Cez víkend sa v Poľsku konal 14. ročník mezinárodného speváckeho festivalu Rzeszów Carpathia 2018. Slovenský spevák a hudobník Martin Harich si odniesol od odbornej poroty 1. miesto a získal tiež špeciálnu cenu poroty - Najväčšia osobnosť festivalu.

Martin Harich sa do Rzeszówa prebojoval spomedzi tristo uchádzačov. V nedeľu večer si prevzal z rúk zástupcu Zväzu poľských autorov ZAiK, Marka Kościkiewicza, prvú cenu a dostal tiež špeciálnu cenu poroty financovanú Nadáciou Krzysztofa Dzikowského -Najväčšia osobnosť festivalu.

Odbornú porotu a festivalové publikum si Martin získal vlastnou skladbou Under the Lamps, ktorú zahral so sprievodom svojej kapely v zložení Matěj Smutný (bicie) a Daniel Hic (basa). "Je to trochu fráza, ale naozaj som to nečakal. V žiadnej súťaži som ešte neskončil na prvom mieste a teraz som naraz získal dve ceny," hovorí o svojich prvých dojmoch Martin Harich.  


Under the Lamps útočí na poľské rádiá

Získ ocenení mu navyše otvoril brány aj do éteru poľských rádií. "Mám veľkú radosť z toho, že pieseň vzbudila záujem i v poľských rádiách a niektoré ju už nasadili do vysielania. Na festivale som stretol veľa úžasných ľudí a samozrejme sme si vo voľných chvíľach zahrali s kapelou aj na ulici."

O ceny poroty festivalu Rzeszów Carpathia 2018 bojovalo celkom osemnásť uchádzačov z Európy aj Ázie. Grand Prix si odniesla Neringi Siaudikyte z Litvy za výkon s piesňou Alloveragain. Na druhom mieste skončil Poliak Szymon Pejski a tretiu priečku obsadila funková formácia Jungle Label z Košíc.

Za vznikom festivalu, ktorého prvý ročník prebehol už v roku 2005, stojí riaditeľka Umeleckého centra v Rzeszów Anna Czenczek. Na každý ročník sa hlási okolo dvesto uchádzačov. Doteraz sa festivalu zúčastnilo 27 krajín vrátane Izraela, Kanady alebo Vietnamu. Slovákom sa na podujatí darí - medzi držiteľov Grand Prix z minulých ročníkov patria aj Adam ĎuricaPeter Cmorik a Call Me Steve (hudobný projekt známeho režiséra videoklipov Laca Rychtárika).


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Milana Bazanac Kadlčíková. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Martin Harich