Mestské divadlo Actores a Mesto Rožňava uvedú 10. júna 5. ročník medzinárodného džezového festivalu Gemer Jazz Fest za účasti hudobníkov zo Slovenska, Poľska, Moldavy, Srbska a Rakúska. Festival sa koná na doskách Mestského divadla Actores v Rožňave. Snahou divadla je priblížiť a sprístupniť džez tej najlepšej kvality počas jednodňového sviatku hudobného umenia, ktorý spája hudobníkov zo Slovenska a zo zahraničia na jednom mieste na Gemeri.

Tento ročník ponesie spoločnú tému Žena v jazze a predstaví tri predstaviteľky tohto hudobného žánru. V troch formáciách si diváci budú môcť vypočuť umenie skvelých dám, ktorými budú Sisa Michalidesová, Sylwia Klara Zasempa umeleckým menom Klara Cloud Dorotha Tóthová. Slovom bude festival sprevádzať herečka, speváčka a moderátorka Silvia Donová.

Gemer patrí medzi  jeden z najkrajších slovenských regiónov a je ideálnou destináciou aj na príjemne strávený víkend. Vďaka kultúrnym pamiatkam, ktoré ponúka, je obľúbeným miestom pre výletníkov každého veku. V centre Rožňavy pôsobí profesionálne mestské divadlo, ktoré v septembri 2023 začne písať svoju 30.ročnú históriu. Okrem úspešnej tvorby a prezentácie divadelných produkcií  doma i v zahraničí vo svojom nádhernom priestore plní aj funkciu mestského kultúrneho centra a zastrešuje rôznorodé žánrové podujatia.

Okrem iného je aj organizátorom medzinárodného festivalu alternatívnych divadiel Tempus art. Do Rožňavy zároveň prostredníctvom džezového festivalu prináša rôznych skvelých hudobníkov. Tohto roku to nebude výnimkou. Počas jedného večera sa na javisku divadla predstavia Sisa Michalidesová s projektom Commedia, Klara Cloud s kapelou Vultures a Dorotha Tóthová prináša svoj Jazz Band.

Úvod festivalu bude patriť hviezdam mladej poľskej jazzovej scény, držiteľom ocenení Young Jazz Stage, Klara Cloud & The Vultures, ktorí privítajú divákov počas festivalového večera zaujímavým spojením jazzu a tradičnej poľskej hudby. O jedinečnosť prezentovanej hudby sa starajú originálne nástroje, ako aj vynikajúci, kreatívni hudobníci plní temperamentu. Spevavé melódie, slovanská energia, odvážne improvizácie a vznešený zmysel pre estetiku zaručujú hudbu najvyššej kvality.

Dorotha Tóthová inklinuje k  bluesovej, soulovej, jazzovej, či popovej hudbe. V súčasnosti študuje jazzový spev na prestížnej univerzite Hochschule für Musik Carl Maria von Weber v Drážďanoch, v Nemecku, kde zároveň pravidelne koncertuje s rôznymi jazzovými hudobníkmi. Na Slovensku účinkuje prevažne s jazzovou formáciou Arpi Farkaš jazz band, v Česku je sólistkou pražského Back Side Big Bandu a FF Bandu. Viac ako dva roky je stálou členkou kapely českého speváka Janka Ledeckého. Na jazz feste sa predstaví vo formácii s Arpád Farkaš  -  Adrián Harvan-  Adolf Plachetka a Radovan Iglódy.

Festival ukončí  Sisa Michalidesová, držiteľka prestížnych cien Esprit 2015 a 2017, predstaví svoj nový hudobný projekt pod názvom Commedia s medzinárodným obsadením hudobníkov z Moldavska, Srbska, Rakúska a Slovenska. Dielo poslucháčov oslovuje virtuóznymi výkonmi interpretov, v ktorých sa prelínajú znaky, charakter a témy spomenutých kultúr. Commedia vznikla z radosti, bujarosti, až živelnej slobody a vyvoláva úsmev z brilantných variácii, z melodickej a rytmickej nápaditosti a poslucháčovi ponúka potešenie a oslavu muziky.

Ak rozmýšľate o návšteve Gemera a zaujal vás Gemer Jazz Fest, poznačte si do svojho kalendára termín 10. jún a 19:00. Nezabudnite si kúpiť vstupenky za zvýhodnené ceny buď cez Predpredaj.sk. Festival z Verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk Róbert Kobezda.