pričom práve na anglickom druhom disku predstavila svoju alternatívnejšiu polohu. Jej zatiaľ poslednou štúdiovkou je album Dvere z roku 2011. Pred troma rokmi bilancovala svoje prvé desaťročie na scéne výberovým albumom Momenty 2003 - 2013, na ktorom ako bonus ponúkla pesničku Ženy aj muži naspievanú spolu s 23 fanúšikmi. Speváčka, skladateľka a textárka je šesťnásobnou držiteľkou ceny Zlatý slávik ako Speváčka roka a nositeľkou ďalších hudobných ocenení.

Nový singel s videoklipom oficiálne predstavila verejnosti dnes ráno na obrazovkách televízie Markíza a ešte dnes večer ho po prvý raz predvedie naživo v plnej kráse v sprievode orchestra a speváckeho zboru na finále Miss Slovensko 2016.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok sme upravili a doplnili o ďalšie podrobnosti a citácie z rozhovoru pre agentúru SITA.

Foto: Youtube (titulný obrázok), Martin Ferenčík (fotografie v článku)