Jazz, pop, klasika i ľudová hudba. Vo štvrtok 31. mája si v Štátnej filharmónii Košice (ŠfK) prídu na svoje poslucháči širokého hudobného spektra. Filharmonici tam po druhýkrát uvedú svoj originálny koncept Symphony meets Jazz II., na ktorom sa tentokrát v Dome umenia predstaví aj Lucia Lužinská s kapelou.

Gro koncertu budú tvoriť jazzové skladby v nápaditej orchestrálnej úprave skladateľa, dirigenta a saxofonistu Adriána Harvana. Okrem zvuku "bigbandového" orchestra budú mať návštevníci možnosť počuť aj originálny hudobný nástroj slovenskej výroby WoodPack. "Jednotliví jazzmani sa sólovo predstavia v samostatných plochách v rámci aranžmánov, pričom orchester sa bude snažiť byť ich rovnocenným partnerom. Na rozdiel od predchádzajúceho projektu bude v dramaturgii menej klasických 'swingujúcich' skladieb, zaznejú balady Somewhere Over The Rainbow či Trav'lin' Light, svižnejšie 'latino' skladby ako Spain a Afro Blue, alebo 'groove' verzia známej skladby G. Gerswina Summertime," približuje program koncertu Harvan.

Štátna filharmónia Košice okrem tradičných koncertných večerov do svojej dramaturgie pravidelne zahŕňa aj tzv. medzižánrové projekty, vďaka ktorým si ku klasickej hudbe a zvuku orchestra nájdu cestu aj laici, bežne nenavštevujúci koncerty vo filharmónii. "Keďže tento projekt má ambíciu byť medzižánrovým, poslucháči možno nájdu aj ľahučké prepojenie so slovenským folklórom," dodáva.

Hlavnou tvárou podujatia Symphony meets Jazz II. je charizmatická speváčka a herečka Lucia Lužinská, ktorá so sebou privedie kapelu v zložení Valér Miko (klavír), Boris Čellár (gitara, WoodPack), Michal Fedor (bicie, WoodPack) a Branislav Valanský (basgitara).

"Rada na koncertoch experimentujem s hlasom a hľadám možnosti, ktoré ponúka. Realizujem netradičné experimentálne projekty, často založené na úplnej improvizácii od spojenia jazzu s hip-hopom a rapom, či jazzu s dídžejom alebo aj s klasickým sláčikovým kvartetom. Spojenie jazzovej sekcie so symfonickým orchestrom je preto pre mňa akýmsi prirodzeným zavŕšením a zároveň vzrušujúcou výzvou. Teším sa aj na to, že zaspievam úplne nové veci z oblasti popu, do ktorých samozrejme prepašujeme jazzz, klasickú hudbu, ale aj vlastné korene prostredníctvom ľudových nápevov."

"No a veľmi príjemný pocit je spievať vlastnú skladbu v symfonickej úprave, to je ako keď niečo stvoríte, čo vás prerastie a ďalej žije svojim vlastným životom," teší sa Lucia, ktorá sa okrem spevu dlhodobo venuje aj výchove detí k hudbe. Je autorkou viacerých úspešných vzdelávacích projektov, ktoré približujú svet hudby deťom i dospelým. Jeden z nich s názvom "Hudba cez všetky zmysly" prinesie deň po koncerte - v piatok 1. júna, čiže na Deň detí - aj do košickej filharmónie.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli Lucia Lužinská a Mariana Lechmanová zo Štátnej filharmónie Košice.