Škótska formácia Franz Ferdinand zverejnila prostredníctvom YouTube skladby s názvom Love Illumination a Right Action. Novinky sú predzvesťou pripravovaného štvrtého albumu Right Thoughts, Right Words, Right Action, ktorý by mal vyjsť 26. augusta.

Skladbu Right Action produkovali členovia britského zoskupenia Hot Chip Alexis Taylor a Joe Goddard. Na albume taktiež spolupracovali aj Todd Terje a Björn Yttling zo švédskej kapely Peter, Björn a John a tiež aj Roxanne Clifford z formácie Veronica Falls. 

Výber hostí na albume objasnil minulý mesiac v rozhovore pre hudobný týždenník NME líder kapely Alex Kapranos. "Keď sme začali pracovať na albume, stretol som Björna v Newcastli. Rozprávali sme sa aj o nahrávaní a spýtal sa ma, ako by sme chceli znieť. Odpovedal som mu: ' Chcem aby sme zneli ako Franz Ferdinand' a on odvetil: 'Aha, takže niečo medzi Dr. Feelgood a Daft Punk?' Vtedy mi napadlo: 'Tento človek sa mi páči, vie ako na to, mali by sme s ním nahrávať'," vysvetlil Kapranos. 


Zatiaľ posledným albumom formácie v zložení Alex Kapranos, Bob Hardy, Nick McCarthy a Paul Thomson je nahrávka Tonight: Franz Ferdinand (2009), s ktorou hudobníci debutovali na druhom mieste v britskom albumovom rebríčku. Držitelia prestížnych Mercury Prize a Ivor Novello Award majú na konte tiež debutový album Franz Ferdinand (2004) a druhú nahrávku You Could Have It So Much Better (2005). 

Franz Ferdinand tiež vystúpi 11. augusta ako headliner Sziget festivalu v Budapešti, kde priamo na hlavnom pódiu predstaví aj čerstvo zverejnené skladby. Popri Franz Ferdinandovi vystúpi na festivale aj kapela Blur, Nick Cave and the Bad Seeds, Biffy Clyro, Seeed, Bad for Lashes, Empire of the Sun, Hadouken!, Mika, Zaz, Editors a mnoho ďalších interpretov.


Zdroj: SITA, Silvia Turnerová
Foto: PR / Sziget festival

Súvisiaci interpreti: Franz Ferdinand