Už o necelé tri mesiace festival Uprising dvanástykrát otvorí brány pre svojich návštevníkov. Headlineri festivalu sú známi a ani medzi najnovšie ohlásenými menami nechýbajú zaujímaví zahraniční umelci a domáci interpreti.

Fanúšikovia festivalu Uprising už určite vedia, že hlavnou hviezdou festivalu bude Ms. Lauryn Hill a prídu aj ďalšie nemenej zvučné mená svetového formátu ako Dub Inc, Jo Mersa Marley, Elephant Man, Chase & Status a MC Rage, Horace Andy, Naturally 7, Smif N Wessun, Hollie Cook, Mal Élevé, Serial Killaz a veľa ďalších domácich aj zahraničných interpretov, ktorých organizátori postupne ohlasujú. 

Medzi novo potvrdenými sa vyníma jamajský veterán Eek-A-Mouse, ktorý je stálicou reggae scény už viac ako 40 rokov. Patrí k prvým umelcom, ktorých hudobný svet pozná pod pojmom singjay, teda ako speváka, ktorý zároveň aj rapuje. Na konte má niekoľko nesmrteľných reggae evergreenov a na Slovensku ich predvedie po prvý raz.

Tešiť sa môžete aj na jeden z najlepších novozélandských exportov Grouch in Dub. Skvelí muzikanti zoskupení okolo producenta Oscara (The Grouch) zavedú publikum na psychedelickú hudobnú cestu pestrofarebným elektronickým svetom s prvkami dubu, jazzu, latina a world music. Svoj Key To The Universe príde predviesť kalifornský rodák, spevák skladateľ a multiinštrumentalista Fikir Amlak. Na európskych festivaloch vystupuje po boku britských King Alpha Sound, v spoločnosti ktorých sa predstaví aj na festivale Uprising. Z Anglicka dorazí aj dancehallová speváčka a raperka s jamajskými koreňmi Alicai Harley. 

Ako znie nemecký Reggae Sound System prídu predstaviť stálice tamojšej scény Soundquake Sound, ktorých bude na mikrofóne sprevádzať Jamajčan Exile Di Brave. Tancovať sa bude aj na tučné beaty dídžeja a producenta menom FLeCK, ktorý spolupracoval s Dread Recordings, Serial Killaz či s legendárnym Congo Nattym.

Česko-slovenskú scénu doplnia českí hip-hopoví králi Prago Union, slovenský "ganja rap" odpáli Rida Radar a uprisingové mikrofóny okúsia aj ďalší zástupcovia slovenského hiphopu Ultrazvuk, NeriešSupa & Engerer či Gleb.

Festival Uprising 2019 sa uskutoční 23. a 24. augusta na Zlatých pieskoch v Bratislave. Aktuálna cena permanentiek je 55 eur. V predaji sú aj VIP lístky s množstvom výhod. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe www.uprising.sk. Tvorbu potvrdených umelcov môžete spoznávať v playlistoch na Youtube a Spotify.
  
Na záver ešte jedna dôležitá informácia pre umelcov, ktorí majú vlastné reggae/ska/dancehall/dub projekty a radi by si na festivale zahrali. Ambiciózni hudobníci sa môžu prihlásiť do súťaže kapiel a jednotlivcov Uprising Stars. Prihlásiť sa môžete TU.

Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu Uprising poskytol Sveťo Moravčík.