Britský gitarista, skladateľ a textár Noel Gallagher sa v pondelok 29. mája dožíva veľkého životného jubilea - má 50 rokov. Preslávil sa ako gitarista, príležitostný spevák a skladateľ rockovej kapely Oasis, ktorá sa rozpadla v roku 2009 práve po jeho odchode. Z jeho iniciatívy pochádza drvivá väčšina piesní Oasis.

Je autorom dvoch najslávnejších megahitov Oasis, skladieb Wonderwall a Don’t Look Back in Anger, pričom druhú menovanú skladbu aj sám naspieval. V súčasnosti je frontmanom svojej vlastnej skupiny Noel Gallagher’s High Flying Birds. Známy je aj svojou povahou arogantného rockového hudobníka a kontroverznými výrokmi.


Podľa Liama je "čudákom rodiny"

Noel Gallagher, celým menom Noel Thomas David Gallagher, sa narodil 29. mája 1967 v meste Manchester v Spojenom kráľovstve. Bol druhorodeným synom a nemal veľmi šťastné detstvo. Spolu s jeho bratmi boli často týraní zo strany otca. Noel bol samotár, jeho mladší brat a dlhoročný spoluhráč z Oasis Liam ho opísal ako "čudáka rodiny".

Počas puberty bol záškolák a mal často problémy s políciou. Počas podmienečného vylúčenia zo školy sa Gallagher začal učiť hrať na gitaru. Bol inšpirovaný najmä vystúpením kapely The Smiths na Top Of The Pops v roku 1983. V máji 1988 počas koncertu kapely The Stone Roses stretol gitaristu Grahama Lamberta zo skupiny Inspiral Carpets. Neskôr s ňou precestoval svet.

Spojil sa s bratom a stali sa slávnymi

V roku 1992 pri jednej z prestávok medzi turné zistil, že jeho brat Liam Gallagher spieva v kapele The Rain a ponúkol sa, že sa pridá ako hlavný gitarista a predovšetkým textár a skladateľ. Po vstupe Noela Gallagher do kapely si zmenili meno na Oasis. To boli začiatky kapely, ktorá sa v 90. rokoch 20. storočia postarala o celosvetové šialenstvo.

V auguste 1994 Oasis vydali ich prvý album Definitely Maybe, ktorý zožal obrovský úspech - dobyl UK Chart a dokonca sa stal najrýchlejšie predávaným britským debutom v histórii (nikto ich nedokázal prekonať až do roku 2007). O tom, že to bola doba, ktorá albumom priala, svedčí aj to, že až potom nasledoval prvý singel, s ktorým Oasis dosiahli najvyššiu priečku singlového rebríčka. Bola to skladba Some Might Say z roku 1995. 


Pieseň vyšla ako prvý singel z druhého albumu (What's the Story) Morning Glory?, ktorý sa na trh dostal v tom istom roku a bol ešte úspešnejší. Stal sa najrýchlejšie predávaným britským albumom v histórii a okrem prvenstva v britskom rebríčku sa dostal aj na štvrté miesto v USA. Obaja bratia zožali obrovskú slávu - Noel vďaka geniálnym skladbám a Liam zase vďaka svojmu hlasu. K ich neprehliadnuteľnosti nepochybne prispel aj rockový životný štýl a kontroverznosť. Pravidelne zapĺňali titulky bulvárnych novín a časopisov škandálmi pod vplyvom alkoholu a omamných látok, okrem iného aj hádkami či bitkami s reportérmi (aj medzi sebou).

Ešte väčšiu popularitu zažili po vydaní spomínaných singlov Wonderwall (1995) a Don't Look Back in Anger (1996), ktoré sa umiestnili aj v amerických rebríčkoch. V roku 1996, keď si už všetci mysleli, že vyššie sa ísť nedá, usporiadali Oasis najväčší koncert v histórii Spojeného kráľovstva. V anglickom Knebworth Parku ich naživo videlo 250-tisíc ľudí a ďalších vyše 2 miliónov márne čakalo na lístok. Bratia Gallagherovci boli v tom okamihu na úplnom vrchole slávy.


Album Be Here Now vydali v roku 1997. Aj napriek tomu, že sám Noel Gallagher o albume povedal, že je len priemerný, stal sa najrýchlejšie predávaným albumom v Spojenom kráľovstve a prvenstvo si držal až do roku 2011. Medzitým kapela vydala ďalšie štyri albumy, úspechy z 90-tych rokov však už nezopakovala.

Odchod z Oasis a návrat s "vysoko letiacimi vtákmi"

Vlastnú nahrávaciu spoločnosť Sour Mash Records si Noel založil v roku 2001. Na konci roku 2006 sa kapela vydala na turné, ktoré bolo úspešné a pokračovalo aj nasledujúci rok. V marci 2009 hral Noel Gallagher na Teenage Cancer Trust. Koncert bol vydaný ako živý album pod názvom The Dreams We Have As Children.

Kvôli pretrvávajúcim sporom s bratom Liamom Noel Gallagher opustil skupinu Oasis. Stalo sa tak 28. augusta 2009, keď o polnoci zanechal na webovej stránke Oasis jasný odkaz: "So smútkom a veľkou úľavou som sa rozhodol opustiť Oasis. Nech si ľudia hovoria, čo chcú, ale ja už s Liamom nedokážem pracovať ani o deň dlhšie."

Po krátkej prestávke kvôli osobnému životu (narodenie dcéry a svadba) sa v roku 2010 opäť vrátil do štúdia. V lete 2011 predstavil svoj vôbec prvý sólový singel The Death Of You And Me a v tom istom roku so svojou novou kapelou Noel Gallagher's High Flying Birds vydal eponymný album. V roku 2015 nasledovala zatiaľ posledná štúdiovka Chasing Yesterday.


Zdroj: TASR (upravené redakciou Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/noelgallaghermusic

Súvisiaci interpreti: Noel Gallagher