Britská speváčka Rita Ora v piatok vydala nový sólový singel, ktorý dáva fanúšikom prísľub, že sa po piatich rokoch konečne dočkajú jej druhého albumu. Po ťahaniciach so svojím bývalým vydavateľstvom spojila sily s Edom Sheeranom, ktorý jej pomohol s tvorbou letne ladenej novinky Your Song.

Rita Ora sa v roku 2012 svetu predstavila ako speváčka, v posledných rokoch sa však venovala skôr herectvu a módnemu priemyslu ako hudbe. Nový singel Your Song, je jej prvou sólovou nahrávkou od roku 2015, kedy istý čas všetko nasvedčovalo tomu, že vydá svoj druhý album. Napokon sa tak nestalo a blondínka dokonca kvôli nezhodám s vydavateľstvom Roc Nation podala žalobu, pretože zmluva jej údajne vydanie ďalšej štúdiovky nepovoľovala.

Pieseň plná optimizmu a lásky

Zdá sa však, že tieto problémy sú zažehnané - minulý rok v júni rodáčka z kosovskej Prištiny podpísala nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom Atlantic Records. Prvou lastovičkou novej kapitoly jej speváckej kariéry je práve singel, s ktorým 26-ročnej hviezde ako spoluautor pomohol momentálne najvychytenejší britský "hitmaker" Ed Sheeran a hudobník Steve Mac.

"On je fantastický. Je to skutočne normálny chalan s nohami pri zemi," prezradila Rita na margo spolupráce so Sheeranom. "Your Song má všetko, čo som chcela vyjadriť. Je to pieseň plná pozitivity. Milujem prácu s Edom a Steveom. Bolo úžasné priniesť tento nápad do života s jednými z najtalentovanejších skladateľov," vyjadrila sa o svojom najnovšom počine. Refrén plný optimizmu a lásky má slušný potenciál stať sa letným hitom v popových rádiách a podľa speváčky ide o presne taký pieseň, aké ma ako fanúšička rada.


Začínala ako barová speváčka, v lete príde na Sziget

Rita Ora pochádza z Kosova, ale trvale žije v Anglicku, kam sa s rodinou v útlom detstve presťahovala. So spievaním začínala v otcovom bare, neskôr hosťovala v skladbách Craiga Davida a Jamesa Morrisona. V roku 2012 prišla prelomová spolupráca s drum&bassovým producentom DJom Freshom na skladbe Hot Right Now, ktorá sa stretla s úspechom, aký nečakal ani jeden z nich. Singel sa stal No. 1 singlom na Britských ostrovoch a temperamentnú krásku s albánskou krvou katapultoval do centra záujmu hudobnej verejnosti.

Ešte v tom istom roku vydala debutový album Ora (2012), z ktorého pochádzajú úspešné single ako How Do We De (Party) alebo R.I.P. (feat. Tinie Tempah). Samotnou štúdiovkou síce svoj potenciál príliš nenaplnila, napriek tomu dostala priestor sprevádzať ako predskokanka Coldplay na ich Mylo Xyloto Tour a získala aj tri nominácie na
MTV Europe Music Awards.

Celkom sľubne sa pre jej hudobnú kariéru vyvíjal rok 2015, kedy si s
o skladbou Grateful k filmu Beyond The Lights vyslúžila nomináciu na Oscara a bola tiež jednou z mentoriek v britskej verzii X Factoru. Práve mladučká Louisa Johnson, ktorú v súťaži viedla ona, sa napokon stala víťazkou 12. série tejto speváckej šou. Pre samotnú Ritu však rok 2015 napokon nedopadol najlepšie práve kvôli spomínaným problémom s vydavateľstvom.

Tento rok by však malo byť všetko inak a album plánuje vydať do konca roka. Ešte predtým sa na ňu môžu tešiť aj slovenskí fanúšikovia. Novinku Your Song ale aj skladby ako I Will Never Let You Down či Body On Me totiž príde zaspievať na festivale Sziget v neďalekej Budapešti, kde bude jednou z hlavných hviezd programu v sobotu 12. augusta.

Text: Dušan Marko, SITA (Digitalspy.com), Warner Music
Foto: Phil Poynter

Súvisiaci interpreti: Rita Ora